logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Johnny - Spadek mocy i niestabilna częstotliwość nadawania

mysia79 05 Wrz 2012 16:46 2085 5
REKLAMA
  • #1 11281377
    mysia79
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam. Bardzo proszę o pomoc w celu ustalenia potencjalnej usterki bądź niesprawności CB radia. Chodzi o CB President Johnny o ten model produkowany przed latami jeszcze na Filipinach. Przy naciśnięciu przełącznika mikrofonu wskaźnik mocy wychyla się na ok. 4W, a gdy zacznę mówić do mikrofonu wskaźnik ten spada na ok. 2W. Sytuacja powtarza się za każdym razem nawet jak dmuchnę w mikrofon. Dodam, że pomiar dokonuję na mierniku firmy Nissey i używam sztucznego obciążenia Nagoya. ( na antenie jest to samo). Ponadto częstotliwość kanałów nie jest stabilna tj np. na 19 kanale gdy nacisnę przełącznik mikrofonu mam 27180MHz a gdy przytrzymam kilka sekund waha się na 27181MHz lub 27179MHz. Czy to jest spowodowane?
  • REKLAMA
  • #2 11281594
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1661
    Wahania freq biorą się ze źle przeprowadzonego pomiaru.
    Na początek proponuję zmierzyć napięcie na vco na 1 i 40 kanale podczas nadawania i zobaczyć na oscyloskopie jak wygląda.
    M
  • REKLAMA
  • #3 11282201
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    mysia79 napisał:
    Przy naciśnięciu przełącznika mikrofonu wskaźnik mocy wychyla się na ok. 4W, a gdy zacznę mówić do mikrofonu wskaźnik ten spada na ok. 2W.

Zestroić ponownie Π-filtr nadajnika.

czerwony kwadrat - strojenie
    niebieskie kółko - sprawdzić/wymienić dla świętego spokoju
    niebieski kwadrat - zdarzyło się już z dwa razy, że dioda będąc dobrą na mierniku, była zła dla detekcji w.cz. . Wymiana na 1N4148 pomagała. :cry:

Cytat:
    Ponadto częstotliwość kanałów nie jest stabilna tj np. na 19 kanale gdy nacisnę przełącznik mikrofonu mam 27180Mhz a gdy przytrzymam kilka sekund waha się na 27181Mhz lub 27179Mhz.

Efektem tych zmian może być bardzo mała stabilność wzorca częstotliwości w częstotliwościomierzu.

--- Błagam popraw jednostki miar SI z Mhz na MHz (Hz to od Nazwiska) ---

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 11283274
    bc211
    Poziom 30  
    Ocena: 93
    Albo kolejny trik na zarąbistą modulację :D z wyrywaniem części w układzie ALC - zobacz czy sygnał nie jest aby przemodulowany.
  • REKLAMA
  • #5 11283654
    mysia79
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Faktycznie Kolego po Twej sugestii, teraz zauważyłem że nadawanie-mój głos ( odsłuchując na innym radiu) jest "dziwny" taki jakby charczący. Zamieszczam fotki ilustrujące przeróbki dokonane przez poprzedniego właściciela... czy to aby nie przez nie ten problem?

Dodano po 7 [minuty]:

...i jeszcze od strony elementów. President Johnny - Spadek mocy i niestabilna częstotliwość nadawania
  • #6 11285327
    bc211
    Poziom 30  
    Ocena: 93
    To jest tylko szybki kanał kierowców, solidna, fachowa robota.
    Nie wiem co mam Ci znaleźć na tych fotkach. Co to za zasilacz ?
REKLAMA