Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Chevrolet Spark] - czy warto? jakie argumenty?

marcinek377 02 Sep 2012 16:12 2946 2
    marcinek377
    Level 9  
    Wiem, że można znaleźć jakieś artykuły na ten temat, ale nigdy nie wiadomo, czy artykuł jest sponsorowany, czy nie, dlatego od razu pomyślałem o forum dyskusyjnym, gdzie mogę zapoznać się z obiektywnymi ocenami.

Dostałem ofertę
    rok produkcji: 2005
    silnik: 0,8
    przebieg: 26 000km
    cena: 7 000zł

Wiem, że silnik jest mały i nie będę szarżować na drogach, ale w tym wypadku nie o to chodzi.

Pytania:
    1. czy to auto jest wadliwe? często się psuje?
    2. czy to prawda, że pali 4l/100km?
    3. na co mam szczególnie zwrócić uwagę przy ew. zakupie?
    4. o co mam pytać na stacji diagnostycznej, na którą na pewno trafię, by sprawdzić auto
    5. czy powinienem o czymś jeszcze wiedzieć?
    6. co byście zrobili na moim miejscu? kupili, czy raczej dołożyli jakąś gotówkę, by kupić inne auto? (jeśli tak, to auto nie może być starsze, niż 7-letnie)
    tzok
    Moderator of Cars
    marcinek377 wrote:
    czy powinienem o czymś jeszcze wiedzieć?
    ...że to odmłodzony Daewoo Matiz i że przebieg jest podejrzanie mały nawet jak na miejskie auto - wychodzi niecałe 4 tys. km na rok, czyli dziennie ok 10km.
    Breżniew
    Level 22  
    Posiadam Matiza 0,8 z roku 1999, od nowości. Obecny przebieg 64000km. Z racji , że jest to kolejne auto w rodzinie służy wyłącznie do jazdy w miescie i dojazdy ok 3km do pracy. Wcześniej zjeździłem nim w czasie urlopów południe Europy, głównie Włochy. Obecnie do tego celu służy Octavia 2FL TDI.
    Odnośnie Matiza to okazał się autem praktycznie bezawaryjnym. W okresie 13 lat użytkowania wymieniłem: przewody zapłonowe 1 raz, świece zapłonowe co 20000km, filtry, olej itp co 15000 lub co 2 lata, akumulator 3 razy, komplet opon 2 , amortyzatory tylne 1 komplet, cylinderki hamulcowe i szczęki tył 1 komplet, klocki przód 1 komplet, pas rozrządu 1, żarówki . Jak widać są to same elementy eksploatacyjne.
    Średnie zużycie paliwa liczone na trasie do Chorwacji ok 5,5 litra/100km z autostradami z gazem w podłodze i górami. Miasto bez korków zimą 6-7l/100km. Prędkość max na atostradzie w/g licznika 170km/h, GPS 150km/h.
    Wady: Brak klimy, korozja progów i elementów zawieszenia.
    Warto zakonserwować dodatkowo progi wewnątrz by uniknąć korozji perforacyjnej.
    Generalnie polecam jako auto miejskie.