logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć częstotliwość generatora 10-15.5GHz bez miernika?

slodkikaziu 01 Wrz 2012 11:09 2262 3
REKLAMA
  • #1 11267402
    slodkikaziu
    Poziom 13  
    Witam,
    Potrzebuję, wyznaczyć częstotliwość generatora, nie korzystając z miernika częstotliwości. Dokładność jaka potrzebuję to 10MHz, już było by rewelacją. Problem w tym, że nie posiadam miernika o takim paśmie pomiarowym 15GHz. A potrzebuje wyskalować, choć w przybliżeniu generator o zakresie 10-15.5GHz. Ma ktoś jakiś pomysł, jak to zrobić bez miernika częstotliwości elektronicznego, wnękowego, czy linii szczelinowej? Czy jednak nie obejdzie się bez inwestycji? Może ktoś zna, jakiś miernik o podobnym zakresie, ale w ludzkich pieniądzach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11267683
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11267723
    cyclone4
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    slodkikaziu napisał:
    Witam,
    Potrzebuję, wyznaczyć częstotliwość generatora, nie korzystając z miernika częstotliwości. Dokładność jaka potrzebuję to 10Mhz, już było by rewelacją. Problem w tym, że nie posiadam miernika o takim paśmie pomiarowym 15GHz. A potrzebuje wyskalować, choć w przybliżeniu generator o zakresie 10-15.5GHz. Ma ktoś jakiś pomysł, jak to zrobić bez miernika częstotliwości elektronicznego, wnękowego, czy linii szczelinowej? Czy jednak nie obejdzie się bez inwestycji? Może ktoś zna, jakiś miernik o podobnym zakresie, ale w ludzkich pieniądzach?

Jeśli jesteś z Warszawy to mogę Ci zmierzyć częstość do 26 GHz pod warunkiem małej mocy wyjściowej z generatora (bo nie mam dobrych tłumików).
  • #4 11267783
    slodkikaziu
    Poziom 13  
    RitterX, bardzo dobry pomysł, wystarczy mi zakres konwertera, bo potrzebuję wyznaczyć ile mm na skali to będzie przestrojenie o 1GHz, to jest dokładnie HP 86260B, mam wkładkę, ale nie mam skali, a coś mi nie wychodzi zrobienie skali na zasadzie linijki i podzielenie przez zakres, bo druga skala, to przestrajanie od markera o Δf, a tu mi metoda z linijką, nie wyjdzie, bo nie wiem jak długa jest skala i o ile się przestraja.
    Teraz trzeba dojść jak sterować konwerterem i zdobyć przejście falowodowe, choć w sumie, może zadziała bez, na wyjściu mam prawie +10dBm, a mam ładny konwerter w układem wejściowym od dużej anteny.

cyclone4, trochę daleko do Wawy, a to ciężkie urządzenie.

Choć z czasem pewnie kupię taki miernik. Ale 2000zł tanio nie jest.
REKLAMA