logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprowadzić przewody do halogenów 230V w suficie podwieszanym?

Sieboo 01 Wrz 2012 23:24 28482 8
REKLAMA
  • #1 11269832
    Sieboo
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam. Mam zamiar zamontować oświetlenie w suficie podwieszanym , halogeny 230v, w sumie 9 oczek. I teraz potrzebuje pomocy bo nie wiem za bardzo jak poprowadzić przewody i jakiej grubości powinny być. Zamieściłem schemat tego jak ja to widzę tylko nie wiem czy jest to poprawne podłączenie. Generalnie żeby nie ciągnąc mnóstwa kabli od każdej z lampek do puszki; choć wątpie czy nawet by sie tyle zmieściło :], pomyślałem żeby podpiąć halogeny równolegle na kablu. I teraz pytanie czy tak może być i czy krańcowe żarówki będą świeciły tak samo jasno jak reszta? Włacznik 2 klawiszowy, jeden klawisz zapala lewą i prawą strone , 2 zapala środek, 1 i 2 włączone -świecą się wszystkie.
    Jak poprowadzić przewody do halogenów 230V w suficie podwieszanym?
  • REKLAMA
  • #2 11269899
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Jeżeli oprawy halogenowe wymagają podłączenia uziemienia to nie zapomnij o nim.
    Jeżeli zadajesz takie pytanie: czy żarówki końcowe będą świeciły tak jak pozostałe, to mam obawy co do wykonania tej instalacji. To że schemat może być prawidłowy narysowany wcale nie znaczy że instalacja jest wykonana prawidłowo.

Proszę przedstawić zapis warunkujący obecność przewodu PE od klasy ochronności oprawy. Nie radzę chować głowy w piasek.[kkas12]
  • REKLAMA
  • #3 11270116
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Będzie dobrze, przewód wystarczy 1,5 mm2.
  • #4 11270142
    Sieboo
    Poziom 2  
    kizek napisał:
    Jeżeli zadajesz takie pytanie: czy żarówki końcowe będą świeciły tak jak pozostałe, to mam obawy co do wykonania tej instalacji. To że schemat może być prawidłowy narysowany wcale nie znaczy że instalacja jest wykonana prawidłowo.

Dzieki za odpowiedź. Wiem że to było głupie pytanie ale dla wszystkiego wolałem zapytać kogoś mądrzejszego :)
  • REKLAMA
  • #5 11270492
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Sieboo napisał:
    pomyślałem żeby podpiąć halogeny równolegle na kablu. I teraz pytanie czy tak może być i czy krańcowe żarówki będą świeciły tak samo jasno jak reszta?

Przy 12V mogłoby mieć to znaczenie.
  • #6 11271296
    Sieboo
    Poziom 2  
    kizek napisał:

Mieszkam w bloku gdzie nie mam podłączenia PE tylko 2 przewody Faza i Neutral. Co w takim przypadku? Musze szukać oprawek które nie wymagają uziemienia?
  • REKLAMA
  • #7 11271365
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Sieboo napisał:

Mieszkam w bloku gdzie nie mam podłączenia PE tylko 2 przewody Faza i Neutral. Co w takim przypadku? Musze szukać oprawek które nie wymagają uziemienia?

Ty masz wykonać instalacje (nową) zgodnie z obowiązującymi przepisami czyli z przewodem ochronnym. Nie jest to istotne jakie będą zastosowane oprawki. Podejrzewam, że w bloku masz jednak fazę i zero a nie "Neutral". W puszce, gdzie podłączasz nową instalacje ze starą rozdzielasz zero na N i PE.
  • #8 11273799
    Akopek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    1,5mm² dla instalacji 230V będzie zupełnie wystarczające (6 x 50W= 300W czyli niecałe 1,5A). Taki prąd przy przekroju 1,5mm² da pomijalnie mały spadek napięcia na długościach przewodów w mieszkaniu. Dałbym nawet YDY 3 x 1mm² - będzie się wygodniej łączyć. Przewód w izolacji min 500V. Pamiętaj tylko, że przewód z drutem pełnym można łączyć bezpośrednio po odizolowaniu, na przewód linkowy potrzba założyć końcówki zaciskane (lub prościej ale mniej profesionalnie lutować jeśli instalacja na własny użytek) - za to jest elestyczny i łatwiej się go układa.
  • #9 11273891
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Akopek napisał:
    Dałbym nawet YDY 3 x 1mm² - będzie się wygodniej łączyć.

Na jakiej podstawie? Gdzie tak piszą?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące instalacji halogenów 230V w suficie podwieszanym. Użytkownik planuje zamontować 9 oczek i pyta o sposób prowadzenia przewodów oraz ich grubość. Odpowiedzi sugerują, że do takiej instalacji wystarczy przewód o przekroju 1,5 mm², co jest zgodne z obowiązującymi przepisami. Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia przewodu ochronnego (PE) w przypadku opraw wymagających uziemienia. Użytkownik, który mieszka w bloku bez podłączenia PE, pyta o oprawki, które nie wymagają uziemienia. Wskazano, że w instalacji należy rozdzielić przewód neutralny na N i PE. Podano również, że przy obciążeniu 300W spadek napięcia będzie minimalny, a do łączenia przewodów można używać zarówno drutu pełnego, jak i linkowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA