logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Testy obciążeniowe zasilacza EC na linii 12V - brak reakcji na 10A?

Oximon 22 Sie 2012 22:56 1437 5
REKLAMA
  • #1 11235837
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam!

Posiadam zasilacz komputerowy przerobiony na warsztatowy. Na linii 12v (według naklejki) można pobrać maksymalnie 10A. Jako, że zasilacz czasami zostaje włączony "bez opieki" na np. 30min. (zasila jakieś urządzenie) poddałem go szeregowi testów, aby nie puścić domu z dymem, bądź nie szukać po ciemku bezpiecznika do włączenia (w skrzynce jest ponad 30 :D ). Liczne celowe zwarcia, w czasie różnego obciążenia zdał wyśmienicie (do 50W). Wyłącza się natychmiast, a po chwili można go znowu używać. Nadszedł czas na obciążalność. Krokodylki podłączone, miernik włączony (można nim mierzyć max 10A,więc w sam raz). Dotykając sondą miernika w różnych miejscach grzałki od suszarki obserwowałem zasilacz. Wbrew wszelkim opiniom i moim obawom, co do jakości zasilacza EC 8-9A przez pewien czas wszystko jak należy. Ostatnia sprawa-zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe. Podjeżdżam sondą co raz bliżej do punktu podłączenia masy, a zasilacz nic. Pobór 10A, a zasilacz nic. Zastanawiając się czy się cieszyć, czy martwić przez nieuwag przesunąłem ciut za daleko sondę, a przez ułamek sekundy na mierniku ujrzałem pobór ponad 12A!

Zwracam się więc z pytaniem - Czy zabezpieczeni nie powinno zadziałać? Fakt, był to ułamek sekundy, ale jednak.

Co sądzicie o jego jakości po moich testach?

Czy mogę bezpiecznie podłączyć do niego kompresorek samochodowy na kilka minut pobierający 10A, bez obawy o pożar?

Pozdrawiam, Oximon
  • REKLAMA
  • #2 11235897
    Gik
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Podaj może model i firmę zasilacza jeśli to jakiś "no name" z czarnej listy to ja bym uważał :|
  • REKLAMA
  • #3 11235919
    bulek01
    Poziom 17  
    Ocena: 297
    Jeśli to no-name to nie ma ograniczenia prądowego. Zasilacz się wyłącza gdy napięcie spadnie poniżej pewnego progu.
  • REKLAMA
  • #4 11236406
    Oximon
    Poziom 27  
    Na zasilaczu piszę tak:
    Enlight Corporation
    EN-8254944
    MODEL: HPC-250-102 REV:C
    S/N: 0 0 5 2 3 7 9 2
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11236896
    bulek01
    Poziom 17  
    Ocena: 297
    To ten zasilacz, nie ma zabezpieczenia. Podłącz pod niego kompresorek samochodowy i testuj, jeżeli nic nie będzie się w środku za bardzo grzało to może chodzić.
  • #6 11236910
    Oximon
    Poziom 27  
    W takim wypadku dziękuję za odpowiedź. Tematu nie zamykam, może ktoś coś jeszcze wie o tym zasilaczu.
REKLAMA