logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-1610 - Wyłącza się po naprawie końcówki mocy, jak zresetować?

tomsmiss 01 Paź 2012 08:40 3057 8
REKLAMA
  • #1 11365267
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam. W tym wzmacniaczu uszkodzona była końcówka mocy.Po jej naprawie urządzenie nadal zachowuje się podobnie - wyłąca się po około 5 sekundach.Sprawdziłem napięcia zasilana i to czy nie występuje składowa stał na wyjściach wszystko jest w porządku.Brak mi pomysłów - może reset lub tryb serwisowy ale nie wiem jak wejść.Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 11365490
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Reset całkowity:
    1- wyłączasz amplituner tym małym przyciskiem "on/off"
    2- trzymając "surround mode <" i "surround mode >" włączasz "on/off"
    3- trzymasz tak ok. 3 sekund i puszczasz
    4 -gotowe.

Tryb serwisowy nic ci nieda.
    Ewentualnie podczas uszkodzenia stopni końcowych, mogły się uszkodzić elementy zabezpieczeń.
    Jeżeli chcesz sm to pisz na pw.
    Zobacz też czy podczas włączenia się, na którymś kanale jest składowa stała w okolicach 150-350mV.
    Rozumiem że prąd spoczynkowy ustawiłeś prawidłowo, 2mV +-0,5mV DC.
    Przykręciłeś wszystkie śrubki amplitunera, poszczególnych pcb (masa przez niektóre jest łączona).
  • REKLAMA
  • #4 11369815
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    tomsmiss napisał:
    Sprawdziłem napięcia zasilana i to czy nie występuje składowa stał na wyjściach wszystko jest w porządku

A jak sprawdziłeś, kiedy amplituner się wyłącza? Trzeba wlutować przewód wprost na wyjście wzmacniacza mocy, zapiąć woltomierz i obserwować napięcie po włączeniu do sieci. Napisz, które elementy były uszkodzone i które sprawdziłeś.
  • REKLAMA
  • #5 11400373
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Posprawdzałem elementy w torze zabezpieczenia i są sprawne .Na kondensatorach opóżnienia w zbezpieczeniu brak jakiegokolwiek napięcia. Może jest jakiś sposób ominięcia zabezpieczeń po to tylko aby sprawdzić co jest uszkodzone.
  • #6 11400790
    albaxxx
    Poziom 2  
    Ja uważam że za wszystko co przeczytałem odpowiedzialny jest stabilizator napięcia... Oraz kondensator elektrolityczny, który znajduje się przy nim... Przeanalizowałem schemat, ale mogę się się mylić...
  • #7 11401356
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    tomsmiss napisał:
    Na kondensatorach opóżnienia w zbezpieczeniu brak jakiegokolwiek napięcia.

Można prosić o wyjaśnienie? Zawiodła mnie wyobraźnia, która jak dotąd mi służy.
    albaxxx napisał:
    za wszystko co przeczytałem odpowiedzialny jest stabilizator napięcia... Oraz kondensator elektroliczyczny

Znowu powrócił Magiczny Zawsze Się Psujący Kondensator Elektrolityczny Odpowiedzialny Za Wszystkie Usterki.
    Amplituner wyprodukowano w 2009 roku i jest mało prawdopodobne aby w tak krótkim czasie zaczęły padać Luxony montowane w Denonach.
    Kolego Autorze: trzech użytkowników dawało Ci wskazówki. Nie zrobiłeś nic, o co Cię proszono. Czego jeszcze żądasz?
    P.S. Zabezpieczenie można odłączyć. Ale masz niemal jak w banku, że wtedy sprzęt będzie się nadawał jedynie na dawcę części. Póki co sumienie każe mi milczeć.
  • REKLAMA
  • #8 11401661
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Jeżeli kupiłeś ten amplituner uszkodzony, sprawdź czy dolna pcb (pozioma na samym dole z terminalami głośnikowymi) nie jest czasem pęknięta.
    Mogła pęknąć od upuszczenia lub uderzenia od spodu w sprzęt.
    Nie raz tak miałem.
    Pomierz i opisz względem masy jakie napięcie jest na czteropinowej wtyczce (cn1005 - po kolei) na pcb końcówek.
  • #9 11407198
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Witam. Uszkodzone - czyli zwarte były tranzystory końcowe stopnia mocy , przepalone rezystory emiterowe , wystrzelony elektrolit 47uf.Wyregulowałem prąd spoczynkowy , a składowa stała na wyjściach występuje tylko w momencie włączania i to przez jedną sekundę.Pisząc o braku napięcia na kondensatorach elektrolitycznych miałem na myśli te które odpowiadają za stałą czasu w układzie zabezpieczającym.Po wysterowaniu zasilacza na sztywno nic się nie pali ani dymi. pisząc dalej zapytania myślałem że rozumiecie iż wcześniejsze Wasze sugestie dokładnie sprawdziłem - za co jestem bardzo wdzięczny, jednak dalej borykam się z tym samym problemem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Denon AVR-1610, który wyłącza się po około 5 sekundach po naprawie końcówki mocy. Sprawdził napięcia zasilania oraz obecność składowej stałej na wyjściach, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują wykonanie resetu urządzenia oraz sprawdzenie prądu spoczynkowego i elementów zabezpieczeń. Wskazują również na możliwość uszkodzenia stabilizatora napięcia oraz kondensatorów elektrolitycznych. Użytkownik potwierdza, że tranzystory końcowe i rezystory emiterowe były uszkodzone, a po ich wymianie problem nadal występuje. Dodatkowo, sugerowane jest sprawdzenie dolnej płytki PCB pod kątem pęknięć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA