logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór rezystora Rx i diod w układzie podwajacza napięcia do stroboskopu

Elektrooonik 22 Sty 2005 16:47 1500 13
  • #1 1160994
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Witam :)
    Ładuję elektrolity bezpośrednio z sieci w układzie podwajacza napięcia według schematu przedstawionego poniżej (w stroboskopie). Mam problem z dobraniem odpowiedniego rezystora oznaczonego na schemacie jako Rx.

Chce kondensatory ładowac i rozładowywać max 10 razy na sekunde, mam 2 pytania:
    1. Jaka wartosc Rx bedzie najbardziej optymalna i jakiej mocy musi byc ten rezystor? (oraz jakie diody - na jaki prąd) , z moich obliczen wynika ze Rx = 200 omów bedzie dobry, ale czekam na opinie bardziej doswiadczonych elektroników :)

2. Jaka moze byc minimalna wartosc Rx, która nie spowoduje zniszczenia elektrolitów?
    Załączniki:
    • Dobór rezystora Rx i diod w układzie podwajacza napięcia do stroboskopu Podwajacz.jpg (10.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1162105
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja bym dał ząrówke 100wat 230v zamiasdt rezystora i jak elektrolity nie nadązą sie ładować to 150 wat jak mimo wszystko to 200 wat jak jeszcze nie to dwie 150 ita już przy 300wat mocy żarówek muszą sieładować :D:D
  • #3 1162635
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Żarówki nie wchodzą w grę, szukam jakiegoś bardziej "konwencjonalnego" rozwiązania.
  • #4 1167463
    Andre10
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    hmm uklad napewno dziala impulsowo mysle ze 20 ohm/10watt styka.
  • #5 1170337
    gh00st
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    ja w swoim mam 470 ohm/5W tylko ja mam malutkie kondziory (jakies 10uF) i nadazaja :)
    Ale i tam mam zamiar je zwiekszyc bo stroboskop slabo swieci
  • #6 1176592
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jak patrzę na ten układ to widzę że Rx ma wpływ tylko na stałą czasu i prąd ładowania.Obciążeniem układu jest rezystor dołączony do 650V,który jest nienarysowany.Jeżeli piszesz o stroboskopie,to chyba on jest obciążeniem,ale jakie parametry ma ta lampa?Chyba chcesz kluczować to 650V,albo nic nie rozumiem.
  • #7 1176687
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    ed-ek napisał:
    Jak patrzę na ten układ to widzę że Rx ma wpływ tylko na stałą czasu i prąd ładowania.Obciążeniem układu jest rezystor dołączony do 650V,który jest nienarysowany.Jeżeli piszesz o stroboskopie,to chyba on jest obciążeniem,ale jakie parametry ma ta lampa?Chyba chcesz kluczować to 650V,albo nic nie rozumiem.

Nie zajmujmy sie rozładowywaniem....obciazenie jest w tej chwili nie istotne. Mnie interesują straty mocy (energi) powstałe podczas ładowania kondensatorów. Bo wychodze z założenia, że elektrolitów nie mozna ładowac bez ograniczenia prądu z sieci poprzez rezystor bo prąd w początkowym momencie jest bardzo duzy i zastanawia mnie czy nie uszkodzi kondensatorów.... nie mam pojecia dlatego spytałem. No ale jesli juz stosujemy rezystor to wydziela sie w nim ciepło. Załóżmy ze energia zgromadzona w tych kondensatorach to 15J a jesli chcemy je naładowac 10 raz w ciagu sekundy to przez rezystor trzeba bedzie "przepompowac" 150 J ( moc 150W) i przy takim procesie napewno straty energii w rezystorze beda znaczne...
    Zastanawiam sie wiec jaki najlepiej dobrac rezystor? a moze ktos byłby na tyle zdolny i mógłby oszacowac jaki bedzie płynął prąd podczas ładowania kondenstarów przy Rx = 0? i co sie wtedy stanie z kondensatorami? a moze nic?:) bo po rozładowaniu kondensatorów przez lampe błyskową zostaje na kondensatorach jeszcze kilkadziesiat woltów wiec ładowanie takiego kondensatora czesciowo naładowanego nie odbywa sie juz z takim duzym pradem (wszyscy znamy wykładnicza charakterystyke ładowania kondensatora).
  • #8 1178588
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Elektrooonik napisał:
    Rx = 200 omów bedzie dobry, ale czekam na opinie bardziej doswiadczonych elektroników :)

Może bardziej doświadczony nie jestem, ale ze wzoru na tau wyszło mi że te 150 do 200 om bedzie ok dla pr. stałego. Ale to prąd zmienny i kondensatory ładują się 2 razy wolniej więc teoretycznie to będzie około 75-100Ω
  • #9 1178597
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    A jednak rozładowanie kond ma istotny wpływ na wartość prądu płynącego przez Rx.Jeżeli jest brak obciążenia a kond są bezstratne,to prąd przez Rx będzie płynął do czasu naładowania się kond,a potem przy powyższych założeniach - nie.Powiem z doświadczenia że ładowałem kond prądem 15A.Rx powinno być jak najmniejsze Rx*150u to stała ładowania w jednym półokresie(10msec),a jeżeli chcesz rozładowywać 10x na sec(100msec),to trzeba to wziąć pod uwagę.Na to istotny wpływ ma czas błysku do czasu przerwy(w tym czasie ładują się kond).Jeżeli masz PSpice to poddaj ten układ symulacji.
  • #10 1178755
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Rezystor 200Ω jest Ok tylko moc 15÷20W,proponuje zastosować kondesator 7,5µF/AC(taki jak w świetlówka,silnikach 1fazowych) w miejsce Rx w szereg daj np4,7Ω/5W.

Z tego wyciągniesz: ~16J x 10Hz=160W a więc diody mocniejsze od 1N4007. Ważne!!!! kondesatory 150µF były - są przewidziane do pracy impulsowej (duże prądy 200÷1000A).
    Powodzenia.
  • #11 1181292
    Lukkrak
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam... Fajnie liczycie co niektóre żeczy, nie komentuje... Po pierwsze nie jest prawdą że jeżeli nie bedzie tego rezystora to się coś stani, najlepiej aby sie o tym przekonać sprubój. Przecierz wiele przetwornic ma podobny stopien wejściawy np. zasilacz od komputera i jakoś to wszystko działa i nie wybucha...:) Pod drugie moc tego rezystora to żadne tam 150 - 200W co wy chcecie z tego grzejnik zrobić??? rezystor ma za zadanie ograniczyć prąd ładowania gdy kondensatory są puste i stosuje sie 4,7 - 10 omów. Czym większa wartośc tego rezystora tym więkse straty. A moc to 5-10W. Pozdrowienia...
  • #12 1181801
    marpiasek
    Poziom 27  
    Lukkrak napisał:
    Witam... Fajnie liczycie co niektóre żeczy, nie komentuje... Po pierwsze nie jest prawdą że jeżeli nie bedzie tego rezystora to się coś stani, najlepiej aby się o tym przekonać sprubój. Przecierz wiele przetwornic ma podobny stopien wejściawy np. zasilacz od komputera i jakoś to wszystko działa i nie wybucha...:) Pod drugie moc tego rezystora to żadne tam 150 - 200W co wy chcecie z tego grzejnik zrobić??? rezystor ma za zadanie ograniczyć prąd ładowania gdy kondensatory są puste i stosuje się 4,7 - 10 omów. Czym większa wartośc tego rezystora tym więkse straty. A moc to 5-10W. Pozdrowienia...

Ależ prosze o komentowanie?
    czy przeczytałeś temat postu?
    gdzie widzisz rezystor 150÷200W
    a więc Ty spróbój w/w schemat :zwierać elektrolit 10 razy na sekunde -z twoimi obliczeniami (oj będzie ciemno bo korki w domu wylecą) :boss:
  • #13 1182264
    Lukkrak
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    no tak.... marpiasek proponuje rezystor 200om i 15-20W... policzmy... załużmy lepszy przypadek niech bedzie to 20W. Korzystając z prostego wzoru P=I*I*R--> I*I = P/R = 20/200 = 0,1 --> I jest równe niecałe 0,32A (wiadomo raz ten prąd jest większy raz mniejszy, powiedzmy że bierzemy srednia wartośc skuteczną) 0,32*220 = 70W a to jest już liczone na granicy wytrzymałości R... hmmmm. I z tego uzyskać 160W ??? może i sie da ale nie dla mnie. Jeszcze wracając do tematu, wydaje mi sie że jest tu małe nieporozumienie, czy do + i - ma być podłączony plnik... bo dla mnie jesz to zasilacz z którego napięcie jest podawane dalej na kondensatory i do palnika oczywiście np. przez MOSFETA mocy... No bo przy takich mocach... I nie ma żadnego wybijania korków (bezpieczników) poniewarz w chwili zapłonu sieć jest odcięta od palnika przez tego MOSFETA... CZekam na komentarz... Pozdrowienia:)
  • #14 1182877
    marpiasek
    Poziom 27  
    Proponuje poczytać dział:Optoelektronika i Efekty Wizualne (stroboskopy)
    Tam Kolega wykaże innym Kolegom swoją wiedze a ja proponuje całkiem inne sposoby np:jak w postach i wyszło że to ja "mieszam".
    Zaproponujesz coś nowego to Koledzy mogą podziekować,musi to być proste, tanie żeby każdy mógł to w domu wykonać.
    Przyjemnej lektury!!??
    Ps.A z tą mocą podyskutujemy ,jak zapoznasz temat
    (energia i moc np:laser o mocy 100W ma moc średnią 20mW itp)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru rezystora Rx i diod w układzie podwajacza napięcia stosowanym w stroboskopie, gdzie kondensatory elektrolityczne są ładowane bezpośrednio z sieci. Głównym problemem jest ograniczenie prądu ładowania kondensatorów, aby nie uszkodzić ich oraz minimalizacja strat mocy w rezystorze. Proponowane wartości Rx wahają się od 20 Ω do 470 Ω, z mocą od 5 W do 20 W, przy czym większe wartości rezystancji zmniejszają prąd ładowania, ale zwiększają straty mocy. Wskazano, że rezystor Rx wpływa na stałą czasową ładowania i prąd impulsowy, a jego moc powinna być dostosowana do częstotliwości ładowania (do 10 razy na sekundę) i energii zgromadzonej w kondensatorach (ok. 15 J). Zalecane są diody o wyższej wytrzymałości prądowej niż standardowe 1N4007, ze względu na duże prądy impulsowe. Wskazano również, że brak rezystora może nie uszkodzić kondensatorów, ale prąd ładowania będzie bardzo wysoki, co może powodować problemy praktyczne. Dyskusja porusza także kwestie symulacji układu (np. w PSpice) oraz alternatywne rozwiązania, jak zastosowanie kondensatorów AC w miejsce rezystora Rx. Wątpliwości dotyczą również obciążenia układu i sposobu rozładowywania kondensatorów przez lampę błyskową. Ogólnie zaleca się stosowanie rezystora Rx o wartości około 100–200 Ω i mocy 10–20 W oraz diod impulsowych o odpowiedniej wytrzymałości prądowej, aby zapewnić bezpieczne i efektywne ładowanie kondensatorów w układzie podwajacza napięcia stroboskopu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA