logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP 1030 - Jak wymienić developer przy kopii z tłem?

pdw 22 Sty 2005 11:41 2145 9
REKLAMA
  • #1 1160193
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    witam dostalem znowu maszynke do zrobienia o ktorej przyznam sie nie wiele wiem. Klient ma kilka urzadzen ktorymi sie opiekuje a teraz dostal w "spadku " taka maszyne. Problem tkwi w tle, z tego co mnie wiadomo
    zostal wymieniny tylko beben z listwa. developeru nikt nie ruszaL podejrzewam ze wlasnie jest przyczyna . trzeba wymienic! I tu zaczyna ja sie schody - nie mam serwisówki do tego modelu a bez konkretnej dokumentacji nie chce sie zabierac do takiej pracy. Mam prosbe moze ktos z Kolegów udostepnil mnie takową? dodam ze kopiarka ma kopi 90tys
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1160278
    ABLublin
    Ocena: 447
    czyścisz ze starego drveloperu,wsypujesz nowy (mam takowy po 70zł)
    bezposrednio do wywoływaczki , ważne nie wkładaj toneru!, wlutuj bezpiecznik ~60mA z tyłu na złączu w miejsce starego, powłączeniu zacxzyna kręcić ~2min,i gotowe
  • REKLAMA
  • #3 1160296
    pdw
    dzieki developer juz mam a serwisowka by sie przydalo zeby moc cokolwiek w niej podregulowac...
  • #4 1160403
    ABLublin
    minolta 1030 Serwice manual
    Dwa pliki wymagają hasła : 4fg5hr56t7
    Załączniki:
    • SVC_MAN.part1.rar (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SVC_MAN.part2.rar (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SVC_MAN.part3.rar (2.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1161357
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Tło na kopii nie musi być koniecznie spowodowane zużytym developerem. Może to być uszkodzony generator lub po prostu brudna kopiarka - było o tym, gdzieś na forum.

Przy tym stanie licznika, razem z developerem, radzę wymienić rolki dystansowe w zespole wywołującym. Nie jest to duży wydatek a i tak będziesz rozbierał i czyścił ten zespół.

Po wyczyszczeniu w/w zespołu, załóż pojemnik z developerem w miejsce tonera, wejdź w kody F i włącz kod 8. Kopiarka sama sobie wsypie developer i ustawi odpowiednią wartość.

Zwracam się również do ABLublin, z prośbą o podanie hasła do dwóch plików, które wchodzą w skład archiwum umieszczonego powyżej. :!:
  • REKLAMA
  • #6 1161602
    pdw
    kopiarka jest gruntownie wyczyszczona....
    z tego co wiadomo developer nigdy nie byl wymieniany poprzedni sewisant wstawil beben z listwa
    wstawie jeszcze ten developer i zobaczymy co sie dzieje nowy napewno jej nie zaszkodzi
    co do generatora istnieje tez taka mozliwosc ale miejmy nadzieje ze to nie to:)
    wlasnie haslo mile widziane:)
  • #7 1161786
    BoBa
    Ocena: 94
    Te pliki otwieraja sie bez hasła
  • #8 1161987
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Nie chce mi się wierzyć, aby ten typ kopiarki wytrzymał bez wymiany bębna i developera 90 tys., ale nie będę polemizował. :-)

Jeżeli chodzi o pliki.
    Może u Ciebie - tak, ale u mnie plik GEN_MEC_.pdf oraz plik SWITCHES.pdf, żąda podania hasła podczas otwierania.
  • #9 1162057
    ABLublin
    Przepraszam ,nie zauważyłem
    4fg5hr56t7
  • #10 1162106
    BoBa
    Ocena: 94
    o sorry , faktycznie nie sprawdziłem wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z kopiarką Minolta EP 1030, która ma tło na kopii. Podejrzewa się, że przyczyną jest zużyty developer, który nigdy nie był wymieniany, mimo że wymieniono bęben z listwą. Zaleca się wymianę developera oraz czyszczenie zespołu wywołującego, w tym rolek dystansowych, które warto wymienić przy stanie licznika około 90 tys. kopii. Developer wsypuje się bezpośrednio do wywoływaczki, bez toneru, a po włożeniu pojemnika z developerem należy wejść w kody serwisowe (kod 8), aby kopiarka automatycznie wsypała developer i ustawiła parametry. Wskazano również, że tło może być spowodowane uszkodzonym generatorem lub zabrudzeniem urządzenia. Użytkownik poszukiwał serwisówki do modelu Minolta EP 1030; udostępniono pliki serwisowe, z których dwa wymagały hasła: 4fg5hr56t7. Dyskusja potwierdziła, że pliki te są dostępne i hasło działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA