logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega8 - reset po zasilaniu, działa z STK500 i mkAVRCalculator

xxtomxx88 30 Wrz 2012 22:14 1644 5
REKLAMA
  • #1 11364692
    xxtomxx88
    Poziom 2  
    Witam, jestem początkującym więc od razu proszę o wyrozumiałość. Mam problem z prawidłowym uruchamianiem się mikrokontrolera Atmega8. Problem jest następujący po podaniu zasilania mikrokontroler uruchamia się on na chwilę po czym od razu przestaje działać. Na chwilę zapala się dioda, która powinna świecić się przez cały czas pracy układu. Co ciekawe po podłączeniu programatora stk500 i wygenerowaniu komendy w mkAVRCalculator sprawdź mikrokontroler dioda zapala się powtórnie a cały układ działa prawidłowo. Po tym zabiegu programator może zostać odłączony a układ i tak będzie pracował, dopiero po odłączeniu zasilania i powtórnym podpięciu problem powraca. Podejrzewam jakiś problem z pinem RESET jednak nie wiem na czym może on konkretnie polegać. Pin ten podpięty jest do VCC po przez rezystor 10 kOhm. Sprawdziłem również układ miernikiem pod kontem zwarć ale nic nie znalazłem. Dodatkowo okazało się że gdy zaczynam mierzyć napięcie na pinie RESET za pomocą miernika mikrokontroler zaczyna normalnie pracować, to jest po dotknięciu miernikiem pinu reset dioda się zapala i wszystko działa ok. Proszę o pomoc. Zastanawiałem się jeszcze czy nie zmniejszyć rezystora ?
  • REKLAMA
  • #2 11364842
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Podczas pracy z podciągniętym sygnałem reset do Vcc, powinno być na tej nóżce około 5V. Jeżeli nie jest to błąd w programie, ani nie jest padnięty procesor, to jedyne co mi przychodzi do głowy - za szybki start procka, ja zwykle ustawiam 6CK + 65 ms (fusebits).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11380856
    xxtomxx88
    Poziom 2  
    ATmega8 - reset po zasilaniu, działa z STK500 i mkAVRCalculator
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Dodano po 2 [minuty]:

to był program główny a teraz plik RS_232_i_INT0/rs_232_int0.c
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam że przez dłuższy czas nie wstawiałem kodu i schematu ale miałem przeprowadzkę i nie mogłem
  • REKLAMA
  • #5 11388991
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Pokaż zdjęcia tak byśmy mogli sprawdzić zgodność ze schematem.
    Swoją drogą, to schematy rysuj, w którymś z dostępnych programów:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/kicad-projektowanie-schematow-i-pytek.html

Programu nie sprawdzałem - wrzuć poprawnie w SYNTAX, bo coś Ci nie wyszło.

Czy problem z pinem RESET nadal występuje tak samo jak w pierwszym poście?
  • #6 11394161
    xxtomxx88
    Poziom 2  
    Wgrałem nowy prosty programik, który zapala tylko dwie diody LED i wszystko chodzi jak trzeba. Wygląda na to, że błąd leży po stronie kodu, tylko nie mogę się doszukać gdzie.
REKLAMA