logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygrać w lotto, analiza, system?

zimny8 25 Wrz 2012 08:47 32532 41
REKLAMA
  • #1 11345944
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Ma ktoś doświadczenie :).
    Ja czasem posyłam na chybił/trafił ale najlepszy wynik to 3 trafienia :(.
    Gdyby zebrać wszystkie wyniki losowań, przeanalizować (komputer) mogło by sie okazać że jest kilka liczb które padają dużo częściej niż inne, a co za tym, wielokrotnie zwiększyć swoje szanse?.
    Mogło by sie okazać że padają takie kombinacje których jeszcze nie było, a co za tym?
    Ktoś się tym zajmował bawił? niektórzy stosują systemy np, szwagier zawsze od lat posyła te same typy, ale bez większego powodzenia.
    Jak to matematycznie ująć że jeden ma w tym szczęście a inny nie, np. był koleś co dwa razy zgarnął pulę, niektórzy ciągle coś trafią 3, 4 i przynajmniej straty nie mają.
  • REKLAMA
  • #2 11345985
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Mam kolegę, który chyba z 10 lat już prowadzi zeszyt, coś tam notuje, coś liczy, gra... niestety od zawsze jeździ starym Audikiem i raczej groszem nie śmierdzi ;-)
    Metoda się nie sprawdza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 11346016
    zimny8
    Poziom 33  
    Przy ostatniej kumulacji miałem razem z żoną na dwóch kuponach 2 trafienia :(.
    Wkurzyłem się, nie lubię przegrywać dlatego podejdę do tematu bardziej naukowo, zbiorę wszystkie wyniki losowań, zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • #4 11346019
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Powodzenia, jakby co to pamiętaj o mnie ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 11346056
    zimny8
    Poziom 33  
    Jako pierwszy który napisał coś w moim temacie, masz to jak w banku :), ale w razie mojej wygranej mówimy o wędce nie o rybie.
  • REKLAMA
  • #6 11346078
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Rybi ogon mi wystarczy, tylko graj w okresie kumulacji ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 11346107
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    1 września trafiłem po raz pierwszy w życiu piątkę, wygrana 5003,50zł minus 10% podatku, gram od lat (wychodzi cieniutko) zawsze wykupując jeden zakład.
  • REKLAMA
  • #9 11346139
    zimny8
    Poziom 33  
    cirrostrato napisał:
    1 września trafiłem po raz pierwszy w życiu piątkę, wygrana 5003,50zł minus 10% podatku, gram od lat (wychodzi cieniutko) zawsze wykupując jeden zakład.

Farciarz :).
  • #10 11346241
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 780
    Lotto jest ustawione , wygrasz wtedy kiedy im się zachce :) .

(dlatego też nie wysłane kupony często są trafne :p)

Odpowiednie osoby dostają swoją pulę a komisja to wielka ściema. (poza tym że ich tam nie ma fizycznie na każdym losowaniu) to losowanie jest zawsze godzinę po zakończeniu wysyłania kuponów - musi być czas na podmianę piłeczek na cięższe .

Dane spływają do centralnego komputera w w-wie, on od razu mówi które piłeczki podmienić ;)

Miłej "gry".
  • #12 11346365
    bestboy21
    Poziom 40  
    zimny8 napisał:
    Masz jakieś dowody na potwierdzenie tego procederu?
    Cięższa piłeczka nie gwarantuje 100%-owego wyboru.

10 lat temu nie było kumulacji po 35mln .
  • #14 11346722
    Zloty60
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Hehe.
    Ja trafiłem raz "4" w mini lotto na chybił. Wyszło coś koło 1000 zł. Mam gdzieś nawet zdjęcie tego kuponu.
  • REKLAMA
  • #15 11346768
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Jest jeden sposób, który zwiększa szanse na wygraną bardziej niż gra zwykła w lotto (6 z 49). Jest jeden minus tej metody, zakłady sporo kosztują. Gra systemem: http://www.lotto.pl/lotto/tabela-systemowa-lotto
    Najdroższy ponad 2700zł.
    W tym roku trafiłem jedną z głównych nagród w zdrapce "7". Do wygrania było: 7000, 70, 10...zł, trafiłem 70zł. Polecam jeszcze multilotka, kombinacji, wariacji jest sporo.
  • #16 11347157
    pawel01
    Poziom 24  
    Ocena: 59
    Też miałem taka sytuacje że skreśliłem 6 i nie pusciłem tego a przy losowaniu padła ta 6 co miałem. Pech to pech
  • #17 11347158
    Madrik
    Ocena: 1174
    Kombinacji jest dokładnie 13 983 816 kombinacji. Każda po 3 zł - Do 42 milionów, nie opłaca się jedyna, skuteczna metoda - obstawienie wszystkich kombinacji. Dopóki nie ma tak wielkich kumulacji, Lotto nic nie grozi. Jak wszystkie gry hazardowe, jest grą z sumą ujemną.

Co do Lotto to 10 lat temu, były niższe zakłady to i kumulacje były niższe.
    A 20-cia lat temu, system obsługiwali ludzie. Więc był bardziej uczciwy.
    Teraz w kilka sekund po zakończeniu losowań, wiadomo jakie kombinacje nie zostały obstawione, jakie są obstawione najwyżej, jakie najmniej.
    A to już otwiera możliwość manipulacji.

Małych wygranych 4-ki, piątki - im się nie opłaca kantować. Jakiś wabik musi być.
    Ale główne, są na 100% ustawione.
    A piłeczki? W czasach gdy sortowniki w fabrykach potrafią usunąć ze strumienia spadających fistaszków, jeden wybrany - manipulowanie kilkoma piłeczkami to śmieszna igraszka. I nawet nikt nie musi wiedzieć z obecnych w studio. Można wpisać do komputera, żeby łapał wybrane numery.
    Powiedzmy, że uczciwiej by było jakby sierotka z czapki wyjmowała.

Co zaś do systemu, to naukowo liczb nie wytypujesz. Możesz co najwyżej określić jakie liczby mają najwyższe prawdopodobieństwo, bo np. dawno nie padały.
  • #18 11347458
    zimny8
    Poziom 33  
    Madrik napisał:
    jakie liczby mają najwyższe prawdopodobieństwo, bo np. dawno nie padały.

Tylko po dzisiejszym dniu mojej intensywnej "pracy" w temacie, w oparciu o wygrane z ostatnich 20 lat, już widzę że niektóre liczby padają często inne nie (wiem które), więc to nie tak.
    Zastanawiające, to by potwierdzało w jakimś stopniu spisek? hehe.

Ps. nie typujcie nigdy liczb od 30 do 40, :).
  • #19 11347539
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    zimny8 napisał:
    Zapomniałeś ważny szczegół, kiedyś skreślano 5 cyfr.

W Dużym Lotku zawsze było 6 skreśleń lub więcej (system). Losowano 6 + tzw. dodatkową kiedyś. Na 5 skreśleń to był bodajże Mały Lotek.
    Co do tematu to zakładając uczciwe losowanie w każdym losowaniu szanse każdej liczby na jej wylosowanie są jednakowe niezależnie ile razy wcześniej była wylosowana w dowolnym okresie. Wygrana podczas kumulacji jest taka sama jak bezpośrednio po jej rozbiciu a nawet mniejsza bo wiele więcej osób płacących podatek od marzeń wtedy gra. Matematyczne prawdopodobieństwo trafienia 6 jest niezmiennie jednakowe. Cóż czemuś biedny - bo głupi, czemuś głupi- bo biedny.
    Ja nie gram a jeżeli już to raz na kilka lat pojedynczy kupon a na brak gotówki nie narzekam. Gdybym grał to zapewne sytuacja finansowa byłaby znacznie gorsza. Przecież Lotek jak każda gra jest tak ustawiona aby pokryła koszty jej prowadzenia + zysk a jakaś reszta na wygrane aby zachęcić do dalszej gry.
  • #20 11347579
    bestboy21
    Poziom 40  
    Reklamy lotto to też ściema, przy kumulacji dajmy na to 27mln , w reklamie jest podawane 35 ;) bo ładniej wygląda i więcej ludzi zagra .
  • #21 11347618
    zimny8
    Poziom 33  
  • #22 11347818
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Znajomy w pracy męczy mnie co jakiś czas swoimi systemami na lotto. Tyle że nie za bardzo umie coś napisać i ja pisze mu małe programy. Ma zestawienia wszystkich losowań od początku istnienia totalizatora. Robiłem mu analizę najczęściej typowanych liczb, liczb występujących w parach, liczb które występowały po danych liczbach itp. Buja się już z tym rok czasu i co jakiś czas wpada na kolejny genialny pomysł na kolejną analizę.
    Jak do tej pory jedyne co wygrał to raz 4 na chybił trafił.
  • #23 11347919
    DiZMar
    Poziom 43  
    Samuraj napisał:
    ... i co jakiś czas wpada na kolejny genialny pomysł na kolejną analizę.
    Jak do tej pory jedyne co wygrał to raz 4 na chybił trafił.

To wystarczy za komentarz dla nałogowo grających i liczących na wynalezienie systemu na wygraną. Nie można wynaleźć nieistniejącej rzeczy. Żaden system nie istnieje przy grze losowej (zakładając uczciwość prowadzącego loterię).
    Gdyby jednak prowadzący loterię okazał się nieuczciwy to maleje możliwość wygranej przypadkowej a system dalej nie może istnieć. No chyba, że wymyślony znając nieuczciwe zagrywki organizatora.
  • #24 11348362
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Jak chcecie to wytypuje swoje liczby... gram sporadycznie... ale wysłałem już nie mniej niż 50 losów losów na jednym trafiłem dwójkę, na kilku... może ze 4 losowania... max 6 miałem jedna liczbę.... reszta nieskuteczna... tak że możecie sobie omijać jakieś liczby....
  • #25 11348386
    Przemo9826
    Ocena: 2496
    Ja też duuuzo wygrałem w lotto, tyle ile nie straciłem na granie w lotto :D
  • #26 11349232
    zimny8
    Poziom 33  
    DiZMar napisał:
    Gdybym grał to zapewne sytuacja finansowa byłaby znacznie gorsza.

Gram teraz dla sportu :), na szczęście mnie stać.
  • #27 11349247
    DiZMar
    Poziom 43  
    zimny8 napisał:
    ...
    Gram teraz dla sportu :), na szczęście mnie stać.

Każdy sport kosztuje jeżeli jest to sztuka dla sztuki. W sporcie można jednak zarabiać osiągając odpowiednie wyniki. W loterii statystycznie jest się skazanym na porażkę. Raczej grasz dla rozrywki a nie sportu bo Ciebie na nią stać. Miłej zabawy i tylko zabawy.
  • #28 11349538
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Każda kombinacja jest tak samo prawdopodobna i prawdopodobieństwo nie zależy w żadnym stopniu czy w historii padła 10 razy, 100razy czy 1000razy czy też nigdy nie padła. Tak samo prawdopodobne jest wylosowanie liczb 1,2,3,4,5,6 co każdego innego zestawu.

Tyle w temacie. Żaden system typowania liczb nie ma racji bytu, jest jedynie wyciąganiem kasy.

Oczywiście przy założeniu że losowanie jest uczciwe, bez ustawiania.
  • #29 11349583
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    bestboy21
    Przecież kiedyś nie kumulowały się wygrane.
    A wygrana jest też funkcja kosztu pojedynczego zakładu.
    To ze pojawiają się kumulacje, też o czymś świadczy a mianowicie o tym ze ludzie zaczynają każdą złotówkę oglądać i totolotek czyli podatek od marzeń przegrywa z prozą życia czyli jabolem. To silne uproszczenie ale ludzie zawierają mniej zakładów i spada prawdopodobieństwo trafienia.
    Kiedyś granie w totka było powszechne a dziś większość ludzi wie z życia ze ma to na co sami zapracują. To też powoduje wzrost cen losów bo pula musi się nazbierać żeby ludziom działać na wyobraźnie. Są dwie kategorje ludzi takich który graja okazjonalnie czyli od kumulacji do kumulacji i tu są tacy który grają dla zabawy i tacy których nie stać na grę cały czas i nie graja. I druga grupa to gracze nałogowi i tu też są tacy których na to i stać i tacy których na to nie stać.
    Co ciekawe ci z drugiej grupy najprawdopodobniej nie poradzą sobie z udźwignięciem wygranej.

zimny8
    Nie ma żadnego procederu. Jest tylko matematyka.
    Jak ludzie czegoś nie rozumieją to sobie to tłumaczą jak umieją i powstają mitologie. A te już łatwo znajdują wyznawców.
    Nie trzeba żadnych czarów.
    Jeśli jest 13 milionów kombinacji.
    Generalnie zabawa z matematyką Ci na pewno nie zaszkodzi.
    Porównywalną "skuteczność skumulowaną" możesz jednak osiągnąć prawdziwą wędką.
    Szczególnie jeśli tam gdzie będziesz kija moczył będą ryby ;).

cirrostrato
    Gratulacje masz na wyprawkę dla dzieci/wnuków ;)

DiZMar
    To był Expres Lotek

Kiedyś ojciec opowiadał ze lat temu ze 40 w pracy u jego sąsiada z rodzinnych stron był taki przypadek. Siedzieli w biurze i jeden był nałogowym graczem. No i jak tak siedzieli to ten gracz każdego poprosił o liczby. Pech chciał ze akurat trafili. To znaczy jeden podał prawidłowe liczby. Sprawa znalazła finał wsadzie i co ciekawe sad uznał ze cześć wygranej należy się temu co podał liczby. Ale to jakiś tam procent był do 50/50 było daleko ile dokładnie już nie pamietam.
    W czasach bardziej współczesnych to kumpla sąsiad wygrał.

Ja sam czasem gram ale zawsze 1 zakład na chybił trafił i tylko jak jest kumulacja i tylko jak jestem akurat w żabce w której jest kolektura i tylko jak nie zapomnę ;).
    W tym roku taka koincydencja wystąpiła raz ;P.

Przypomniał mi się taki stary kawał jak szkot/żyd modli się do boga.
    - Boże spraw żebym wygrał totka
    I tak w koło Macieju przez kilka lat w końcu bóg nie wytrzymał i się objawił
    - Daj mi szanse. Kup chociaż jeden los.

I ja właśnie taką szanse czasem szczęściu daje tylko ze mnie nieustannie zawodzi ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat strategii gry w lotto oraz analizy wyników losowań. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na różne metody, takie jak gra na chybił trafił, prowadzenie zeszytu z wynikami oraz stosowanie systemów. Niektórzy zauważyli, że pewne liczby mogą padać częściej, co skłoniło ich do analizy danych z ostatnich lat. Wiele osób podkreślało, że szanse na wygraną są jednakowe dla każdej kombinacji, a systemy typowania nie gwarantują sukcesu. Pojawiły się również wątpliwości co do uczciwości losowań oraz spekulacje na temat manipulacji wynikami. Wspomniano o EuroJackpot oraz systemie 2.0, który wzbudził zainteresowanie graczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA