Witam, jestem początkującym więc od razu proszę o wyrozumiałość. Mam problem z prawidłowym uruchamianiem się mikrokontrolera Atmega8. Problem jest następujący po podaniu zasilania mikrokontroler uruchamia się on na chwilę po czym od razu przestaje działać. Na chwilę zapala się dioda, która powinna świecić się przez cały czas pracy układu. Co ciekawe po podłączeniu programatora stk500 i wygenerowaniu komendy w mkAVRCalculator sprawdź mikrokontroler dioda zapala się powtórnie a cały układ działa prawidłowo. Po tym zabiegu programator może zostać odłączony a układ i tak będzie pracował, dopiero po odłączeniu zasilania i powtórnym podpięciu problem powraca. Podejrzewam jakiś problem z pinem RESET jednak nie wiem na czym może on konkretnie polegać. Pin ten podpięty jest do VCC po przez rezystor 10 kOhm. Sprawdziłem również układ miernikiem pod kontem zwarć ale nic nie znalazłem. Dodatkowo okazało się że gdy zaczynam mierzyć napięcie na pinie RESET za pomocą miernika mikrokontroler zaczyna normalnie pracować, to jest po dotknięciu miernikiem pinu reset dioda się zapala i wszystko działa ok. Proszę o pomoc. Zastanawiałem się jeszcze czy nie zmniejszyć rezystora ?