logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Brandt WM1001ECO - Spada pasek wieloklinowy, co może być przyczyną?

silver111 30 Maj 2016 07:46 2502 22
REKLAMA
  • #1 15708396
    silver111
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Dzień dobry.

Mam dosyć starą ale jeszcze sprawną pralkę BRANDT model WM1001ECO (ładowana od góry).

Od jakiegoś czasu zaczął w niej spadać pasek. Na początku spadał stronę obudowy - wystarczyło założyć i pralka dalej działała. Ostatnio spada w stronę bębna i w 1/2 przypadków kończy się to zerwaniem, przetarciem paska.
    Włożyłem już do tej pralki z 5 pasków i zastanawiam się co może być tego przyczyną. Pralka ta ma pasek 1161 J5. Nowe baski są jakby nieco krótsze. Bardzo ciężko wchodzą. No chyba że stary był tak mocno naciągnięty. Regulacji naciągu ta pralka nie posiada.

Koło pasowe nie jest skrzywione i nie bije ani na boki ani w pionie.
    Może powinienem spróbować zamówić pasek innej firmy - będzie może dłuższy?
    Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 15708465
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4640
    silver111 napisał:
    Czyli nie ma żadnych luzów. A czy koła - duże (bębna) i małe (silnika) znajdują się w jednej linii ?
    silver111 napisał:
    wystarczyło założyć i pralka dalej działała
    Po założeniu, mam nadzieję,że kilkakrotnie obracasz dużym kołem, żeby upewnić się, ze pasek "chodzi" środkiem koła, a nie brzegiem.
  • REKLAMA
  • #3 15708493
    silver111
    Poziom 12  
    stanislaw1954 napisał:
    silver111 napisał:
    Czyli nie ma żadnych luzów. A czy koła - duże (bębna) i małe (silnika) znajdują się w jednej linii ?
    silver111 napisał:
    wystarczyło założyć i pralka dalej działała
    Po założeniu, mam nadzieję,że kilkakrotnie obracasz dużym kołem, żeby upewnić się, ze pasek "chodzi" środkiem koła, a nie brzegiem.

Koło nie ma luzów. Ciężko to zmierzyć ale wydaje się że oba koła są w linii. Zresztą przesunięcie któregoś z elementów wzdłuż osi raczej nie jest możliwe.

Co do obracania to pasek idzie przy wystającej krawędzi dużego koła i w odpowiednich rowkach koła na silniku. Tak to chyba wymyślił producent

Pralka Brandt WM1001ECO - Spada pasek wieloklinowy, co może być przyczyną?

Dodam tylko że po założeniu paska, nowego czy też starego (jeśli się nadaje) pralka pierze przez 2-4 tygodnie po ok 1 pranie dziennie.
  • #4 15708567
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    silver111 napisał:
    przesunięcie któregoś z elementów wzdłuż osi raczej nie jest możliwe.

Jest możliwe przesunięcie silnika, po popuszczeniu czterech śrub trzymających podstawę konstrukcji silnika.
  • #5 15708573
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    silver111 napisał:
    Zresztą przesunięcie któregoś z elementów wzdłuż osi raczej nie jest możliwe.
    Teoretycznie tak, a w praktyce -różnie bywa.
    silver111 napisał:
    i w odpowiednich rowkach koła na silniku. Tak to chyba wymyślił producent
    Tak, ale czasem bywa, że przełożenie paska o jeden rowek na zewnątrz pralki, lub do środka jest przyczyną spadania. I na odwrót- przesunięcie paska o jeden rowek w którąś ze stron ustala liniowość.
  • #6 15708836
    Mamona13
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Poluzuj silnik i go przesuń nieco w kierunku do siebie skoro spada w stronę bębna.
  • #7 15708949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15709077
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    nikt nie pomyślał o ŁOŻYSKACH które mogą być już zużyte
    silver111 napisał:
    Koło nie ma luzów
    silver111 napisał:
    Wierząc zakładającemu post !!!
    Robo-technical napisał:
    Łożyska silnikowe też warto sprawdzić
    Musiały by się kręcić bez kulek, by luz miał wpływ na spadanie paska.
  • REKLAMA
  • #9 15709102
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 15709333
    silver111
    Poziom 12  
    Chciałem zauważyć że pralka ta dostała już ze 4 nowe paski w ciągu ostatniego roku.

Druga sprawa to taka że pasek zazwyczaj spada w trakcie wirowania (po otwarciu pralki pranie odwirowane w całości lub części).
  • Pomocny post
    #11 15710175
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    silver111 napisał:
    Chciałem zauważyć że pralka ta dostała już ze 4 nowe paski w ciągu ostatniego roku.

Kolego, czy Ty w ogóle czytasz to co piszemy i wyciągasz jakieś wnioski? Sprawa spadających pasków w pralkach Brandt, istnieje od początku ich produkcji, a jedynym lekarstwem na to, jest przesunięcie silnika, o czym już napisałem - jeżeli olewasz to, to kupuj następny pasek.
  • #12 15710805
    silver111
    Poziom 12  
    nares napisał:
    silver111 napisał:

Kolego, czy Ty w ogóle czytasz to co piszemy i wyciągasz jakieś wnioski? Sprawa spadających pasków w pralkach Brandt, istnieje od początku ich produkcji, a jedynym lekarstwem na to, jest przesunięcie silnika, o czym już napisałem - jeżeli olewasz to, to kupuj następny pasek.

Kolego czytam, ale Ty też mógłbyś się wczytać w to co napisałem. Pytanie na elektrodzie zadałem wczoraj i wczoraj uzyskałem odpowiedź. Natomiast te 4 paski były zakupione w przeciągu ostatniego roku (tj. przed zadaniem tutaj pytania).
  • #13 15710816
    frank 68
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    Wtrącę się do dyskusji . W mojej praktyce w takim przypadku przyjrzał bym się piastom przynitowanym do bębna ,bo często są one zgnite i to powoduje to nierówna pracę koła pasowego i spadanie paska.
  • #14 15713055
    silver111
    Poziom 12  
    frank 68 napisał:
    Wtrącę się do dyskusji . W mojej praktyce w takim przypadku przyjrzał bym się piastom przynitowanym do bębna ,bo często są one zgnite i to powoduje to nierówna pracę koła pasowego i spadanie paska.

nie ma oznak korozji, koło pasowe pracuje równolegle z bębnem, nie ma luzów ani bicia w stosunku do niego.
  • REKLAMA
  • #15 15713058
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    A czy koła - duże (bębna) i małe (silnika) znajdują się w jednej linii ?
    silver111 napisał:
    Ciężko to zmierzyć ale wydaje się że oba koła są w linii.
    silver111 napisał:
    koło pasowe pracuje równolegle z bębnem,
    Nagle po kilkunastu postach dało się sprawdzić?
  • #16 15713121
    silver111
    Poziom 12  
    stanislaw1954 napisał:
    Nagle po kilkunastu postach dało się sprawdzić?

Po pierwsze: Pierwszy post o tym mówi:
    "Koło pasowe nie jest skrzywione i nie bije ani na boki ani w pionie. "
    Po drugie: koło równolegle z bębnem, a dwa koła w linii to dwie różne rzeczy !

Możesz sobie podarować te przytyki i warto czytać ze zrozumieniem.
  • #17 15713180
    Mamona13
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Silnik został przesunięty?
  • #18 15713644
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    silver111 napisał:
    Po drugie: koło równolegle z bębnem, a dwa koła w linii to dwie różne rzeczy !
    Tak, zgadza się, ale przykładając kawałek prostego druta, linijkę itp. można ustalić, czy oba koła pracują w jednej linii. Zresztą to nawet widać na założonym pasku.
  • #19 15714755
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Autor tematu po prostu nie potrafi przesunąć silnika. Wdaje się w akademickie dyskusje, a wręcz je prowokuje. Proponuję zamknąć watek bo się utopimy zaraz w bitej pianie
  • #20 15715093
    silver111
    Poziom 12  
    Mamona13 napisał:
    Silnik został przesunięty?

Tak. o 3 mm w stronę obudowy.

Dodano po 35 [sekundy]:

peter falk napisał:
    Autor tematu po prostu nie potrafi przesunąć silnika. Wdaje się w akademickie dyskusje, a wręcz je prowokuje. Proponuję zamknąć watek bo się utopimy zaraz w bitej pianie

masakra, niech kółko różańcowe zamyka jak chce.
  • #21 15715117
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    silver111 napisał:

masakra, niech kółko różańcowe zamyka jak chce.
    No cóż,są tacy co szukają na forum porady i z niej korzystają. Są też inni, którzy mimo, że problem zauważają zbyt późno :!:
    silver111 napisał:
    Włożyłem już do tej pralki z 5 pasków
    -dobrze, że to nie opona samochodowa(byłoby znacznie drożej) --zamiast wysłuchać rad -często dobrych i starać się usunąć usterkę, wolą się obrazić :cry:
  • #22 15715204
    silver111
    Poziom 12  
    Problem w tym iż usterka występuje nieregularnie i w dużych odstępach czasowych (nawet parę miesięcy). Za każdym razem myślałem że kupuję ostatni pasek i potem pralka chodziła bezproblemowo przez kilkadziesiąt prań.

Nie obrażam się.

Co do usterki to jeszcze jedno pytanie. Czy winny może być sam pasek? Zawsze kupowałem u tego samego sprzedawcy na allegro, najtańszy pasek. Ten pierwszy oryginalny co był w pralce był mniej naprężony (być może przez rozciągnięcie). Te nowe są tak jakby trochę za krótkie. Trzeba użyć dużej siły aby taki pasek założyć.
  • #23 15715219
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    silver111 napisał:
    Te nowe są tak jakby trochę za krótkie. Trzeba użyć dużej siły aby taki pasek założyć.
    Nie są za krótkie. W tego typu paskach- nie przewiduje się w pralkach możliwości dodatkowego naprężania, stąd trudność w założeniu. Jeśli będzie luźny to będzie"smykał".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką BRANDT WM1001ECO, w której pasek wieloklinowy spada, szczególnie podczas wirowania. Po kilku wymianach pasków, które nie przynoszą trwałej poprawy, użytkownik zastanawia się nad przyczynami. W dyskusji poruszane są różne możliwe źródła problemu, takie jak niewłaściwe ustawienie kół pasowych, zużyte łożyska, a także konieczność przesunięcia silnika w celu poprawy linii pasowania. Użytkownicy sugerują również, że pasek może być zbyt krótki lub niewłaściwie ułożony. Wskazano na potrzebę dokładnego sprawdzenia wszystkich komponentów, aby zidentyfikować przyczynę spadania paska.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA