logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przekroje przewodów w instalacji elektrycznej są odpowiednie?

pazur 29 Paź 2004 18:03 4131 10
  • #1 946751
    pazur
    Poziom 2  
    Witam,
    mam kilka pytań związanych z wymiana instalacji elektrycznej.
    Postaram się nie powtarzać za bardzo bo jak widziałem temat ten pojawiał się juz kilkukrotnie.
    Oczywiście kupiłem stare mieszkanie początek lat 80 gdzie jest instalacja 1 fazowa w układzie TN-C o ile sie nie mylę.
    Do mieszkania doprowadzone mam dwa przewody ( białe oczywiście ;))
    Remont robię pokój po pokoju wieć skończę może za rok.
    Instalacja ma być zrobiona dokładnie i zgodnie z obowiązującymi normami.

1 Przewody:
    - do gniazdek zwykłych 3x1.5mm2
    - do gniazdek specjalnych ( kuchnia,łazienka)3x2.5mm2
    - do punkty oświetleniowe 4x1.5mm2
    - rozprowadzenie do puszek 3x2.5mm2
    do tego ze 2 wyłączniki różnicowe i z 6-8 nadprądowych ( 70m2 3 pokoje )
    pytanie czy przekroje przewodów wystarczą czy może coś zmienić?
    zastanawiam się tez czy przewód 4x1.5 tylko od puszki do punktu oświetleniowego czy też od włącznika do puszki?

2 Budynek pewnie nieprędko doczeka się remontu instalacji elektrycznej więc zastanawiam się co mogę załatwić na
    własną rękę ( bez pomocy spółdzielni ).
    Czytałem i widziałem na forum schematy podłączenia instalacji po remoncie czyli już z dodatkowym przewodem PE
    który musi być rozgałęziony przed moim licznikiem (który jest na klatce).
    Teraz pytanie co mam zrobić :
    czy na razie ( tymczasowo ) mogę to zrobic u siebie w domu, przed różnicówkami aby było choć troche bezpieczniej?
    czy koniecznie musi to być zrobione przed licznikiem ?
    pytam dalej ,do kogo mam sie zwrócić ( energetyka , spółdzielnia )aby zostało to zrobione na klatce przez fachowców
    a przewody wprowadzone do mojego lokalu w liczbie 3
    Ile to może kosztować i czy będe musiał zapłacić ja czy może to spółdzielnia poniesie koszty?
  • #2 947079
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 477
    Sądząc po pytaniach nie za bardzo znasz się na elektryce. Radziłbym Ci zrwócić się z problemem do ELEKTRYKA. Jeśli chodzi o pytania, to uziemienie można zrobić za licznikiem, lub w każdym dowolnym miejscu dalej i tam nastąpi zamiana instalacji TN-C na TN-CS.
    Załączniki:
    • Czy przekroje przewodów w instalacji elektrycznej są odpowiednie? TN-CS.JPG (11.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 947142
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    waldekel Trochę przesadziłeś z ilością zer po przecinku w wartości prądu różnicowego. Nie ma różnicówek z prądem 3 mA tylko 30 mA. Są jeszcze bardzo drogie z prądem 10 mA i bodajże 6 mA.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #4 947167
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Co do przeróbki instalacji NIE WOLNO ingerować w instalację przed licznikiem, gdyż ona należy do energetyki z licznikiem włącznie, gdyżmożna się narazićna całkiem niemałe kary finansowe. Zmiany konfiguracji sieci z TN-C na TN-C-S jest możliwe tuż za licznikiem i należy poprostu rozdzielić przewód PEN na PE i N. Przewód fazowy ma mieć kolor brązowy, neutralny kolor jasno-niebieski a ochronny obowiązkowo żółto-zielony. Wykożystując wyłącznik różnicowoprądowy nie można już wykonać połączenia przewodów PE i N za wyłącznikiem, gdyż niebędzie już działał on zgodnie z przeznaczeniem. Prace takie najlepiej zlecić komuś, kto sięna tym zna i może takie przeróbki wykonywać, czyli ktoś z uprawnieniami SEPowskimi do 1kVAC.
    Tak poza tym instalacja odbiorcza, czyli ta za licznikiem należy tylko do abonenta i tylko on winien jest się o nią troszczyć.
  • #5 947440
    waldekel
    Poziom 28  
    jiwaniuk napisał:
    Trochę przesadziłeś z ilością zer po przecinku w wartości prądu różnicowego. Nie ma różnicówek z prądem 3 mA tylko 30 mA. Są jeszcze bardzo drogie z prądem 10 mA i bodajże 6 mA.

Oczywiście MÓJ BŁĄD POWINNO BYĆ 0,03A [30mA]
    Jeśli jest możliwość poprawienia tego rysunku to proszę Admina o poprawę.
  • #6 947652
    pazur
    Poziom 2  
    Owszem nie jestem elektrykiem z zawodu ale na szczęście jest sporo ciekawych pozycji na rynku książek.
    W mieszkaniu sobie poradzę ale na klatce nie zamierzam się do niczego dotykać.
    Czyli mogę zrobić tak jak na załączonym rysunku ?
    Pytanie tylko jak wykonać uziemienie przewodu PE, do pionów wodnych nie za bardzo bym chciał się podłączać bo to chyba nie za bardzo fachowo ale mieszkam na parterze i pomyślałem ,że może do piwnicy i tam wykonać uziemienie. Jakie parametry musi spełniać takie uziemienie i jak dokładnie je wykonać ?
  • #7 947913
    jacek20
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam
    Coś mi tu się nie zgadza.Uziemienie neutralu za licznikiem u siebie w mieszkaniu do pionów wodnych?To może wywołać takie skutki: 1. popłynie prąd wyrównawczy 2. w przypadku uszkodzenia przewodu N w przyłaczu budynkowym jego funkję przejmie właśnie to nieszczęsne uziemienie.Efekŧów takiej awarii łatwo się domyślić.
  • #8 948009
    krzysztof1963
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W instalacji TN-C w mieszkaniu w budynku przewód PEN najczęściej jest dodatkowo uziemiony właśnie do rury wowdociągowej. Można też wykorzystać elementy konstrukcyjne budynku. Zawsze jednak należy dokonać pomiaru uzyskanej wartości uziemienia, gdyż nawet wykorzystując wyłącznik róż. - pr. trzeba zachować pewne minimalne parametry.
  • #9 948621
    waldekel
    Poziom 28  
    pazur napisał:
    na szczęście jest sporo ciekawych pozycji na rynku książek.
    Pytanie tylko jak wykonać uziemienie przewodu PE, do pionów wodnych nie za bardzo bym chciał się podłączać bo to chyba nie za bardzo fachowo ?

Można wykonać uziom pionowy. Jak go zrobić - tak jak piszesz, że w książkach wszystko jest. Pamiętaj tylko, aby po wykonanej pracy elektryk sprawdził tą instalację i obowiązkowo należy wykonać pomiary.
  • #10 952424
    etomek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    jeszcze jedna sprawa nie zapomnieć o przewodach wyrównawczych i przekroju przewodu pen
  • #11 952474
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 192
    pazur napisał:

- do gniazdek zwykłych 3x1.5mm2

Warto się zastanowić.
    Jak już jest gniazdko to włącza się do niego to co w danej chwili potrzeba.
    Teraz w sypialni przewiduje się gniazdko do lampki nocnej a póżniej włącza się do niego Farelkę...
    Proponuję w miarę możliwości zastosować przewody 3x2,5mm2, zwłaszcza jeżeli to są dłuższe odcinki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wymiany instalacji elektrycznej w mieszkaniu z lat 80., z instalacją jednofazową w układzie TN-C. Poruszono kwestie doboru przekrojów przewodów: 3x1,5 mm² do gniazdek zwykłych, 3x2,5 mm² do gniazdek specjalnych (kuchnia, łazienka), 4x1,5 mm² do punktów oświetleniowych oraz 3x2,5 mm² do rozprowadzenia do puszek. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania wyłączników różnicowoprądowych o prądzie 30 mA (0,03 A), a nie 3 mA, oraz na liczbę i rodzaj zabezpieczeń nadprądowych. Podkreślono, że przeróbki instalacji nie mogą być wykonywane przed licznikiem, gdyż jest to własność zakładu energetycznego. Konieczne jest rozdzielenie przewodu PEN na PE i N za licznikiem, z zachowaniem odpowiednich kolorów przewodów: fazowy brązowy, neutralny niebieski, ochronny żółto-zielony. Wskazano, że po wyłączniku różnicowoprądowym nie wolno łączyć przewodów PE i N. W kwestii uziemienia przewodu PE omówiono różne metody: uziemienie do pionów wodnych, elementów konstrukcyjnych budynku lub wykonanie uziomu pionowego w piwnicy, z koniecznością pomiaru parametrów uziemienia. Zwrócono uwagę na ryzyko prądów wyrównawczych i awarii przy nieprawidłowym uziemieniu neutralnego. Zalecane jest stosowanie przewodów o przekroju 3x2,5 mm² zwłaszcza na dłuższych odcinkach oraz uwzględnienie przewodów wyrównawczych i odpowiedniego przekroju przewodu PEN. Prace powinny być wykonane przez elektryka z uprawnieniami SEP do 1 kV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA