logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyświetlaczem JM12864c z Bascom - alternatywne metody?

shekt 24 Sty 2005 16:03 2463 12
REKLAMA
  • #1 1165514
    shekt
    Poziom 12  
    Wiem, ze na temat wyswietlaczy graficznych bylo juz bardzo duzo, ale nie znalazlem nigdzie tego, czego szukam.

Podlaczylem LCD JM12864c do Atmegi tak, jak sugeruje to nota katalogowa i chcialbym uzyc Bascoma do napisania programu. Problem polega na tym, ze Bascom obsluguje tylko sterownik t6963. Czy da sie ozywic ten wyswietlacz na Bascom'ie? A jesli nie to jak inaczej to zrobic i czego uzyc?

Dodam, ze w tym temacie jestem poczatkujacy :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1165572
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    W Bascomie wszystko sie da, ale będziesz musiał napisać całą obsługe od początku a to jest dość mozolne i nudne... Raczej nie licz na to że uda Ci się wysterować ten LCD przy pomocy poleceń np: "LCD HELLO" czy "CLS"
  • #3 1165653
    shekt
    Poziom 12  
    Chetnie sie naucze czegos nowego. Jak zabrac sie za pisanie takiej obslugi?
  • #4 1165831
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Nie moge nigdzie znajezc jakiegos PDFa o tym sterowniku (moze Ty masz??) Tutaj został opisany podobny problem (+sterownik w C) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic75118.html#362439
    Jeżeli chodzi o obsługę to muszisz poprostu napisać ją na podstawie danych katalogowych, podobnie jak została w Bascomie napisana obsługa LCD od Nokii 3310
    (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic50186.html
  • REKLAMA
  • #5 1166093
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    A o to szukany pdf
    Załączniki:
    • JM12864CSPEC.pdf (82.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1166420
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Wlasnie pisze obsluge tego wyswietlacza. I niestety musze stwierdzic ze nie jest to latwe. Wyswietlacz jest podzielony na dwie czesci po 64 piksele w poziomie i tu pierwszy problem z pilnowaniem momentu przejscia. Druga sprawa to podzial wyswietlacza na 8 "stron" po 8 bitow w kazdej stronie w pionie. Czyli bez wiekszych problemow realizuje sie funkcje wyswietlacza z 8 wierszami ale przy wartosciach "kursora" innymi niz wielekrotnosc 8 sprawa sie komplikuje bardzo mocno bo trzeba robic odczyt,nakladac,wpisywac nowy bajt pilnujac przejscia pomiedzy "stronami" Kolejna sprawa to czcionki, trzeba samemu zdefiniowac i mozolnie tworzyc z pojedynczych bajtow. Troche doswiadczenia w programowaniu mam a mimo to program tworzylem troche ponad miesiac na obsluge tego wyswietlacza. No ale w ATmedze 16 udalo mi sie zmiescic kilka procedur i piec rodzajow czcionki. Jesli ktos sie bedzie za to bral to podpowiem ze wyswietlacz ma pewna przykra "wade" ktora nie jest opisana w powyzszym dokumencie. Mianowicie po wpisaniu adresu (Y address) jesli nastepna instrukcja bedzie instrukcja odczytywania danych to konieczny jest jeden odczyt w przyslowiowy kosmos (dummy read)
    Pozdro
    Dexter
  • #7 1166527
    shekt
    Poziom 12  
    Dexter77:
    zmartwil mnie nieco twoj post. Kupujac ten wlasnie wyswietlacz po "okazyjnej" cenie nie zdawalem sobie sprawy z problemu.
    Czy jest jakas szansa, by "wykorzystac" twoja prace nad tym LCD?
  • #8 1166591
    Dexter77
    Poziom 28  
    Pewna szansa jest ;) Tylko ze wyswietlacz jest czescia wiekszego projektu i musialbym wycinac te procedury i dostosowywac do uzytku "na zewnatrz" jest to niestety troche pracy a w tej chwili nie mam czasu na takie zabiegi. Byc moze jak skoncze projrkty ktore mam teraz "na tapecie" to wrzuce tu na forum przystosowane procedury. W tej chwili nie ma na to szans. Za to moge podpowiadac w rozwiazywaniu poszczegolnych problemow.
    Pozdro
    Dexter
  • #9 1170591
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    E przesadzacie chyba troche. Prawdą jest ze odczyt jest problematyczny ale jeśli dokonujemy tylko wpisu danych do wyświetlacza to obsługe mozna napisac max 2 3 godziny. Trzcionki są juz zdefiniowane w plikach wystarczy tylok troche poszukac tu i tam.
  • REKLAMA
  • #10 1468531
    jacbial
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dexter77 napisał:
    Pewna szansa jest ;) Tylko ze wyswietlacz jest czescia wiekszego projektu i musialbym wycinac te procedury i dostosowywac do uzytku "na zewnatrz" jest to niestety troche pracy a w tej chwili nie mam czasu na takie zabiegi. Byc moze jak skoncze projrkty ktore mam teraz "na tapecie" to wrzuce tu na forum przystosowane procedury. W tej chwili nie ma na to szans. Za to moge podpowiadac w rozwiazywaniu poszczegolnych problemow.
    Pozdro
    Dexter

Gdzie mozna znaleść te przystosowane procedury??
  • #11 1469282
    Dexter77
    Poziom 28  
    Prawde mowiac zapomnialem juz ten temat ;( W tym czasie wyszlo pare rzeczy. Wersja C tego wyswietlacza troche sie rozni od wersji A ktora ja obslugiwalem. Problem tez jest taki ze ja pisze w asemblerze. Postaram sie przerobic te moje procedury na wersje C i je udostepnic lecz nie bede nic przerabial. Bedziesz musial sam dojsc co i jak, w razie watpliwosci zadasz konkretne pytanie a ja sprobuje odpowiedziec.
    Pozdro
    Dexter
  • #13 1469411
    Dexter77
    Poziom 28  
    No prosze ktos zrobil niemalze identyczna robote co ja ;)
    Pozdro
    Dexter

Podsumowanie tematu

✨ Podłączając wyświetlacz graficzny JM12864c do mikrokontrolera Atmega i próbując sterować nim za pomocą Bascoma, pojawia się problem, ponieważ Bascom natywnie obsługuje jedynie sterownik T6963, a JM12864c wymaga innej obsługi. Sterowanie tym wyświetlaczem w Bascomie jest możliwe, lecz wymaga napisania własnej, kompletnej obsługi od podstaw, co jest czasochłonne i skomplikowane. Wyświetlacz jest podzielony na dwie części po 64 piksele w poziomie oraz na 8 stron po 8 bitów w pionie, co komplikuje zarządzanie kursorem i wymaga odczytu, nakładania i zapisu bajtów z uwzględnieniem przejść między stronami. Konieczne jest także samodzielne definiowanie czcionek. Prace nad obsługą tego wyświetlacza trwają, jednak gotowe procedury są na razie niedostępne publicznie, choć istnieje możliwość konsultacji i pomocy w rozwiązywaniu problemów. Alternatywnie, można poszukać gotowych implementacji w języku C lub asemblerze, a także korzystać z dokumentacji katalogowej i przykładów podobnych sterowników, np. LCD Nokii 3310. W sieci dostępne są również przykładowe implementacje i materiały pomocnicze, które mogą ułatwić tworzenie własnej obsługi JM12864c.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA