logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć częstotliwości w GHz? Wybór odpowiedniego sprzętu i metody

.Wiśnia 21 Gru 2006 21:38 1774 9
REKLAMA
  • #1 3357216
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Problem dotyczy detekcji czestotliwosci rzedu giga (oczywiście fale elektromagnetyczne -radio).

Zastanawiałem sie nad dioda detekcyjna ale raczej takich cudów techniki zapewne nie dostane .

no i problem z wskaznikiem konktetnej f
  • REKLAMA
  • #2 3357306
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Do detekcji sygnałów o częstotliwościach do 100GHz są stosowane diody Shottky'ego, patrz nota aplikacyjna:
    http://www.secomtel.com/UpFilesPDF/PDF/Agilent/PDF_DOCS/SKYDIODE/03_SKYDI/appinfo.pdf
    Dowiedz się, jakie diody Shottkyego są dla Ciebie dostępne, a potem poszukaj jej danych katalogowych.

Inna sprawa, to pomiar tych częstotliwości: stosowane są różne metody, uzyskiwane są wyniki z różna dokładnością. Najprostsza metoda pomiaru częstotliwości to pomiar długości fali stojacej w linii długiej, pomiary robisz centymetrem krawieckim lub "colsztokiem". Tu dioda może być użyta dla wykrywania tzw. "strzalek" i "węzłów".
  • REKLAMA
  • #3 3359965
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Albo układ przemiany częstotliwości. Przemiatasz cały zakres heterodyną aż znadzie sygnał i wtedy wyliczasz z różnicy/sumy częstotliwości. Tu można nawet uzyskać analizator widma.
  • REKLAMA
  • #4 3360266
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    no z heterodyna mi sie podoba bo nic ręcznie nie trzeba kalibrowac .po za tym dokładnosc może byc rzedu +/-200 kHz
  • REKLAMA
  • #5 3364037
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4188
    Pod warunkiem, że użyjesz heterodyny, która działa z taką dokładnością.

Można by pokombinować z generatorem nawet niskiej częstotliwości, i diodami tunelowymi - na
    zasadzie stroboskopu - ale to wymaga wysokiej precyzji, żeby mogło działać, i nadaje się tylko do
    sygnału o stabilnej częstotliwości - jak się będzie zmieniać podczas pomiaru, to pomiar nie wyjdzie.

A swoją drogą nie wiedziałem, że diody Schottky działają do takich częstotliwości; do najwyższych
    są diody tunelowe i odwrócone (d. o. to taka nieco słabsza dioda tunelowa, która przewodzi do tyłu).
  • #6 3364123
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    przeanalizowałem informacje ktore mi podsuneliscie za co jestem wdzieczny .

dioda tunelowa by najbardziej pasowala do mych zastosowan .Dołozyło by się dzielnik czestolisoci (ale czy ktory kolwiek pracuje do tych z moich załozen 35-40 Ghz). reszta to juz nie probem najgorsze to układ odbiorczy

chciałem cos zrobic na uP ale zaden nie pracuje na takich czestotliwosciach
  • #7 3373699
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Ohoooo. 30-40 giga? Nie wiem czy są takie półprzewodniki żeby dobrze pracowały na tych pasmach. Detekcja moze będzie ale tłumienie też będzie olbrzymie także nie wiem czy jest sens. Prędzej kombinuj coś w stronę diód mikrofalowych albo maserów. A jest coś co nadaje na tej planecie z takimi częstościami? Chyba nawet radary mają niżej.
  • #8 3374122
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    a bo pewnie wszyscy mysleli ze kolejny o radarach to jest temat .

No cóz mam na to sporo czasu wiec mi tam sie nie spierzy juz przynajmiej wiem w jakim kierunku mam isc :)

Ps zle napisłałem nie chodzi o pasmo 30-40Ghz tylko do tych wartosci ale to sa wartosci graniczne tez sadze zaden sprzet nie pracuje na takich czestotliwosciach .

Podsumowanie tematu

✨ Do detekcji i pomiaru częstotliwości fal elektromagnetycznych rzędu GHz stosuje się różne metody i komponenty. Dla sygnałów do około 100 GHz używane są diody Schottky’ego, które mogą służyć jako detektory sygnału, np. do wykrywania długości fali stojącej. Alternatywnie, do pomiaru częstotliwości można zastosować układy przemiany częstotliwości (heterodyny), które umożliwiają uzyskanie dokładności rzędu ±200 kHz bez konieczności ręcznej kalibracji. W przypadku wyższych częstotliwości, bliskich 30-40 GHz, pojawiają się problemy z dostępnością półprzewodników i dużym tłumieniem sygnału. W takich zakresach częstotliwości rozważa się użycie diod tunelowych, które są zdolne do detekcji drgań o częstotliwościach kilkuset GHz. Jednakże implementacja dzielników częstotliwości pracujących w tych pasmach jest trudna, a układy mikroprocesorowe nie działają bezpośrednio na tak wysokich częstotliwościach. Dla niższych częstotliwości, np. około 5 GHz, dostępne są tranzystory pracujące jako oscylatory, co może być pomocne w konstrukcji układów pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA