logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c330 - Jak sprawdzić polaryzację alternatora JOB'S/JUBANA 143701006?

tesco 27 Sie 2012 22:26 9423 6
REKLAMA
  • #1 11253054
    tesco
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zakupiłem alternator litewskiej firmy JOB'S/JUBANA 143701006 dedykowany do c330, z tym że mam wątpliwości co do jego polaryzacji. Czy można to jakoś sprawdzić? Czy jeżeli będzie podłączony odwrotnie to coś się spali? Pytałem sprzedających to jeden mówi że "+" jest na masie a drugi że "-".
  • REKLAMA
  • #2 11253126
    transoptor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Polaryzację alternatora możesz sprawdzić miernikiem bo ma na wyjściu diody.Możesz podłaczyć pod prowizoryczny napęd jak jest z regulatorem i też sprawdzisz .Jeśli brakuję regulatora to podać napięcie wzbudzenia i miernikiem określisz czy ma na wyjsciu napięcie dodatnie czy ujemne. A swoją drogą to przy tego typu ciagnikach przerywacze od kierunkowskazów są starego typu i łatwo przerobić biegunowość i nic się nie dzieje. Pracują alternatory od POLONEZA i jest OK. Najlepiej pogadaj z elektrykiem. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11253403
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3615
    transoptor napisał:
    Jeśli brakuję regulatora to podać napięcie wzbudzenia

Jeśli nie znana jest polaryzacja, to jakie napięcie wzbudzenia ma podać? Pomyślałeś trochę PRZED napisaniem?

tesco, jakie oznaczenia są na zaciskach alternatora?
  • REKLAMA
  • #4 11253416
    tesco
    Poziom 11  
    Miernikiem to dam radę, tylko gdzieś słyszałem, że alternator musi być podłączony do instalacji i nie może chodzić na sucho. Miałem wcześniej alternator z dużego fiata także tam była jasność. Zamieniłem bieguny na akumulatorach i nie było problemu.

Alternator jest z regulatorem i niestety nie ma żadnych oznaczeń
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11253488
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Nie trzeba nic nim "kręcić". Weź prostownik czy akumuator, minus daj na obudowę, a plus POPRZEZ lampkę kontrolną (np 12V/4W) do największej śruby (dla przewodu ładowania, powinno tam pisać coś, np. "B+"). Jak lampka NIE zaświeci, to jest minus na masie. Jak zaświeci - to na masie jest plus.
  • #6 11253776
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Szczerze mówiąc nie ma znaczenia biegunowość źródła zasilającego wzbudzenie bez regulatora. Oczywiście należy zastosować ogranicznik prądu. Ale chyba jednak najskuteczniejsza będzie metoda zasilenia alternatora przez żarówkę na napięcie 12 V. Jeśli na obudowie minus i świeci tzn, że spolaryzowany plusem na obudowę. Jeśli nie świeci to oznacza minus na obudowie. Z racji, że nie wiemy jak jest podłączony regulator napięcia (a zapewne taki tam jest) warto zachować ostrożność z obciążeniem podczas prób. Mnie nieco martwi, że oferty sprzedaży dość jednoznacznie zastrzegają zastosowanie tego urządzenia do C 330. Jeśli chodzi tylko o dostosowanie mechaniczne to drobiazg. Może jednak chodzić o polaryzację, która występowała w części tych ciągników. Tymczasem kolega pytający też nie zdradza jaką polaryzację ma u siebie. Jest jeszcze jeden bezpieczny sposób jak podłączenie urządzenia zamontowanego w ciągniku do instalacji przez żarówkę 5-10 W i mierzyć efekty. Odwrotna polaryzacja objawi się już po przyłączeniu świeceniem żarówki bez uruchamiania silnika. W razie negatywnych efektów zmieniamy przyłącze akumulatorów. I tutaj pytanie, czy ten ciągnik ma urządzenia elektroniczne?
  • #7 11259320
    tesco
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc, metodą z żaróweczką wyszło że alternator (jak większość) ma "-" na obudowie, u mnie miałem już wcześniej zmienioną biegunowość na akumulatorach i po podłączeniu wszystko działa jak należy. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił alternator JOB'S/JUBANA 143701006 do ciągnika Ursus C330, ale miał wątpliwości co do jego polaryzacji. W dyskusji podano kilka metod sprawdzenia polaryzacji alternatora, w tym użycie miernika oraz podłączenie do akumulatora przez żarówkę. Ustalono, że alternator ma "-" na obudowie, co potwierdziło działanie po podłączeniu. Zwrócono uwagę na różnice w polaryzacji w różnych modelach ciągników oraz na konieczność ostrożności przy podłączaniu alternatora bez regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA