logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł zapłonowy CDI do Romet Chart

bulek01 17 Sie 2025 16:21 2967 18

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Powstał moduł zapłonowy CDI do Rometa Chart, odtwarzający schemat oryginału i zastępujący uszkodzoną wersję na ceramicznym podłożu.
  • Cewka „Supply” ładuje kondensator 1 µF 450 V przez diodę 1N4007, a cewka wyzwalająca podaje impuls na bramkę tyrystora.
  • Druga dioda 1N4007 blokuje ujemne połówki sinusoidy, a rezystor 4,7 kΩ rozładowuje kondensator sterujący.
  • Napięcie cewki zapłonowej nie zostało zmierzone; autor tylko szacuje, że kondensator ładuje się do około 300 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Przedstawiam projekt modułu zapłonowego CDI, do Rometa Chart.
    Widok iskrownika z zaznaczonymi cewkami zapłonową, ładującą i świetlną

Tak wygląda iskrownik. Jakby co to informuję, że tutaj były jakieś przeróbki połączeń względem oryginału, które próbowałem przeanalizować, aby wrócić do oryginału, ale to dotyczy cewek świetlnych.
    A tutaj przedstawić chciałem układ zapłonowy.
    Z punktu widzenia układu zapłonowego istotna jest cewka zapłonowa, która służy do ładowania kondensatora, oraz cewka wyzwalająca nie oznaczona na zdjęciu.
    Jest to czarny
    element w zalewie obok cewki zapłonowej. Cewka zapłonowa jest niskonapięciowa. Trudno mi powiedzieć jakie ona dokładnie napięcie daje, a nie zmierzyłem tego.
    Może ktoś wie jakie? Kondensator do gromadzenia energii jest na napięcie 450V. Zgadywałbym, że ta cewka ładuje go do około 300V.
    Zbliżenie na iskrownik z cewek zapłonowych i przewodami, zamocowany na metalowej podstawie.
    Kolejne zdjęcie przedstawia widok od frontu cewki wyzwalającej.
    Zrobiłem własny moduł, bo oryginalny był na podłożu ceramicznym, które pękło. Moja konstrukcja wiernie odtwarza schemat oryginału.

Otwarty moduł zapłonowy CDI z widoczną płytką i podłączonymi przewodami
    Projekt płytki udostępniam w KiCadzie na githubie: https://github.com/mztulip/romet_chart_modul

Teraz omówienie zasady działania na przykładzie schematu. Tutaj rozrysowałem połączenia.
    Ręcznie narysowany schemat modułu zapłonowego CDI na kartce w kratkę

Cewka nazwana "Supply"(na zdjęciu zapłonowa) przez diodę 1N4007 ładuje kondensator 1uF 450V, prąd ładowania zamyka się przez cewkę zapłonową do masy.
    Druga dioda 1n4007 zwiera ujemne połówki sinusoidy, nie pozawalając na naładowanie kondensatora z przeciwną polaryzacją.
    Gdy kondensator zostanie naładowany, to aby nastąpił przeskok iskry, energia z kondensatora musi zostać oddana do cewki wysokiego napięcia.
    Realizowane jest to poprzez załączenie tyrystora i przepływ prądu w obwodzie cewki. Jest to również szeregowy obwód LC więc mogą występować tutaj oscylacje.
    Są one porządane, bo powodują wielokrotny przeskok iskry w krótkim czasie, poprawiając jakość zapłonu.
    Choć nie jestem tego pewien na ile tu występują, bo nie wiem jak długi jest impuls załączający tyrystor.
    Impuls włączający tyrystor pochodzi z cewki wyzwalającej(na schemacie oznaczonej trigger).
    Impuls szybko przechodzi przez kondensator 100uF(bo dla składowej zmiennej stanowi zwarcie) i diodę do bramki tyrystora włączając go.
    Rezystor 4.7k według mnie służy do rozładowania kondensatora, a dioda zapobiega przedostawaniu się ujemnego napięcia z cewki wyzwalającej na bramkę.
    Dodaję jeszcze schemat z projektu:

Schemat zapłonowego modułu CDI z kondensatorami, diodami i tyrystorem

Jeśli chodzi o moduł to całość w obudowie zalałem sylikonem.

Moduł zapłonowy CDI widziany z góry, pokazujący płytkę PCB i przewody

Zalany silikonem moduł zapłonowy CDI z kilkoma przewodami na stole warsztatowym

Obudowany moduł zapłonowy CDI z przewodami i złączem na drewnianym blacie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bulek01
    Poziom 17  
    bulek01 napisał 338 postów o ocenie 297, pomógł 12 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 21637309
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1573
    bulek01 napisał:
    Jeśli chodzi o moduł to całość w obudowie zalałem sylikonem.

Ze zdjęcia sądząc nie jest to silikon do elektroniki, ale może chociaż taki do klejenia luster (bezkwasowy)?
    Bo jeżeli użyłeś silikonu sanitarnego, to masz duże szanse, że wkrótce moduł przestanie działać, bo coś skoroduje.
    Sam kiedyś użyłem takiego sanitarnego do zabezpieczenia lutowanych przewodów, bo akurat nic innego nie miałem pod ręką. Niedługo potem przewody rozlazły się w rękach.
  • #3 21637392
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 278
    Słuszna uwaga. Jeśli zastosowałeś silikon kwaśny (większość), będzie powodował szybką korozję. Warto go usunąć. Jeśli neutralny, to ok.
  • #4 21637490
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    przy okazji, jaki polecacie łatwo dostępny -i tani - materiał do zalewania takich puszek ? mam trochę customowych zasilaczy pozakładanych w puszkach domowych i na wszelki wypadek wolałbym je zalać.
  • #5 21637583
    bulek01
    Poziom 17  
    Ocena: 297
    Jeśli chodzi o silikon to nie pamiętam. Projekt został zmontowany około 10lat temu i działa do dzisiaj. Przyznam też, że w tym temacie kompletnie nie mam wiedzy, nie wpadłbym na to, że silikon sanitarny może zniszczyć elektronikę.
    Jest jakieś prawdopodobieństwo,że ten który użyłem był dekarski.
  • #6 21637695
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6122
    O takie prezentacje uwielbiam!
    Super, że podzieliłeś się też plikami KiCad na GitHubie. Dodatkowy plus za omówienie działania układu.
    Podeślij swój Paczkomat na PW, a wyślę mały upominek.
  • #7 21637863
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Fajny opis, zawsze mnie ciekawiło jak to jest w motorkach, ale że żadnego nie posiadam i żaden kolega się jeszcze nie zgłosił z prośbą o pomoc, to nie wnikałem. Fajnie że wstawiłeś opisane zdjęcie tej "gwiazdy" ze stadkiem cewek. Ja się przyzwyczaiłem do rozwiązań z samochodu, gdzie jest alternator i aku.

Edit: źle przeczytałem pierwszy post i poniższe uwagi mają nie wiele do rzeczy.

Co do opisu działania:
    bulek01 napisał:
    bo nie wiem jak długi jest impuls załączający tyrystor.
    Impuls włączający tyrystor pochodzi z cewki wyzwalającej(na schemacie oznaczonej trigger).
    Impuls szybko przechodzi przez kondensator 100uF(bo dla składowej zmiennej stanowi zwarcie) i diodę do bramki tyrystora włączając go.

Z tego co ja wiem, tyrystora nie da się wyłączyć od strony bramki, moim zdaniem układ się wyłącza sam po wytraceniu energii w kondensatorze 1µF.

bulek01 napisał:
    Cewka nazwana "Supply"(na zdjęciu zapłonowa) przez diodę 1N4007 ładuje kondensator 1uF 450V, prąd ładowania zamyka się przez cewkę zapłonową do masy.
    Druga dioda 1n4007 zwiera ujemne połówki sinusoidy, nie pozawalając na naładowanie kondensatora z przeciwną polaryzacją.

Tu, na moje, pierwsza dioda blokuje ujemne połówki, gdyby one przechodziły i trzeba by je zwierać drugą diodą, to kondensator nigdy by się nie naładował. Natomiast nie jestem pewien skąd projektant się tu spodziewał odwrotnej polaryzacji, może jeszcze ktoś z kolegów coś doda.
  • #8 21637996
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1573
    chemik_16 napisał:
    przy okazji, jaki polecacie łatwo dostępny -i tani - materiał do zalewania takich puszek ?

Oczywiście w hurtowniach takich jak TME czy Mouser są masy do zalewania, ale co do ceny to kwestia dyskusyjna - dla jednego będzie drogo, dla koś innego tanio.

Ja kupowałem u chińczyka takie jak na obrazku. Numerki oznaczają różne właściwości - jedne mają mniejszą lepkość i lepiej się rozlewają wnikając w mniejsze szczeliny, inne mają lepkość większą, więc nie ściekają z pionowych powierzchni. Jedne są białe, inne transparentne...

Różnokolorowe tubki kleju silikonowego przemysłowego na czarnym tle

Jest też Kafuter 704 i inne, wszystkie do wyszukania na chińskim portalu... Prawdopodobnie taniej nic nie znajdziesz...

Trzy tubki silikonu Kafuter w kolorze przezroczystym, czarnym i białym wypływające na blat.
  • #9 21638006
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    >>21637996
    tylko to chyba bardziej do zabezpieczania elementów na pcb, bo tak wstępnie licząc to ja tego potrzebuje ze 3L ;) nie 45g

to chyba faktycznie zostaje się rozejrzeć za sylikonami lub jakąś żywicą.

myślałem ze jest coś taniego dostępne, zwłaszcza że w zasilaczach od led, które naprawiałem jest tego w środku ze 100g, a cały zasilacz kosztuje 1$ :)
  • #10 21638015
    jarekgol
    Poziom 40  
    Może lepik? Ale wpływu na ścieżki nie badałem. Kablom na wodę pomaga. Tylko śmierdzi i brudne, ale tanie.
  • #11 21638186
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Zalewa silikonowa w tme
  • #12 21638340
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 178
    jarekgol napisał:
    Tu, na moje, pierwsza dioda blokuje ujemne połówki, gdyby one przechodziły i trzeba by je zwierać drugą diodą, to kondensator nigdy by się nie naładował. Natomiast nie jestem pewien skąd projektant się tu spodziewał odwrotnej polaryzacji, może jeszcze ktoś z kolegów coś doda.

Również nie rozumiem działania tej diody D3, w tym miejscu jest zbędna, chyba że chodzi o przepięcie o przeciwnej biegunowości po tym jak przestanie płynąć prąd (ale tutaj zanika on naturalnie i tyrystor się zamyka). Gdyby potem pojawiało się jakieś napięcie wsteczne to na moją intuicję i tak większość energii rozładuje się od drugiej strony cewki i świecy zapłonowej...

Może chodziło Ci o coś takiego jak poniżej?
    Schemat z diodą Zenera i rezystorem równolegle podłączonymi do masy z linii oznaczonej 2A5

Żeby podczas ujemnej połówki cewka nie była w stanie zupełnie bez obciążenia i nie wyindukowało się na niej zbyt duże napięcie? Wtedy przydał by się tam też jakiś rezystor jak na moim rysunku?

Jak układ się sprawdza w praktyce? Jest możliwość regulacji kąta zapłonu? Zakładam że mechaniczna obracając moduł? Czy manipulując pojemnością C1 nie dałoby się uzyskać drobnej zmiany opóźnienia zapłonu względem obrotów?
  • #13 21638572
    bulek01
    Poziom 17  
    jarekgol napisał:
    Z tego co ja wiem, tyrystora nie da się wyłączyć od strony bramki, moim zdaniem układ się wyłącza sam po wytraceniu energii w kondensatorze 1µF.

Tyrystor może się wyłączyć też gdy jego prąd osiągnie zero. A tutaj w obwodzie to nastąpi ze względu na szeregowy rezonans cewki wysokiego napięcia i kondensatora C2. Rezonans powoduje, że jest tam gasnąca oscylacja sinusoidalna wokół napięcia zerowego. Byłby on stłumiony, gdyby nie obecność diody D3, bo przy przejściu przez zero tyrystor się wyłączy i gdyby nie ta dioda to prąd nie mógłby płynąć w przeciwną stronę.

jarekgol napisał:
    Natomiast nie jestem pewien skąd projektant się tu spodziewał odwrotnej polaryzacji, może jeszcze ktoś z kolegów coś doda.

Ujemna połówka bierze się stąd, że nad cewką przesuwa się magnes koła magnesowego. Strumień magnetyczny rośnie a potem, gdy magnes oddala się od cewki to maleje. Generuje to ujemne napięcie.

aadeer napisał:
    Również nie rozumiem działania tej diody D3, w tym miejscu jest zbędna, chyba że chodzi o przepięcie o przeciwnej biegunowości po tym jak przestanie płynąć prąd

Nie jest zbędna jest potrzebna, aby nie blokować przepływu prądu rezonansowego między C2, a cewką wysokiego napięcia.

aadeer napisał:
    Jak układ się sprawdza w praktyce? Jest możliwość regulacji kąta zapłonu? Zakładam że mechaniczna obracając moduł? Czy manipulując pojemnością C1 nie dałoby się uzyskać drobnej zmiany opóźnienia zapłonu względem obrotów?

Układ po prostu działa.
    Elektronicznie nie ma tu regulacji kąta zapłonu. Jest mechaniczna, zespół iskrownika z pierwszego zdjęcia można obracać w pewnym zakresie, który jest widoczny w punktach montowania śrubami.
    Myślę, że dałoby się pojemnością C1 regulować kąt zapłonu, ale prościej byłoby chyba dorobić obwód opóźniający, który zachowuje się przewidywalnie i stabilnie w czasie, temperaturze.

Fajnie byłoby wrzucić to w symulator aby pokazać dokładnie co się dzieje w tym obwodzie oraz pomierzyć rzeczywiste przebiegi.
  • #14 21638723
    jarekgol
    Poziom 40  
    Coś mi się w oczach pomieszało i przeczytałem o "wyłączaniu" a tam jest wszędzie o włączaniu, przepraszam, zwracam honor :)
  • #15 21639069
    bulek01
    Poziom 17  
    Zrealizowałem symulację w LTSpice.
    Wygenerowałem przebieg narastający do 300V, który ładuje kondensator. Po 3ms to napięcie ładujące zanika.
    W chwili 4ms następuje załączenie tyrystora. Impuls ma czas trwania 1ms.
    Ix - to przebieg prądu tyrystora, I(D1) to prąd diody do niego równoległej.
    I(c1)-niebieski to prąd kondensatora.
    Widać, że prąd kondensatora oscyluje, jedna połówka sinusoidy jest przewodzona przez tyrystor, a druga przez diodę.
    Widać też że gdy impuls sterujący zanikł, to po przejściu prądu przez zero oscylacje ustały.
    Na potrzeby symulacji przemierzyłem zgrubnie jedną cewkę zapłonową, ale od większego motoru, bo nie mam cewki do Charta.
    Ustaliłem w ten sposób indukcyjności i rezystancję. Wychodzi na to, że cewka wysokiego napięcia ma przekładnie koło N=50.

Symulacja LTSpice: oscylacje prądów kondensatora, tyrystora i diody

Załączam też plik do symulacji w LtSpice.
    Załączniki:
    • cdi2.asc (2.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21639081
    aadeer
    Poziom 17  
    No i symulacja wszystko wyjaśniła. Dzięki. Zastanawiając się nad rolą D3 nie rozważałem całego układu, bardziej zacząłem się zastanawiać na jej rolą względem cewki zasilającej i dlatego wydawało się, że nie ma sensu...

BTW, co to za WM? i3, Sway czy coś podobnego?
  • #17 21639167
    partyzancik
    Poziom 25  
    chemik_16 napisał:
    tylko to chyba bardziej do zabezpieczania elementów na pcb, bo tak wstępnie licząc to ja tego potrzebuje ze 3L nie 45g

Jak to wygląda i jakie możliwości podłączania tego typu zasilaczy ? może w jakimś lakierze do uzwojeń lub elektroniki zanurzać płytki by zaciekło wszędzie i zostawić do ocieknięcia i wyschnięcia ?
  • #18 21640280
    bulek01
    Poziom 17  
    aadeer napisał:
    BTW, co to za WM? i3, Sway czy coś podobnego?

Jest to i3
  • #19 21642070
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 861
    Są, a raczej były różne sposoby na poprawienie parametrów zapłonu CDI.
    Obecnie zamiast tak rozbudowywać układ lepiej zastosować zapłon tranzystorowy.

Schematy dwóch układów zapłonowych z kondensatorem Cn i cewką Cz
    Schematy elektryczne czterech układów zapłonowych do wydłużenia wyładowania iskrowego
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono projekt modułu zapłonowego CDI do Rometa Chart wraz z opisem działania i zdjęciami elementów, w tym cewek zapłonowej i wyzwalającej. Omówiono rolę cewek w ładowaniu kondensatora o napięciu 450V, szacując napięcie ładowania na około 300V. Dyskutowano o zastosowanym silikonie do zalewania modułu, zwracając uwagę na ryzyko korozji przy użyciu silikonu kwaśnego lub sanitarnego oraz proponując alternatywy, takie jak silikony neutralne, żywice epoksydowe lub specjalistyczne masy zalewające dostępne w hurtowniach (np. TME, Mouser) oraz tańsze chińskie produkty typu Kafuter 704. Przeanalizowano działanie tyrystora w układzie, wyjaśniając, że wyłącza się on przy zerowym prądzie dzięki rezonansowi szeregowemu cewki wysokiego napięcia i kondensatora, a obecność diody D3 jest niezbędna do przepływu prądu rezonansowego i ochrony przed ujemnymi połówkami napięcia indukowanego przez magnes koła magnesowego. Przedstawiono symulację LTSpice potwierdzającą przebieg ładowania kondensatora i pracy tyrystora, wraz z plikiem symulacji. Regulacja kąta zapłonu jest mechaniczna poprzez obracanie zespołu iskrownika, bez elektronicznej regulacji, choć rozważano możliwość wpływu na opóźnienie zapłonu przez zmianę pojemności kondensatora C1. Wspomniano o środowisku pracy (i3) używanym do symulacji i dyskusji. Poruszono także kwestie praktyczne dotyczące zalewania elektroniki i dostępnych materiałów do tego celu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA