logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator 12V 44A - Jak podłączyć i sprawdzić polaryzacje w alternatorze

elektro-pol 29 Paź 2012 18:17 6012 8
REKLAMA
  • #1 11464878
    elektro-pol
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Witam
    Posiadam Taki alternator

Alternator 12V 44A - Jak podłączyć i sprawdzić polaryzacje w alternatorze Alternator 12V 44A - Jak podłączyć i sprawdzić polaryzacje w alternatorze Alternator 12V 44A - Jak podłączyć i sprawdzić polaryzacje w alternatorze

Dowiedziałem się że ten rodzaj miał + na obudowie lub -
    Jak mogę to sprawdzić?
    Oraz czy ten schemat podłączenia jest ok dla tego allternatora
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1085327.html
    ponieważ jak tak podłączyłem i napędziłem wiertarką wirnik to kontrolka nie gaśnie a napięcie na akumulatorze nie wzrasta.

Dodano po 39 [minuty]:

Sprawdziłem diody poprzez zasilanie i żarówke . po podaniu + na obudowe dioda zaczyna przedodzić (świeci szerogowo podłączona do diody żarówka) to oznacza że alternator powinien mieć + na obudowie tak a minus na śróbe (30) koło szczotek tak?

Dodano po 3 [minuty]:

Alternator 12V 44A - Jak podłączyć i sprawdzić polaryzacje w alternatorze

Mogę przełożyć klemy i zrobić w Ciągniku (ursus c 360) + na obudowie ale czy to nie wpłynie źle na rozrusznik? czy może lepiej kupić alternator dla c360?

Dodano po 2 [minuty]:

Czy może wystarczy przełożyć diody?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11465324
    elektro-pol
    Poziom 12  
    Czym się sugerujesz że ma - na obudowie i o jakie kosteczki Ci chodzi?
  • REKLAMA
  • #5 11465850
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1848
    Z tę wiertarką kolega chyba sobie żartuję. Raz ze wiertarka jest za słaba dwa że są za małe obroty. Alternator z - na masie.
  • REKLAMA
  • #6 11465902
    elektro-pol
    Poziom 12  
    Faktycznie, przestudiowałem schemat i alternator ma - na obudowie. Czyli mogę go podłączyć według tego linku co podałem i powinno być wszystko ok? Bo gdzieś wyczytałem że bez przekaźnika nie będzie działał poprawnie a jak już to regulator mechaniczny. Czy to prawda? Z wiertarką może faktycznie slaby pomysł więc podłącze pod silnik z falownikiem, przy jakich okolo obrotach powinna zgasnąć kontrolka?
  • #7 11466129
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1961
    elektro-pol napisał:
    Czyli mogę go podłączyć według tego linku co podałem i powinno być wszystko ok?

Czy na mostku masz trzy małe diodki, jeśli nie to ten układ z linku nie wypali.
  • #8 11466700
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6441
    elektro-pol napisał:
    Bo gdzieś wyczytałem że bez przekaźnika nie będzie działał poprawnie a jak już to regulator mechaniczny. Czy to prawda?

Jeśli sprawny to będzie działał z każdym regulatorem sterującym plusem, RNA1.

Jesli niesprawny to po co sobie i nam głowe zawracasz złomem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada alternator 12V 44A i pyta o sposób podłączenia oraz sprawdzenie polaryzacji. W odpowiedziach stwierdzono, że alternator ma - na obudowie, co potwierdzono pomiarami. Użytkownik rozważał użycie wiertarki do testowania, ale zasugerowano, że to niewłaściwe podejście z powodu niskich obrotów. Wskazano, że alternator powinien działać z regulatorem sterującym plusem, a także zwrócono uwagę na konieczność posiadania odpowiedniego układu diodowego. Użytkownik planuje podłączyć alternator do silnika z falownikiem i pyta o minimalne obroty, przy których kontrolka powinna zgasnąć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA