logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować roletami wewnętrznymi za pomocą silnika od szyb elektrycznych?

Hapamasta 25 Wrz 2012 15:29 2631 1
REKLAMA
  • #1 11346998
    Hapamasta
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Już jakiś czas chodzi za mną sterowanie roletami za pomocą silnika. Chciałbym to wykonać tanio i prosto. Mam pomysł wykorzystania silnika od wycieraczek samochodowych jednakże nie wiem jak jest wykonywanie sterowanie obrotami w lewo i prawo. Więc może da się prościej wykonać z wykorzystaniem silnika od szyb elektrycznych. Tam chyba nie ma układu elektronicznego a sterowanie lewo-prawo odbywa się poprzez zmianę biegunowości zasilania silnika poprzez przełącznik. Proszę napiszcie czy idę w dobrą stronę? Może macie pomysły jaki silnik wykorzystać tak by można było sterować obrotami nie poprzez zmianę biegunowości a po przez np 3 przewody 1. obroty w lewo, 2 obroty w prawo, 3 masa. Bo do takich silników wystarczy prosty przełącznik roletowy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11349481
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Aby nie powielać poprzednich dyskusji w podobnych tematach, przeszukaj Elektrodę, także według mojego autorstwa. Nie żebym coś bardzo mądrego napisał, ale będziesz miał jakieś miejsce zaczepienia.

Krzysztof Podstawa
REKLAMA