logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brava 1.9 JTD - Bicie kierownicy tylko przy hamowaniu

ModyFiacik 28 Sie 2012 11:56 8472 41
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować bicie kierownicy tylko podczas hamowania przy większych prędkościach i od czego zacząć diagnostykę?

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia piasty i pomiaru bicia tarcz oraz piasty, bo bez tego nie da się potwierdzić, czy problemem są same tarcze, ich montaż albo krzywa piasta [#11255664] [#11255867] [#11257747] Sprawdź też, czy zaciski i prowadnice przesuwają się swobodnie oraz czy tarcze nie są słabej jakości albo przegrzane po gwałtownym hamowaniu i wjechaniu w kałużę [#11256078] [#11564547] Jeśli tarcze nie mają bicia, trzeba szukać dalej w zawieszeniu i układzie kierowniczym, bo w wątku po pomiarze wyszła zużyta końcówka drążka kierowniczego i zwichrowana felga [#11560574] Warto też sprawdzić wahacz, tuleje, wyważenie kół i stan opon, bo takie luzy mogą przenosić drgania na kierownicę przy hamowaniu [#11571662] [#11258993]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 11272545
    e.starosta
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Nie spotkałem się z takim autem żeby obwód hydrauliki sprzęgła miał powiązanie z układem hamulcowym . Te układy zawsze miały oddzielne zasobniki płynu i całkiem oddzielna instalację przewodów ,ale na wszelki wypadek prześledź przebieg przewodów aby się upewnić. Jeśli chodzi o kontrolkę od ABS i ręcznego to komputer na pewno nie wiązał tego z brakiem płynu w obwodzie hydrauliki sprzęgła tylko nie rozpoznał nowego modułu elektroniki który zainstalowałeś.

P.S. Jutro jestem w pracy bez dostępu do internetu więc jeśli dalej będzie problem z tymi hamulcami to może pomoże ktoś inny z nowymi pomysłami.
    W grę może wchodzić czasami jakieś rozwiązanie znane tylko nielicznym posiadaczom tej marki pojazdów i oczywiście serwisantom z ASO.
  • REKLAMA
  • #32 11272576
    sebastian607
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Skoro niedawno Robiłeś przegląd i miało być wszystko w super stanie, to jak można zaufać diagnoście na temat stanu zawieszenia jeżeli nie zauważył braku hamulca w jednym z kół?
  • #33 11273784
    ModyFiacik
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    No to już teraz będziesz wiedział że brava w jtd sprzęgło i hamulce są na tym samym zbiorniczku... a co do diagnosty to sam na monitor patrzyłem i obydwa koła brały równo... widocznie po wymianie pompy coś nie tak wyszło jak powinno i gdzieś nadal jest powietrze... Ale za chwile się za to biorę i dam znać co z tego wyszło...
  • REKLAMA
  • #34 11273986
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2253
    ModyFiacik napisał:
    Ale za chwile się za to biorę i dam znać co z tego wyszło...
    Jak na razie to tylko tyle wychodzi że bardziej psujesz ten samochód tymi pseudonaprawami.
  • REKLAMA
  • #35 11277774
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #36 11286468
    ModyFiacik
    Poziom 13  
    trans-serwis napisał:
    pseudonaprawami.

Jeżeli uważasz wymianę przewodów hamulcowych za pseudonaprawy to bałbym się siąść za kierownice twojego samochodu...

Co do odpowietrzania. konieczna była wymiana elastycznego przewodu w tylnym prawym kole (tam gdzie był brak ciśnienia). Odpowietrzanie poszło migiem i wszystko znów bezproblemowo działa. Co do kontrolki to zgasła (wymieniłem na poprzednią kość tzn. ten kontroler abs-u). Kontrolka się zaświeciła gdyż była niezgodność elementu... Dziękuje wszystkim za pomoc :)

A co do bicia to po wymianie klocków na nowe wszystko wróciło jak na razie do normy. Brak bicia na kierownicy po parudniowych testach.
  • #37 11560574
    ModyFiacik
    Poziom 13  
    bicie powróciło. Więc postanowiłem zmierzyć bicie tarcz. Okazało się że takowe nie występuje. Jednak podczas sprawdzania zawieszenia okazało się że końcówka drążka kierowniczego jest wyeksploatowana + felga była zwichrowana. Felgę zamieniłem lecz nie zdążyłem wymienić jeszcze końcówki drążka... zakres bicia kierownicy jest od prędkości 110 do 70. powyżej ani poniżej nie ma takich objawów.Diagnosta stwierdził że to jest przyczyna bicia kiery podczas hamowania...
    Co wy na to?
  • #38 11564547
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 181
    Lampka ręcznego może mrugać gdy jest zbyt niski poziom płynu w zbiorniku na pompie hamulcowej.
    Sprzęgło bierze płyn hamulcowy z tego samego zbiornika co hamulce - trzeba sprawdzić koniecznie wycieki jeżeli brak płynu .
    e.starosta napisał:
    Płyn wraca po odpuszczeniu hamulca bo wypiera go rozprężające się powietrze w układzie.

Płyn wraca do zbiornika bo musi , gdy nie wraca to koła są zablokowane!

Pojazdy z abs-em odpowietrza się przy włączonym zapłonie i od koła najbliższego a nie najdalszego jak przy hamulcach bez abs-u.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do lampki abs - trzeba podłączyć kompa ,bo bez tego nie ruszysz tematu.

Dodano po 12 [minuty]:

Co do bicia hamulców nie ruszysz tematu bez sprawdzenia bicia tarcz.
    Dobrze też pomierzyć bicie piasty koła.
    Ważne jest też aby przy montażu tarcz i klocków odtłuścić tarcze a po montażu przez jakieś 100 do 200 km unikać gwałtownego i częstego hamowania a także długich hamowań prowadzących do zbytniego nagrzewania się tarcz . trzeba dać zahartować się powierzchniowo tarczom i ,,ułożyć"- moje doświadczenia z praktyki.
    Tak jak ktoś tu już pisał ważne aby nie wpadać w kałuże na mocno rozgrzanych tarczach- ,,wichruje" nawet najlepsze
  • #39 11565291
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Ocena: 188
    ModyFiacik napisał:
    Jednak podczas sprawdzania zawieszenia okazało się że końcówka drążka kierowniczego jest wyeksploatowana + felga była zwichrowana.
    Co wy na to?

Końcówka drążka to chyba najprostrza awaria do zdiagnozowania a ty się z tym bujasz i bujasz. Jeśli chodzi o felgę to sam powinieneś wiedzieć skoro gdzieś przywaliłeś.
  • #40 11567260
    ModyFiacik
    Poziom 13  
    Samochód odkupiłem, ja nigdzie nie przywaliłem. Co zrobił poprzednik to nie wiem. Drążek będę w najbliższym czasie wymieniał jak tylko będzie trochę czasu.
  • #41 11571662
    BABILON13
    Poziom 1  
    Witam wszystkich. W moim aucie to samo było. Koło z prawej strony przy hamowaniu biło i też wymieniłem tarcze i klocki hamulcowe:!: Po kilku dniach okazało się że to był wahacz przedni, jak go wymienili poprawiła się jazda... spróbuj i ty. Może ty też masz to co ja. Pozdrawiam :D
  • #42 11571963
    ModyFiacik
    Poziom 13  
    No na wahaczu jest również przednia tulejka wyrobiona, to też będę wymieniał. Jak wymienię to dam znać jak wygląda sytuacja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z biciem kierownicy w Fiat Brava 1.9 JTD podczas hamowania przy prędkościach powyżej 120 km/h. Po wymianie tarcz i klocków hamulcowych na nowe, bicie nadal występuje. Użytkownik sprawdził zawieszenie, które nie wykazuje luzów, oraz używał opon z innego pojazdu bez takich objawów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące pomiaru bicia tarcz, sprawdzenia zacisków hamulcowych, jakości części oraz stanu piast i drążków kierowniczych. Użytkownik zauważa, że bicie występuje tylko przy hamowaniu i nie jest związane z nagrzewaniem. Po dalszych testach i wymianie końcówki drążka kierowniczego, problem z biciem został częściowo rozwiązany, ale nadal wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA