logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel YTKSY 7x2x0,5 nadaje się do sieci LAN i wtyku RJ45?

speed700 25 Wrz 2012 15:38 3078 15
REKLAMA
  • #1 11347023
    speed700
    Poziom 10  
    Witam. Jak w tytule,nie wiedzieć dlaczego elektryk podczas budowy domu położył mi taki kabel, mówiąc że będzie dobry do internetowej sieci LAN.Ściany mam już otynkowane a teraz nie wiem czy nie odkuwać bo to na pewno nie jest kabel kat.5. Czy jak je podłącze do wtyku JR45 przesył danych będzie odpowiedni?
  • REKLAMA
  • #2 11347188
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 240
    Wszystko zależy od odległości. Jeżeli jest to kilkanaście metrów różnicy nie bedzie. Tylko wtyki Rj dobrze zaciśnij, bo oznaczenia kolorów masz inne niż w kablu kat.5
  • #3 11347193
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Dobre pytanie :) jak duża odległość? przy kilku metrach może i by działało (tego nie wiem na 100%) ale przy większych trasach to nic z tego. Mogą występować zakłócenia.

Znalazłem wycinek odnośnie YTKSY,

stosowane w instalacjach układanych na stałe (żyły jednodrutowe) w połączeniach wewnątrz budyn-ów, w systemach sterowania, monitorowania, sygnalizacji, kontroli, komputerowych, elektroniki, elektroniki przemysłowej, w technice pomiarowej, w sieciach do transmisji danych.
  • #4 11347275
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Przy odległościach jakie są wewnątrz jednego domu to będzie działało bez problemu. "Przesył" będzie odpowiedni.
    Gregory_bg napisał:
    Znalazłem wycinek odnośnie YTKSY,

stosowane w instalacjach układanych na stałe (żyły jednodrutowe) w połączeniach wewnątrz budyn-ów, w systemach sterowania, monitorowania, sygnalizacji, kontroli, komputerowych, elektroniki, elektroniki przemysłowej, w technice pomiarowej, w sieciach do transmisji danych.
  • #5 11347528
    speed700
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Odcinki nie przekraczają 10m więc jak twierdzicie strat nie powinno być. Zobaczę i przekonam się w praktyce a jak będzie źle będę zmuszony przejść na wi-fi.
  • REKLAMA
  • #6 11348043
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    10 metrów skrętki możesz kupić za 10 zł. Na miejscu w sklepie ci zarobią i będziesz miał spokój.
    Tylko spytają się ciebie czy kabel ma być krosowany, czy niekrosowany.
  • REKLAMA
  • #7 11348418
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 156
    YTKSY praktycznie spełniają wymogi dla kategorii 3 i z przepływnością 10Mb/s (także 16Mb/s) radzą sobie bez problemu. Pytanie czy taka przepływność dla LAN między komputerem a switchem (modemem, routerem, co tam ma być) wystarczy? U mnie dopóki używałem łącza ADSL połączenia LAN z modemu do komputera chodziły na każdym przewodzie. Po zmianie łącza na VDSL połączenia LAN muszą dawać 100Mb/s (tak "chcą" urządzenia), próbowałem z przewodem telefonicznym i próba była chybiona.
  • REKLAMA
  • #8 11349268
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Moim zdaniem układanie przewodów to błąd. Osobiście montuje gładkie rury i sztywne kolana z pomieszczeń na strych. Dzięki temu rozwiązaniu mogę wciągnąć odpowiedni przewód, dzisiaj np koncentryk a za 5 lat wymienić na inny zależnie od potzeb.
  • #9 11355795
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    Witam

W w/w sytuacji (odległości <10m) sieć 100Mb będzie działać z powodzeniem. Proponuję jako TX i RX wybrać pary odległe od siebie. W przewodzie 7 parowym mamy więc 3 takie możliwości.
    W przypadku połączenia 1Gb/s(1000BASE-T) - raczej nie będzie to możliwe.

pzdr
    -DAREK-
  • #10 11367581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11369153
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    lordpakernik napisał:
    Miałem podobną sytuację i przy zaciśnięciu końcówki nie bylo żadnego połączenia. Przewód długości 5 metrów. Ewentualnie jak to zacisnąć?

Ewentualnie Kolego lordpakernik trzeba zwrócić uwagę czy wtyczka RJ jest do zaciskania na drucie czy na lince. :D
  • #12 11437106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 11442430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 11442755
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Z wiki z tematu standardu ethernetowego 100Base TX:
    Do transmisji danych używane są dwie oddzielne pary przewodów skrętki, żyły 1 i 2 (druga para) wysyłają od komputera dane (TX), a żyły 3 i 6 (trzecia para) odbierają dane RX. Dwie pozostałe pary przewodów nie są wykorzystywane. Pary działają niezależnie w pełnym dupleksie, z szybkością transmisji 100 Mb/s (a dla 10Base T z szybkością transmisji 10 Mb/s).

Przewód YTKSY ma żyły parowane (skręcane w pary), 7x2x0,5 ma siedem takich par, które są poukładane w okrągłej powłoce. Tego dotyczy uwaga, którą napisał Kolega Darek "Proponuję jako TX i RX wybrać pary odległe od siebie. W przewodzie 7 parowym mamy więc 3 takie możliwości."
  • #16 11443584
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    lordpakernik napisał:
    Ale nie chodzi mi o skrętkę tylko o przewód telefoniczny. Np. wspomniany w temacie YTKSY 7x2x0,5. Ewentualnie co znaczy RX i TX.

Skrętka to przede wszystkim przewód telefoniczny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kabel YTKSY 7x2x0,5, mimo że nie jest standardowym kablem kategorii 5, może być użyty do sieci LAN w odległościach do 10 metrów, gdzie przesył danych powinien być wystarczający dla prędkości 100 Mb/s. Użytkownicy podkreślają, że kluczowe jest prawidłowe zaciśnięcie wtyków RJ45 oraz wybór odpowiednich par przewodów do transmisji (TX i RX). W przypadku większych odległości mogą występować zakłócenia, a dla połączeń 1 Gb/s (1000BASE-T) kabel ten może nie spełniać wymagań. Warto również rozważyć alternatywne rozwiązania, takie jak zakup skrętki, jeśli wystąpią problemy z połączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA