logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja serwera FTP pod Windows, zmienne IP, DynDNS, konfiguracja routera

blackb 15 Wrz 2012 12:09 6300 9
REKLAMA
  • #1 11313054
    blackb
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam, chcę udostępnić pliki z mojego PC aby uzyskać taki efekt, (oczywiście chcę się łączyć za pomocą przeglądarki):
    ftp://194.116.195.234/

lub

Czy za pomocą tego programu "Gene6 FTP Server" można otrzymać taki efekt czy trzeba zupełnie inny program, ?

Mam zmienne IP. Mam konto na "dyndns" i mam przekierowaną usługę "zdalny pulpit" i czy jak przekieruję port "21" to czy nie będzie się gryzło ponieważ jest to samo IP wklepane jak na zdalnym.
  • REKLAMA
  • #2 11313070
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Może być ten serwer jak i każdy inny ftp. Gryźć się nie będzie, tylko przydałby się jakiś w miarę transfer wychodzący.
  • REKLAMA
  • #3 11313273
    blackb
    Poziom 8  
    Zainstalowałem sobie "Serv-U" dodałem domenę z dyndns.org i gdy wpisuje w przeglądarkę ten adres to automatycznie przechodzi na mój router, ale gdy wpiszę mój adres komputera tj. 192.168.1.x to wchodzi mi normalnie do logowania FTP.
  • #4 11313407
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Należy zmienić ustawienia routera, a konkretnie przekierowania portów. Zarządzanie routerem przenieść na port np 8080 a komputer z serwerem ftp na port 80 lub jakikolwiek inny ale wtedy w przeglądarce po adresie trzeba będzie dać dwukropek oraz numer portu na którym działa usługa. W ogóle zrobiłeś jakieś przekierowania ?? Napisz jaki masz router.
  • REKLAMA
  • #5 11313591
    blackb
    Poziom 8  
    Tak, porty mam przekierowane ale czy dobrze to zrobiłem to nie wiem.
    Router : Livebox 2.0
    DSP - czyli IP mojego PC

DynDNS

Konto na dyn.com/dns/
  • #6 11315194
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    A co się pojawia jak wpiszesz ftp://xxx.dyndns.org (xxx to nazwa twoej domeny) ?? No i trzeba by to było sprawdzić "z zewnątrz" a nie w sieci lokalnej bo może nie działać
  • REKLAMA
  • #7 11315249
    blackb
    Poziom 8  
    Przechodzi mi do routera Livebox :/
    Napisz na pw to podam domenke, nie chcę publicznie podawać
  • #8 11315281
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    FTP za NATem to ogólnie wyzwanie... ale jak wchodzi Ci na stronę routera to raczej piszesz samo 'mojadomena.dyndns.org', a musisz pisać całość, tj. 'ftp://mojadomena.dyndns.org'.
    Przeglądarki zazwyczaj korzystają z FTP w trybie PASSIVE, musisz więc dodatkowo w konfiguracji serwera określić pulę portów dla PASV FTP, np. 10000-10100 tę pulę przekierować na routerze, portu 20 przekierowywać nie trzeba, bo to połączenie jest otwierane w drugą stronę (serwer otwiera je do klienta). Aha - jeszcze jedna ważna rzecz, serwer ftp musi znać swoje publiczne IP.

Poczytaj sobie:
    Serwer FTP za NAT

Jeśli jednak nie koniecznie musi to być FTP, to polecam HTTP File Server - funkcjonalność podobna, a działa na porcie 80 i protokole HTTP bez żadnego cudowania.
  • #9 11315507
    blackb
    Poziom 8  
    Dobra, wszystko działa, zapomniałem dodać "ftp://"
  • #10 11316209
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Przy takim przekierowaniu Tobie, z wewnątrz sieci, działa ale jeśli ktoś spróbuje się połączyć z zewnątrz to raczej mu nie zadziała...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał skonfigurować serwer FTP na swoim komputerze z systemem Windows, aby udostępniać pliki przez przeglądarkę, korzystając z programu "Gene6 FTP Server". Zauważył, że ma zmienne IP i konto na DynDNS, a także przekierowaną usługę zdalnego pulpitu. Użytkownicy forum zasugerowali, że można użyć różnych serwerów FTP, takich jak "Serv-U", oraz że ważne jest odpowiednie przekierowanie portów na routerze, aby uniknąć konfliktów. Wskazano, że serwer FTP powinien być skonfigurowany do pracy w trybie PASSIVE, a także że można rozważyć użycie HTTP File Server jako alternatywy. Po kilku próbach użytkownik potwierdził, że problem rozwiązano poprzez dodanie "ftp://" do adresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA