logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena pokojowa do dekodera Cabletech URZ0083E - jaką wybrać?

Lukszszsz 19 Wrz 2012 23:00 39315 22
REKLAMA
  • #1 11328691
    Lukszszsz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam!

Zakupiłem dekoder dvb-t Cabletech URZ0083E. Po podłączeniu "kablówki" UPC, dekoder nie wykrył ani jednego kanału, a siła i jakość sygnału anteny wynosiła 0%. Po konsultacji telefonicznej z działem technicznym UPC dowiedziałem się, że darmowa, naziemna telewizja cyfrowa nie jest obsługiwana przez tego typu antenę.

Jedynym wyjściem w tej sytuacji jest zakup anteny pokojowej (antena zewnętrzna raczej nie wchodzi w grę). Prosiłbym o pomoc w doborze odpowiedniej anteny do zakupionego przeze mnie dekodera dvb-t. Na stronie http://sat-charts.eu/nadajniki.php wyszukałem najbliższe przekaźniki w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. Wyniki zamieszczam poniżej:

Moc [kW] → Pol → Odległość [km]:
    1) 10.000 → V → ~9.72
    2) 100.000 → H → ~13.909
    3) 100.000 → H → ~13.909
    4) 10.000 → H → ~13.909
    5) 5.000 → V → ~14.927
    6) 5.000 → V → ~26.913
    7) 5.000 → V → ~31.779

Dodam jeszcze, że mieszkam w bloku, w centrum dużego miasta. Cena takiej anteny pokojowej powinna graniczyć w wysokości 180 zł.

Dziękuję za odp. i linki do ofert anten pokojowych.

Zalecenia w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 11328789
    Wojtek282
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam, ja osobiście używałem takiej antenki i stwierdzam iż nawet dobrze
    funkcjonowała.
    Tu jest link do strony gdzie można ją zobaczyć, a nawet i kupić.
    http://anteny.pl/antena-pokojowa-zestaw-p-275.html

W tej chwili mam już zewnętrzną antenę, ponieważ przeprowadziłem się
    z bloków do domu jednorodzinnego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11329023
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Lukszszsz napisał:
    Dodam jeszcze, że mieszkam w bloku, w centrum dużego miasta.

Ja też mieszkam w bloku i w centrum dużego miasta. Ale nie zawsze odbiór z anteną pokojową zdaje egzamin. Lepiej załatwić sobie małą antenę z symetryzatorem.
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_sz...no_periodycznie_dipolowej_mlog_6-60_A4011.htm
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm
  • #4 11329317
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    Lukszszsz napisał:
    Po podłączeniu "kablówki" UPC, dekoder nie wykrył ani jednego kanału, a siła i jakość sygnału anteny wynosiła 0%.

Nie rozumiem - jaki związek z sygnałami w UPC (w kablu) ma Twoja antena.
    Cytat:
    Po konsultacji telefonicznej z działem technicznym UPC dowiedziałem się, że darmowa, naziemna telewizja cyfrowa nie jest obsługiwana przez tego typu antenę.

Antena to antena a naziemna TV "cyfrowa" to emisja sygnału - to są dwa różne "tematy".
    Antena służy do indukowania (odbioru) pola elektromagnetycznego a nie emisji (kodowania) tego pola.
    Emisja DVB-T służy do przekazu obrazu/danych gdzie do jego rozkodowania służą tunery DVB-T a nie antena.

Cytat:
    Jedynym wyjściem w tej sytuacji jest zakup anteny pokojowej (antena zewnętrzna raczej nie wchodzi w grę). Prosiłbym o pomoc w doborze odpowiedniej anteny do zakupionego przeze mnie dekodera dvb-t.

Anteny nie dobiera się do tunera, lecz dla uzyskania prawidłowego natężenia pola w.cz. na wejściu takiego tunera.
    Cytat:
    Na stronie http://sat-charts.eu/nadajniki.php wyszukałem najbliższe przekaźniki w pobliżu mojego miejsca zamieszkania.

To może teraz podasz Nam w jakim mieście chcesz odebrać sygnały TV w odbiorniku i z jakich nadajników - podany link nic Nam o tym nie "wspomina".
    Regulamin pkt 3.1.15 .

Cytat:
    Dodam jeszcze, że mieszkam w bloku, w centrum dużego miasta. Cena takiej anteny pokojowej powinna graniczyć w wysokości 180 zł.

O jakości i możliwościach odbioru poprzez antenę pokojową sygnałów TV pisaliśmy już w tym dziale wielokrotnie.
    Podstawową konkluzją tych wypowiedzi jest fakt, że nie należy zajmować się takimi antenami jeżeli do nadajnika mamy więcej niż 5km do 10km w linii prostej.

Anten tzw. pokojowych - tanich - masz np. tutaj :
    http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-telewizyjne-pokojowe,4357.htm
    chociaż osobiście żadnej nie poleciłbym. :cry:

Pozdrawiam.
  • #5 11330067
    xmucekx
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Dołańczam sie do tematu jaka najlepsza antena pokojowa?? Mieszkam w Ełku za oknem mam las i jak drzewa kolysza sie i wiatr wieje to brak sygnalu coraz na tv wyskakuje a mam zwykla antene pokojowa taka teleskopowa...

Regulamin pkt 3.1.13 .
    Przypominam również o zasadach w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1990612.html .
    [SP5ANJ]
  • #6 11330309
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    xmucekx napisał:
    Dołańczam sie do tematu jaka najlepsza antena pokojowa?? Mieszkam w Ełku za oknem mam las i jak drzewa kolysza sie i wiatr wieje to brak sygnalu coraz na tv wyskakuje a mam zwykla antene pokojowa taka teleskopowa...

Żadna.
    Dobrą antenę można sobie samemu wykonać - tzw. Biquad TV.
    Taka antena obliczona pod odpowiednią częstotliwość odbiera o wiele lepiej niż antena pokojowa.
  • #7 11330552
    xmucekx
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    A jak ja zrobic w domowych warunkach???
  • REKLAMA
  • #9 11330872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 11330949
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Podobno najlepsza antena pokojowa to Ryniak Technika DELTA DW, ale bardzo mało opinii jest o niej.
    Gdybym miał do wyboru tylko pokojową to zaryzykowałbym zakup.
  • #11 18474701
    witek1965
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    Minęło trochę czasu, zmieniła się technika. Tak, czy siak potrzebowałbym antene pokojową, która by działała porządnie i bez zakłuceń w miejscowości Modlniczka koło Krakowa. Odbiór Mux1,2,3,8. Możecie coś polecić. Z pewnych względów zewnętrzna odpada.
  • #12 18482120
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 234
    Żyjemy w czasach cyfrowego przekazu a to zobowiązuje każdą ze stron. Żądamy od urządzeń nienagannego działania, odbioru i obrazu, a zatem musimy mieć świadomość, że również sprzętowo trzeba sprostać tym wymaganiom. Dla prawidłowego odbioru najlepiej by było aby anteny się "widziały" (nadawcza i odbiorcza).
    Każde inne kombinacje i rozwiązania to pogarszanie/utrudnianie całości zagadnienia a co za tym idzie, może powodować problemy.
    Antena pokojowa to rozwiązanie najgorsze z możliwych a jej stosowanie to kwintesencja utrudniania. Oczywiście, że w niektórych warunkach antena się sprawdza ale tam gdzie to możliwe należy stosować anteny zewnętrzne. One i tak nie mają "łatwo" ponieważ dobór odpowiedniej anteny zależy od wielu czynników: odległości od nadajnika, jego parametrów, topografii terenu, otoczenia w okół, przeszkód przed anteną, gdzie jest zamontowana i na jakiej wysokości, charakteru samej instalacji - długości kabli, ilości rozgałęzień - liczby podłączonych odbiorników itp.
    To dlatego jest tyle rodzajów, wielkości i kształtów anten. Te cechy określają do czego i w jakich warunkach mogą być użyte.
    Ponadto każda antena jest jednocześnie filtrem i wzmacniaczem. Budowa determinuje pasmo na jakie przede wszystkim jest zaprojektowana i przeznaczona do jego odbioru.
    Nie ma anten do odbioru wszystkiego są natomiast anteny dedykowane do konkretnego pasma.
    Oczywiście te anteny również odbierają inne częstotliwości ale zdecydowanie słabiej i stopień zadowolenia zależy od lokalnych warunków jakie panują w konkretnym miejscu ich montażu. Ta sama antena w jednej lokalizacji będzie pracować poprawnie i odbierze wszystko co jest nadawane, w innej natomiast może się nie sprawdzić.
    Nie ma również anten, które będą zdolne odbierać z każdego miejsca i w każdych warunkach. Każda lokalizacja jest inna a otoczenie, miejsce montażu, charakter i topografia instalacji oraz parametry samego nadajnika, który jest w jej zasięgu (obszaru), to czynniki, które mają decydujący wpływ na dobór odpowiedniej anteny lub zestawu anten.
    Dotyczy to również anten pokojowych z tym, że dochodzą tu jeszcze czynniki dodatkowe jak rodzaj i grubość murów, kondygnacja na której znajduje się lokal, wielkość okien w pomieszczeniu i ich konstrukcja/technologia wykonania, na którą stronę są zwrócone względem nadajnika, co jest za oknem (jakie przeszkody), ilość i wielkości mebli w pokoju. Jednak znalezienie odpowiedniego miejsca w pomieszczeniu aby wszystko działało poprawnie graniczy z cudem i trzeba dużo cierpliwości. Jeśli już znajdziemy to miejsce to bardzo łatwo można zakłócić "cały układ".
    Anteny pokojowe ze względu na swe gabaryty a tym samym zysk energetyczny własny, zwykle wyposażone są w mocny wzmacniacz co w niektórych przypadkach jest ich wadą. Ze względu na "skromną" konstrukcję elementów odbiorczych (to co schowane w obudowie), wzmacniane jest wszystko co jest się w stanie "odłożyć" na jej fragmentach, łącznie z sygnałami nieużytecznymi (zakłóceniami).
  • #13 18482327
    witek1965
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    Fachowo i merytorycznie.
    Osobiście używam od kilku lat anteny asr - DVB-T i jest aż za dobra :). Poza polskimi kanałami z MUX1,2 i 3, odbieram kilka czeskich oraz niemieckich.
    Pokojową chciałem zamontować u córki, która nie chce montować anteny zewnętrznej, bo je telewizja jest do niczego niepotrzebna, a mi czasami tak, ale niczego nie będę jej narzucał.
    Biorąc pod uwagę co powyżej zostało napisane, temat zakupu anteny pokojowej uwazam za zamknięty.
  • #14 19369275
    morpheus84
    Poziom 2  
    Witam,
    odgrzebując trochę stary temat. Zastanawiam się nad kupnem anteny pokojowej, niestety nie mam możliwości montażu na zewnątrz. Mieszkam w Grodzisku Mazowieckim w bloku na drugim piętrze i do najbliższego nadajnika "Raszyn" mam ok 20km a do "PKiN Warszawa" ok 30km. Zakładam, że antenę najlepiej byłoby ustawić na "Raszyn" (jest najbliżej).
    Patrzyłem trochę po sklepach internetowych i znalazłem takie:
    1) Signal Antenna DA for DVB-T
    2) Telmor DSP-860
    3) Funke DSC500

Waszym zdaniem, która z tych trzech byłaby najlepsza?
  • #15 19369384
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Jak pisałem wcześniej ... antena pokojowa to "zło konieczne" a już na pewno loteria z trafieniem... i to zarówno w antenę jak i w miejsce gdzie będzie najlepiej odbierać i to nie koniecznie prze oknie.
    Bez prób się nie obejdzie.
    Osobiście wybrałbym DSP ale to zrozumiałe :D i to nie tylko ze względu na rodzimą produkcję ale również na funkcjonalność. Może wygląda nieco retro ale z doświadczenia wiem, że te panelowe mają bardzo małe wibratory (albo wręcz ich brak) i duży wzmacniacz. Pisałem o tym wcześniej...
    Po drugie z opinii sprzedawców w marketach (MM, Saturn, ME) tam gdzie inne "pokojówki" się nie sprawdziły, DSP dała radę.
    Ale i tak, jak pisałem, antena pokojowa to "zło konieczne", a tam gdzie jest jakaś szansa należy antenę umieścić na zewnątrz.
  • #16 19369456
    morpheus84
    Poziom 2  
    ok, ale teraz jak patrzę na stronie emitelu, to zalecają dla mojej lokalizacji antenę pasywną, a ta DSP chyba jest aktywna, nie będzie to miało jakiegoś większego wpływu?
  • #17 19369516
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Na zewnątrz tak, antena pasywna tyle, że nie zawsze. Jak jest dobra widoczność nadajnika to owszem. Emitel "nie widzi" co tak naprawdę stoi "przed nosem" anteny odbiorczej.
    Bierze pod uwagę moc nadajnika oraz odległość od odbiorcy/lokalizacji. Nie wie również jaka jest instalacja, jak bardzo jest rozbudowana itp. To wszystko ma znaczenie.
    Ale wewnątrz...? cóż, nie wiadomo. Jest tyle czynników, które maja wpływ, że trudno powiedzieć. pisałem o tym w poście #12.
    Z resztą nie ma anten tzw. pokojowych pasywnych. Są jedynie z większym (mocniejszym) lub mniejszym wzmacniaczem.
  • #18 19369980
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ja w ramach testu zrobiłby samodzielnie antenę za tzw. 5 zł. i sprawdził czy i jak zadziała. Zresztą kiedyś zrobiłem taką i dobrze odbierała wszystkie muxy przywiązana do kija od szczotki wbitego w trawnik między blokami jednopiętrowymi z odległości do nadajnika 15 km. Np. w Castoramie kupisz wszystkie potrzebne elementy. Albo drut albo pręt alu.
    Link
    Link
  • #19 19370042
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    @AxelNext, ok jest to pomysł i jak w przypadku każdej anteny w jednej lokalizacji się sprawdzi a w drugiej gorzej albo wcale (powiedziałbym większej części lokalizacji).
    No ale próbować trzeba.
    A co z pasmem VHF?
  • #20 19370132
    AxelNext
    Poziom 38  
    Nie chodzi mi o to żeby ta samoróbka pozostała na stałe, to raczej test możliwości czy w ogóle odbierze. Można przymocować do okna albo parapetu. To taka zabawa. Ja się tak kiedyś bawiłem i się udało. Dałem tą antenę znajomemu ale u niego się nie sprawdziła bo miał okna w zupełnie odwrotnym kierunku do nadajnika.
    Można też kupić pokojową i sprawdzić, a jeśli nie zadziała to zwrócić. Na zakupy w internecie jest 14 dniowy zwrot także zabawa jest :D
  • #21 19370190
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    AxelNext napisał:
    Nie chodzi mi o to żeby ta samoróbka pozostała na stałe

Toś mnie Kolego uspokoił,... jako zabawa i sprawdzenie działania czy czegokolwiek.. też jestem za.
    Ale na dłuższą metę słabo widzę współpracę jakiegoś SONY Bravia czy Samsunga z kawałkiem wygiętego drutu umieszczonego w elektrycznej puszce natynkowej :D
    Szczególnie w niezbyt sprzyjających warunkach atmosferycznych.
  • REKLAMA
  • #22 19370404
    AxelNext
    Poziom 38  
    A napisałem...

AxelNext napisał:
    Ja w ramach testu zrobiłby samodzielnie antenę za tzw. 5 zł.

W ramach testu :D
  • #23 19370416
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ok, ja tak tylko dla porządku,... aby ktoś nie pomyślał, że ten "wynalazek" to tak na stałe.
    Wiadomo...czas życia prowizorki wydłuża się wraz z wiekiem konstruktora :D ...szczególnie w naszych realiach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił dekoder DVB-T Cabletech URZ0083E, jednak nie uzyskał sygnału z anteny kablowej UPC. Po konsultacji z UPC dowiedział się, że antena pokojowa jest konieczna do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. W dyskusji poruszono różne opcje anten pokojowych, w tym modele z symetryzatorem oraz samodzielnie wykonane anteny, takie jak Biquad TV. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z antenami, wskazując na ich ograniczenia w odbiorze sygnału w zależności od lokalizacji i odległości od nadajników. Rekomendowane modele to Signal Antenna DA, Telmor DSP-860 oraz Funke DSC500, z preferencją dla DSP ze względu na funkcjonalność. Wskazano również, że anteny pokojowe są mniej efektywne w porównaniu do zewnętrznych, a ich skuteczność może być uzależniona od wielu czynników, takich jak topografia terenu i przeszkody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA