Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smart TV 32 37 lub 40 cali

biomedyczny 23 Aug 2012 01:09 7956 15
Nazwa.pl
    biomedyczny
    Level 26  
    Szukam jakiegoś testu telewizorów z smart i nie widzę. Może dlatego że co pół roku nowy model.

Strony samsunga mam dość. Pełno filmików i 0 konkretów. Np w tym tv możesz zamontować kamerkę skype a w tym nie. W tym możesz zamontować klawiaturę bluetooth a w tym nie. Pomijam fakt że pół dnia szukałem które mają rozpoznawanie mowy i gesty i chyba dopiero seria 8.

I tak grzebiąc doszukałem się że kamerki do LG są najtańsze. Jak tam działa przeglądarka internetowa, ipla tvn player itd nie wiem.

ZAŁOŻENIA.
    ma NIE być 3D bardzo mnie denerwuje noszę okulary i po co mi taki tv ? A na bezokularowy 3D raczej mnie nie stać.

ma mieć przeglądarkę internetową, ipla, tvn player

możliwość podłączenia najlepiej dowolnej klawiatury bluetooth

Dobrze żeby miał PIP i Skype

Cena <2tyś Jednym słowem coś do szybkiego przeglądnięcia netu i włączenia filmu.
    -------------------------
    Widzę że tu odpowiedzi obowiązują a więc :

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? jakieś 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5 - 4m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? siedzimy albo leżymy w łóżku
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? na razie ma stać potem mają być nowe meble
    6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony okna zachodnie u góry żyrandol
    7. Jaki masz obecnie telewizor? philipsa 26 cali jakiegoś jeszcze bańka
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? podane wyżej. przeglądarka, ipla wejście dsub, usb możliwość podłączenia klawiaruty bo te piloty raczej do niczego się nie nadają. I możliwość rozbudowy do skypa jak się da tanio.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? dvb-t + orange dekoder, czasem laptop ale dlatego chcę smart żeby uniknąć podłączenia z komepem i móc korzystać z filmów w necie.
    10 .Jakie urządzenia? UHD88 chwilowo jeszcze polsat cyfrowy
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? koło 4h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? mat ale to preferencja z komputera
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? edukacyjne
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? gram tylko w strategie może kiedyś najdzie mnie odpalić starcrafta 2 ale wątpie.
    16. Preferencje co do marki? brak ale smart tv samsunga wydaje się najlepsze na rynku
    17. Preferencje co do wielkości? 32, 37, 40
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Że trzeba używać kilku pilotów ale tego i tak nie uniknę tu do orange, tu do tv i jeszcze klawa dojdzie.
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2 tyś
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? NIE

--------------------------------------
    Szukałem i znalazłem modele ale nigdzie nie znajdę opisu co mają co nie mają z interesujących mnie rzeczy:

UE32ES6100 z 3d jakiś podejrzanie tani podobnie jak SAMSUNG UE32EH4000
    UE32EH5000,UE32EH5300,UE32ES5500, UE40EH5000, UE37ES5500, UE40ES5500

LG 32LV375S, LG 42LS3400, LG 42LS5600

Który z nich byście wybrali a może jakiś inny? Albo może ktoś ma jakiś folder gdzie jest przedstawione ten kompatybilny z kamerą a ten nie itd.

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Kładę się powoli spać ale zaczynam obstawać za LG.
    Ponieważ można dokupić tanie klawiatury koszt 100pln za logitech k400
    Kamerkę można dostać za 150pln.
    A we wszystkich innych tv widzę problemy.

Szkoda tylko że nie trafiłem na promocję bo w styczniu dawali kamerkę za 1pln.

Boje się tylko braku wsparcia. Samsung i sony ma najlepsze :(

Mi chodzi tylko żeby rano zobaczyć na tym pogodę. Od czasu do czasu wyszukać coś w google. Przeglądać filmy na yt. I żeby nie było problemu odpalić filmu np na putlocker.
    Czasem włączyć skypa. Po prostu urządzenie czasem zastępujące pc + oglądanie filmów.
    Nie musi mieć nawet dodatku wi fi jako klucza bo i tak muszę pociągnąć kabel do orange tv.
  • Nazwa.pl
    mipix
    Level 36  
    Witam

Miałem podobne potrzeby i długo szukałem telewizora - kupiłem SAMSUNGA UE40EH5300
    .. i trochę żałuję. Dlaczego ?

Telewizor robi to co powinien, czyli
    - wyświetla obrazki ruchome (niestety to tylko 100Hz - trochę smuży), te super płynne 800Hz to cena x2 lub x3. Jest funkcja poprawy smużenia, ale ja nie widzę wyraźnej poprawy poza ciemniejszym obrazem.
    - daje fajny dźwięk - bas też jest
    - pobór prądu jest świetny tzn stosunkowo mały. 50-60W. Dla porównania, mój tuner satelitarny bierze 30W.
    - internet działa, strony się otwierają - JAVA i flash (niestety nie ten najnowszy) aktualizacja może kiedyś jakaś będzie albo i nie.
    - klawiatura Logitech K400 działa - obsługuje większość przycisków funkcyjnych (nie wszystkie). Dodam, że SMART TV bez fizycznej klawiatury i myszy to jakaś pomyłka. Samo wpisanie tekstu w wyszukiwarkę przy użyciu pilota doprowadza do szału.
    - działa też dowolna mysz na USB (też bezprzewodowa)
    - odtwarza prawie wszystko - audio video - lista jest długa
    - napisy są z polską czcionką
    - ipla, tvn player, YT, radia internetowe - to wszystko działa
    - skype działa, mikrofony dobrze zbierają - nie trzeba za bardzo krzyczeć. Przy dobrym świetle obraz jest ok, w ciemności wiadomo gorzej. Kamera CY1100 ma autofocus (długo się tej informacji naszukałem) wyostrza od +/- 30cm. Mały zgrzyt jest przy montowaniu samej kamery gdzie uchwyt jest magnetyczny, a mój model TV ma plastikową obudowę i w dodatku nie jest płaski tak jak jak powinien - taki szczegół, który praktycznie uniemożliwia zamontowanie bez dorobienia protezy z kawałka blachy z tyłu TV,
    - podłączony adapter WIFI może przerobić TV w HOTSPOT jednocześnie łącząc się z routerem (tworzy się nowa sieć WIFI - taki jakby przedłużacz sygnału).
    - działa także HUB USB, przy dostępnych dwóch portach USB to jest konieczność.
    - fajnie działa z Windows-em 7. Jednym kliknięciem odtwarza zdjęcia, filmy i muzykę (nie wszystkie formaty - VOB nie działa w tej opcji)
    - ogólnie fajny TV.

Niestety jeśli chodzi o akcesoria to nie jest już tak różowo. Albo kupisz dodatki SAMSUNGA, albo nie będziesz miał nic.
    - kamera STC-CY1100 (300zł w promocji Media Markt OPOLE; 650zł Kielce), bez tego skype jest ślepy i głuchy, działa jedynie chat.
    - Opcją jest STC-CY2000 - w Polsce nie spotkałem - cena równie zaporowa, ale w tej nie ma funkcji auto focus
    - adapter WIFI WIS12ABGNX 160zł używany; nowy 200zł; przerabiane zamienniki za 100zł,
    - brak obsługi serwerów UPNP, jedynie aplikacja samsunga Allshare
    - niby wszystko działa, ale po tygodniu zabawy chciało by się trochę wiecej.
    - Angry Birds tu nie działają. Działają tylko jakieś badziewne gry, które mogły by zająć czas kilka lat temu - na mój gust, takie tandetne
    - filmy z sieci nie buforują się w wystarczającym stopniu i wymagane jest łącze powyżej 1Mb/s aby obraz był płynny.
    - ten model nie ma funkcji PVR (nagrywanie tego co leci)
    - nie ma jednego przycisku jednego gaszącego ekran. Do słuchania radia nie potrzebuję oglądać statycznego ekranu. Przy radiu internetowym nie ma nawet takiej możliwości i ekran świeci jak żarówa pokazując cały czas to samo. Jedynie przy telewizyjnych programach można to zrobić włączając funkcję EKO na maksimum
    - do obsługi pilota w ciemności chyba nigdy się nie przyzwyczaję.

Reasumując jeśli chodzi o cenę dodatków, to obecnie kupiłbym normalny TV - nie SMART - taki który wyświetla dobry obraz i do niego dołożył zewnętrzne pudełko z androidem, do którego można tanio kupić dowolną kamerę, klawiaturę i myszkę (niektóre piloty mają klawiaturę QWERTY na odwrocie). Jest wtedy pełna dowolność konfiguracji akcesoriów, bez kupowania jedynej słusznej marki. Albo dołożyć parę stówek i kupić wyższy model TV, który ma wszystko w środku.

Miałem okazję przetestować Angry Birds w sklepie, obsługa gestami przy pomocy kamery jest trochę irytująca. Po paru minutach ręce bolą od trzymania w górze, ale może o to właśnie chodzi, żeby nie siedzieć biernie tylko wydusić z siebie trochę wysiłku fizycznego :). Często kamera nie wiedziała gdzie jest dłoń i trzeba było "namachać się do niej" aby "zaskoczyła".

Ps. z obserwacji widzę, że 100Hz w płaskim TV, to nie to samo co 100Hz w starej generacji CRT (kineskopowe) gdzie obraz był idealnie płynny.

Pozdrawiam
    biomedyczny
    Level 26  
    hmmm myślałem nawet kupić netia player bo widziałem że za 100pln idzie dostać.
    Nie wiem jak tam z aktualizacja flash playera ale dyski na pewno dowolne, klawiatury też.

Nie wiem jak to jest w LG.
  • Nazwa.pl
    biomedyczny
    Level 26  
    Bardzo proszę o doradę.

Lg to będzie dobry wybór ?
    Może ktoś ma takie porównanie np czy jest flash czy nie.
    Czy jest tvn player w końcu na lg czy nie.

Moderated By _PREDATOR_:

Nie pisz posta pod postem!

biomedyczny
    Level 26  
    Nie wiem czemu brak tu odpowiedzi.
    Na innych tematach pełno.

A zastanawiam się bo faktycznie na allegro są takie android sticki za 200 -300pln.
    I na androida zawsze wszystko będzie.

Z drugiej strony wszystkie niemal tv obecnie są smart i ciężko dostać bez.
    jacekRCA
    Level 25  
    A w czym przeszkadza 3D z okularami jak się chodzi w okularach? Ja też chodzę w okularach, i jakoś mi nie przeszkadza druga para okularów przy oglądaniu obrazu 3D. To nie to 3D co kiedyś było, niebiesko czerwone, okularki wpasowują się tak że lekko leżą na nosie.
    biomedyczny
    Level 26  
    Znowu się zaczytałem za tym telewizorem

A więc w LG nie ma standardowo tego magicznego pilota. Trzeba go dokupić za 100pln.

A z tego co czytam to do samsunga także pasuje logitech k400.
    Więc chyba jednak wole samsunga z logitechem.

Czemu tak trudno znaleść info jak działą flash w lg. Czy w końcu jest ten pilot czy nie.
    W jakich modelach samsung dodaje klawiatury.

Czym różni się seria 5300 od 5500 w samsungu.
    Przeciez takie info powinno być ogólnie dostępne
    biomedyczny
    Level 26  
    Gdzie jest podane jakie mają ??
    I np jaki flash player i jakie maja ipla i tvn

Dodano po 8 [minuty]:

I coś chyba kompletnie nie przydatne info.

PO PIERWSZE MAJĄ 3D ja chcę bez. Po 2 nigdzie nie ma ceny w związku z tym to jakieś stare i niedostępne modele.
    biomedyczny
    Level 26  
    Po 1 toshiba to plazma.
    Po 2 co mnie interesuje jak tv będzie wyglądał. Dla mnie może być czarny żółty zielony jaki kto chce.

jw ma mieć internet z flash playerem + ipla + tvn + podpięcie klawiatury i kamery i tyle. A nie jakieś farmazony bo ten ma 100hz a ten 50 ten ma złe kolory a ten niebieskie.

A jak mam kupować tv i dokupować do niego kamerę za 500 klawiaturę za 500 to dzienkuję. Kupię jakąś używkę czy coś w promocji + android box + dowolną klawę i dowolną kamerkę i to spełnia moje wymagania.
    Anonymous
    Level 1  
    biomedyczny
    Level 26  
    TY
    Ja wymagam by wyświetlał obraz.

Napisałem wyraźnie ma służyć do włączenia rano zobaczenia apletu pogody.
    Potem przy obiedzie włączeniu jakiegoś filmu. I wieczorem też. Najlepiej z kino.pecetowiec.pl weeb.tv lub podobnych. Nie oglądam normalnej telewizji wcale.
    Od czasu do czasu przejrzenia internetu.

Dlatego napisałem opcja
    a) kupienie używki/ taniego tv idzie za 1200pln spokojnie dostać. Android stoi 199 - 299. Klawiatura 100 -150pln. Kamerek w domu mam kilka niepotrzebnych ale liczmy nawet 50pln Wiec wychodzi 1500pln nawet.

b) Jakaś nowa alternatywa. Przecież telewizorów za 1500 - 1800 32- 42 cale jest od groma. Kamery stoją od 150pln dla LG do 499 dla sony.
    Wiec wydaje mi się także to do zrobienia.

I gdzie ja pisałem że chce gier ? Pisałem o podłączeniu go do lapa jak by wbudowany soft nie wyrabiał. Dlatego żeby miał coś z dvi, dsub, display port lub hdmi.

Wymagania nie są kosmiczne.
    kakmira
    Level 10  
    właśnie kup taki żeby był 3d
    biomedyczny
    Level 26  
    eeeeeeeeee
    Co wy w tym 3d widzicie.
    Oczy bolą.
    Do okularów nikt mnie nie zmusi.
    A tv bez okularów to 4 tyś

Poza tym gdzie w necie masz filmy 3d?
    A jw mam zamiar wyświetlać w ZASADZIE JEDYNIE INTERNET.
    biomedyczny
    Level 26  
    Chyba wybrałem
    Manta LED 37 cali.

Nigdzie nic w zasadzie nie piszą.
    Tanie tv z 3d
    Kosztuje jakieś 1370pln
    Do tego android tv box ok 200
    Klawiatura z myszką ok 100
    I dobra kamerka też koło 100

I nic lepszego nie kupi!!!
    Wszystkie telewizory smart tv nie maja flash to po co mi taki telewizor?
    Ta manta ponoć strasznie zła nie jest i że to panel LG.
    Więc w porównaniu do bańki zawsze będzie lepiej.
    Jedynie trochę dużo energii je i nie widzę odświeżania.

Pozostało znaleść w sklepie.