logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po utworzeniu i formacie dysku na NTFS zajęte miejsce na partycji podstawowej

elektrofun 02 Wrz 2012 13:21 3135 12
REKLAMA
  • #1 11271104
    elektrofun
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam następujący problem z dyskiem, otóż po utworzeniu partycji i formacie w systemie plików NTFS spod Partition Magic'a na pierwszej partycji podstawowej (SYSTEM XP) po restarcie systemu pokazuje 1,56 GB zajęte, natomiast na drugiej partycji logicznej (MAGAZYN) też jest zajęte miejsce mimo iż dysk jest pusty, ale jest to jedynie 53,9 MB. Próbowałem zmieniać rozmiary partycji, ale efekt był zawsze ten sam, czyli 1,56 GB zajęte mimo pustego dysku. Ten dysk to 3ci dysk w komputerze, jest to 40 GB Seagate ST340016A i chciałem go przygotować do roli dysku systemowego, ponieważ pierwszy dysk na którym stoi obecnie system, czyli 80 GB WDC WD800-22JHC0 umiera już (pada głowica i ciągle się wiesza). Tu jeszcze jedno moje pytanie, czy taki dysk z "padającą głowicą" nadaje się jeszcze jako dodatkowy dysk na przetrzymywanie mniej ważnych danych? Czy mimo iż nie będzie on systemowym dyskiem, to nadal będzie zawieszał system?
    Poniżej zamieszczam niezbędne screeny.
    Po utworzeniu i formacie dysku na NTFS zajęte miejsce na partycji podstawowejPo utworzeniu i formacie dysku na NTFS zajęte miejsce na partycji podstawowej
  • REKLAMA
  • #2 11271344
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zajęte miejsce to pliki systemowe. Tak ma być. Dysk uszkodzony nadaje się tylko do wyrzucenia. Będzie zawieszał system bez względu na to czy jest systemowy czy nie. Podaj SMART dysku to się zobaczy w jakim jest stanie.
  • REKLAMA
  • #3 11271372
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    A dlaczego używasz tego programu Partition Magic 8 do formatowania dysku?
    Nie używaj tego programu, znajduje błędy których nie ma, potrafi uszkodzić sprawne partycje i co nowego wyszło ostatnio "Partition Magic 8 Demo uszkadza partycje Windows 7 64-bit" https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2332913.html
    Już pomijam że to płatny program.

Najlepiej jest jeżeli zamierzasz instalować XP to formatujesz pod systemem XP, Jeżeli chcesz instalować win7 to formatujesz pod win7 itd. najprościej i bez problemów.
    Sformatuj dysk pod XP i nie będzie problemu. (zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami)

Podaj SMART tego uszkodzonego dysku. Co to są mniej ważne dane? Jeżeli chcesz używać uszkodzony dysk to musisz się liczyć z tym, że dane z tego dysku możesz stracić. Sam musisz ocenić czy taka strata jest do akceptacji. Dysk uszkodzony może zawieszać nowy system i zwolnić działanie systemu na innym dysku.
    I proponuje jeszcze jedną rzecz - robienie kopii zapasowej nawet nowych, sprawnych dysków, one też się psują i to coraz częściej.
  • #5 11277806
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    elektrofun, przedstaw kopię swojej korespondencji z supportem producenta Partition Magic. Zobaczymy, z czym oni nie mogli sobie poradzić.
  • #6 11342379
    elektrofun
    Poziom 10  
    linuks i Damian_ dzieki wam za sugestie, na pewno skorzystam z waszych rad, jednak zauwazyłem ostatnio że to "zawiesza się na amen" systemu ma miejsce podczas odpalania programu CPU-Z, i zaczęło mnie to zastanawiać, bo dzieje się to prawie za każdym razem gdy go odpalam. Użytkowniku migol21 i moderatorze jankolo posłużyłem się partiton magic'iem bo znam ten program i akurat jego instalkę miałem go pod ręką i nie wysiliłem się by poszukać innego tego typu programu (teraz już inne znam). Wybaczcie mi to niedopatrzenie, fakt program jest płatny, ale na swoją obronę dodam, iż nie rozwijany od wielu lat. Na przyszłość zastanowię się dwa razy, nim dam jakiegoś skana, żeby nie zarobić bana. Dam znać w temacie, jak postawie system na nowym dysku, a obecny sprawiający problemy ponownie sformatuje tylko z poziomu Windowsa.
    A co do SMART'u to nie odczytuje mi go płyta główna i to z żadnego dysku, i za bardzo nie wiem dlaczego, gdyż w BIOS'ie widziałem opcję do włączenia SMART'u, i jest ona włączona.
  • REKLAMA
  • #8 12764041
    elektrofun
    Poziom 10  
    Witam po rocznej przerwie. Nie miałem jakoś czasu wcześniej zająć się tymi dyskami i odłożyłem sprawę na później, ale wróciłem do tematu ponownie, ponieważ komputer o którym mowa miał teraz służyć jako "komp do netu" mojej mamie. Po dalszej diagnostyce okazało się że winowajcą była...taśma sygnałowa IDE od dysku, i po wymianie taśmy na nową nic się nie zawiesza i śmiga jak należy :). Odkryłem to ponieważ zarówno na jednym dysku (ST340016A) jak i na drugim (WDC WD800-22JHC0) postawiłem system i podpinając je każdego z osobna pojedynczo i "zwiechy na amen" były tak samo często na obu dyskach. Tak więc zanim się zacznie szukać bardziej skomplikowanego rozwiązania problemu, warto najpierw sprawdzić bardziej zdawać by się mogło prozaiczne możliwości.
  • REKLAMA
  • #10 12764207
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Może teraz da już się odczytać po wymianie taśmy sygnałowej SMART-a dysków. Powinna być też spora liczba błędów w C7 z racji uszkodzenia taśmy poprzedniego.
  • #11 13696927
    elektrofun
    Poziom 10  
    Witam po przerwie, przyznaje się bez bicia, że jednak nie miałem racji. Myliłem się, bowiem pomimo wymiany taśmy IDE problem nie ustapił i nadal były "freezy". Ostatnio na moim drugim leciwym komputerze Athlon XP 2800 zaczęło się robić to samo i po dłuższej analizie odkryłem, że winne były spuchnięte kondensatory na płycie głównej. Po wymianie kondensatorów wszystko wróciło do normy, komputer znów jest stabilny, ma stabilniejsze napięcia i nie ma zwiech, tak więc założę się że z tamtym będzie podobnie. Obejrzę dokładnie płytę główną i przyjrzę się czy nie ma "brzuszków" na kądziorkach.
  • #12 13696963
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    A czemu nie wrzuciłeś SMART żeby pokazać czy sypie błędami transmisji?

Nawet ot tak, dla potomności.

Tak na marginesie - wracajac do Twojego pierwszego postu sprzed dwoch lat - to odpowiedz Linuksa była troszkę nieprecyzyjna. Przynajmniej w kontekście tego dysku , na którym było zajęte 53 MB z hakiem ;-). To nie tyle pliki systemowe co metadane.
  • #13 13696988
    elektrofun
    Poziom 10  
    Testerrr, obiecuję że sprawdzę SMART dla świętego spokoju. Miałem problemy z odczytem SMARTu, ale jeszcze spróbuje dla pewności to zrobić według przedstawionych tu propozycji. Jednak po objawach jestem niemal pewny, że to wina płyty głównej, bo na rożnych dyskach system się wieszał w ten sam sposób, tzn. były zwiechy na amen. W drugim kompie były identyczne objawy, stąd śmiem twierdzić, że "choroba" będzie ta sama, czyli "brzuchate" kondensatorki. Czasem nie widać od razu, bo wybrzuszenie nie rzuca się bardzo w oczy i można przeoczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate ST340016A, który po utworzeniu partycji i formacie w NTFS pokazuje 1,56 GB zajętego miejsca, mimo że dysk jest pusty. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że zajęte miejsce może być spowodowane plikami systemowymi oraz sugerują, że uszkodzony dysk może powodować zawieszanie systemu, niezależnie od tego, czy jest dyskiem systemowym. Zwracają uwagę na problemy z używaniem programu Partition Magic, który może uszkadzać partycje. Użytkownik zauważa, że problemy z zawieszaniem się systemu mogą być związane z taśmą sygnałową IDE, co potwierdza po jej wymianie. W dalszej części dyskusji poruszane są kwestie związane z odczytem SMART dysku oraz kondensatorami na płycie głównej jako potencjalnym źródłem problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA