logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RWT-ALOES - nie rozłącza po odłożeniu słuchawki

Andrzej Ch. 28 Sie 2012 10:26 2892 5
REKLAMA
  • #1 11254033
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 394
    W nawiązaniu do mojego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2064399.html
    w którym opisywałem problemy z telefonem RWT ALOES. Wtedy po podlutowaniu połączeń telefon ożył, ale nie na długo. Chiałbym jeszcze raz prosić o pomoc z zmaganiach z tym telefonem.
    Telefon który otrzymałem do sprawdzenia, w zasadzie działał normalnie, z tym że wyświetlacz LCD (bez baterii) świecił bardzo blado w przypadku podniesienia słuchawki oraz drugą wadą był problem z nie rozłączaniem połączenia po odłożeniu słuchawki.
    Dysponuję schematem, niestety nie najlepszej jakości i niekompletnym. Schemat ten właśnie z tego powodu zamieszczam tutaj jako załącznik.
    Po pierwsze
    Sprawdziłem napięcia po układzie darlingtona prtzy podniesionej i opuszczonej słuchawce. Przy podniesionej słuchawce napięcie to wynosiło ledwie ok. 4V.
    Odciąłem pozostałe gałęzie (obciążenie) żeby sprawdzić w czym lezy problem. Wtedy napięcie wzrosło do ok. 12,6V. Wymieniłem tranzystory 2xMPSA92 i 1xMPSA42. Po tym zabiegu napięcie wzrosło do ok. 5,8V, a powinno byc chyba 12V (dioda zenera jest na 12V). Wyświetlacz pokazuje bardzo kontrastowy obraz.
    Nic poza tym się nie zmieniło. W dalszym ciagu telefon nie rozłącza połączeń. Nie blokuje też linii po podłączeniu do sieci telefonicznej. Można normalnie dzwonić z aparatu, sygnał dzwonienia jest prawidłowy.
    Proszę o pomoc, co jeszcze trzeba sprawdzić. Jakie elementy mogą obiążać układ ? Czy problem tkwi w mostku prostowniczym, a może Dioda Zenera na 12V jest uszkodzona. Co ciekawe wymienione tranzystory na mierniku diod wydają się być sprawne.
    Proszę w miarę możliwości podsuwać mi pomysły w oparciu o załączony schemat

RWT-ALOES - nie rozłącza po odłożeniu słuchawki

Ps. Schemat nie odzwierciedla w 100% tego co jest w telefonie, widać mam nieco inną wersję PCB/elektroniki.
  • REKLAMA
  • #2 11255605
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    A czy działa opcja z klawisza Hold. Czy w linii słychać melodyjkę po uruchomieniu tej opcji?
  • REKLAMA
  • #3 11256156
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Działa ta opcja. Słychać wyraźnie melodię.

Okazało się że wymieniłem na uszkodzony tranzystor Q7 (wg schematu) stąd był wspomniany w pierwszym poście problem.
    Ciekawe zjawisko zauważyłem na swoich telefonach stacjonarnych (3 szt. podłączane niezlaeżnie i oddzielnie). Dzwoniąc z telefonu komórkowego (sprawdzone na 2 róznych modelach telefonów), po usłyszeniu dzwonka podnosimy słuchawkę w tel. stacjonarnym i ją po kilku sek. odkładamy - jak w normalnej rozmowie. Tel. komórkowy nie rozłącza rozmowy !!!. W telefonii stacjonarnej takie zjawisko nie występuje - po odłożeniu słuchawki słychać sygnał zajętości (z drugiej strony).

Mam inny problem z telefonem Aloes. O ile na wbudowanym głośniku dźwięk jest czysty i głośny o tyle w słuchawce słychać rozmówcę dość cicho i czasem niewyraźnie. Co może być przyczyną ? Wymieniłem słuchawkę na inną, jest tak samo.
    Napiecie zasilające blok "audio" na diodzie zenera 12V wynosi 5,8V - po tranzystorze kluczującym. Wymiana tej diody nic nie daje.

Mój Aloes jest anglojęzyczny, mimo iż kupiony był w Polsce.
  • REKLAMA
  • #4 11256207
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Odnośnie tej diody 12V to być może jest ona tylko zabezpieczeniem przed nieprzewidzianym wzrostem napięcia. Chodzi o to by nie uległy uszkodzeniu elementy elektroniczne, gdyby jakimś cudem pojawiło się pełne napięcie z linii telefonicznej. Bez niej zapewne napięcie też będzie wynosić 5,8V.
    Na twoim miejscu obejrzałbym dokładnie druk. Być może masz gdzieś trochę "zieleni" między ścieżkami. Całkiem niedawno miałem podobne uszkodzenie w innym aparacie.
  • REKLAMA
  • #5 11256429
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Stan płytki drukowanej jest idealny. Wymieniłem głośniczek na kilka innych jakie w domu znalazłem - także wkładkę w66 - wcale lepiej nie było, więc wróciłem do oryginalej słuchawki. Prosze o dalsze sugestie naprawy w oparciu o zamieszczony schemat.
  • #6 11302057
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Wymiana tranzystorów w kluczu sterującym pomogła, mimo że nie wykazywały na przyrządach uszkodzenia. Ponieważ występuje w tym telefonie problem z kontrastem LCD przy zasilaniu z linii telefonicznej oraz z baterii zmodyfikowano schemat, m.in. wymieniając diody przy zasilaniu układu scalonego tegoi telefonu z krzemowych na germanowe, dzięki czemu podniesiono napięcie zasilania układu scalonego oraz LCD.
REKLAMA