logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-32D44E - Mruga dioda, telewizor nie załacza się

pc serwis 24 Wrz 2012 16:50 10017 10
REKLAMA
  • #1 11343772
    pc serwis
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Niby standardowa usterka w tym modelu TV. Telewizor trafił z usterka polegającą na krótkim załączeniu podczas, którego na chwilkę zapalała się dioda na zielono i gasła do stanu standby. Brak głosu, obrazu i podświetlania. Po rozebraniu matrycy celem sprawdzenia, która ze świetlówek jest uszkodzona i załączeniu w tryb serwisowy za pomocą klawiszy V- i source i power okazało się, ze świetlówki świecą prawidłowo, wszystkie świeciły bialutko. Po złożeniu matrycy i kolejnej próbie wejścia w tryb k pojawił się śnieg oraz pomarańczowa treść lecz zaraz po tym Tv się wyłączył i nie dało się go już rady załączyć w trybie serwisowym. Po odpięciu taśm od matrycy idących do mainboard Tv załączał się normalnie i było widoczne cały czas świecące się podświetlenie lecz jak podłączyłem taśmy ponownie znów nie można było załączyć tv w tryb serwisowy. Po kilku takich próbach załączenia w tryb serwisowy tv padł całkowicie. W chwili obecnej po podłączeniu do sieci mrugnie tylko na czerwono dioda przez sekundę i potem się nie świeci. Po dokonaniu pomiarów brakuje napięcia 13v a obecne jest tylko napięcie 5v.
    Sprawdziłem trafa inwerterów, wymieniłem na nowy układ BD9883 lecz bez rezultatu. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11344516
    mariokacz
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    a jaki jest tam zasilacz ,może RUNTKA396WJN1 ?

Dodano po 6 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2025178.html#9862490
    tutaj masz podobny temat.... a swoją drogą miałem kilka miesięcy temu taki sam telewizor i takie same problemy jak ty. Ostatecznie miałem dojście do nowego zasilacz i go wymieniłem , poszedłem na łatwiznę
  • REKLAMA
  • #4 11345320
    pc serwis
    Poziom 13  
    dokładnie zasilacz jaki tam siedzi to RUNTKA396WJN1
  • REKLAMA
  • #6 11351854
    pc serwis
    Poziom 13  
    Nie mogę rozgryźć tego Tv. Nie załącza się wogule PFC. Jak mozna sprawdzić PS_ON czy załaczą zasilacz? Powinien miec jakąś wartośc napięcia?
  • REKLAMA
  • #7 11353808
    pc serwis
    Poziom 13  
    Czy ktoś wie jaka jest nazwa układu IC702 w tym telewizorze? Czy jeśli odepnę płytę zasilacza od świetlówek to też powinien się załączyć Tv do poziomu zapalenia się diody na kolor zielony a otem powrotu do koloru czerwonego?
  • #8 11354399
    mariokacz
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    kondesator C7558 -zewrzyj i zobacz czy wejdzie w tryb serwisowy. Jak tak miałem potem wyczyściłem błedy i tv ruszył.
  • #9 11354717
    pc serwis
    Poziom 13  
    już tak robiłem, zwieranie kondensatora nic nie dało. Problem jest w tym, że u mnie odrazu po podłaczeniu do sieci dioda mrugnie tylko na czerwono i koniec, nie słychać nawet klapnięcia przekaźnika
  • #10 15998137
    mirektv
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Na problemy z wchodzeniem i wychodzeniem z trybu serwisowego oraz kasowaniem błędów podświetlania jest jedno szybkie rozwiązanie ,które przetestowałem na dwóch różnych płytach głównych tzn QPWBXE449WJN3 i QPWBXE672WJZZ poprzez wymianę pamięci na taką ze skasowanym błędem .Na płycie głównej w mniejszej obudowie z oznaczeniem S64 zamieniłem na zwykłą C64 na którą jest miejsce na drugiej stronie płyty .Pozwala to zaoszczędzić sobie niepotrzebnych manewrów
    Załączniki:
    • Sharp LC-32rd8e-Bk QPWBXE672WJZZ 24c64 ic3052.bin (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 16014064
    pc serwis
    Poziom 13  
    po wymianie świetlówek tv działa.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp LC-32D44E ma problem z uruchomieniem, objawiający się krótkim załączeniem i migającą diodą. Po rozebraniu matrycy i sprawdzeniu świetlówek, które świecą prawidłowo, telewizor nie wchodzi w tryb serwisowy. Użytkownik podejrzewa zasilacz RUNTKA396WJN1, a także pyta o układ IC702 oraz sposób sprawdzenia PS_ON. Inni użytkownicy sugerują zwieranie kondensatora C7558 oraz wymianę pamięci na płycie głównej, co pomogło w podobnych przypadkach. Ostatecznie, wymiana świetlówek rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA