logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o stworzenie słowniczka terminów dla początkujących elektroników

K!lleR 27 Sty 2005 22:19 1046 6
REKLAMA
  • #1 1174642
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    A może któryś z szanownych kolegów elektroników pofatygował by się i zrobił niewielki a wyczerpujący słowniczek dla nowych adeptów elektroniki którzy podchodzą do tego zagadnienia chobbystycznie. Myślę o czymś takim jak... Co to jest szotka jak wygląda, co to jest elka jak wygląda itd... Wtedy łatwiej było by lokalizować ( przez niektórych nowych nie wtajemniczonych w dziedzinie elektroniki domowej we własnym zakresie ) co jest wybrzuszone spalone itd... To tylko idea, mam 30 lat i po dzisiejszym dniu z Toni_2003 bardzo się zapaliłem do napraw zasilaczy komp... Niestety słownictwo jakim się posługiwał i jakie widziałem w odpowiedziach innych user'ów mnie przerażało, poprostu nieznam tego a bardzo chciałbym poznać.

Z pełnym szacunkiem. Artur
  • REKLAMA
  • #2 1174835
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Słownik to sprawa nieistotna-bardziej potrzebny jest wykład jak to działa.Nie należy mylić słownika ze slangiem stosowanym w środowisku osób zajmujących się elektroniką
  • REKLAMA
  • #4 1174928
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Wydaje mi się, że nic nie stoi na przeskodzie żeby poprosić o wyjaśnienie niektórych swormułowań podczas dyskusji :)
    Slang tworzy sie najczęściej w wyniku skracania nazw, pojeć i jest w sumie łatwy do rozszyfrowania.
    Pozdrawiam i życze sukcesów w zgłębianiu tajników sztuki elektroniki :)
  • REKLAMA
  • #5 1175077
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    rafels napisał:
    Niewielki słownik kminy elektroników
    http://vmario.republika.pl/elektronika/slang.shtml

Super tylko jeszcze dodać małe obrazki do części i było by spoko :) Tomi_2003 w trakcie naprawy ze mną Zasilacza 300W powiedział mi w odpowiedzi na moje pytanie... obok radiatora !! tam gdzie są dwa duże elektrolty !! :| Radiator wiem, tranzystor wiem elka nie bardzo chodź łapię o jaką część chodzi. Słowem przydał by się taki słownik dla początkujących.

Pozdrawiam serdecznie Artur.
  • REKLAMA
  • #6 1175396
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    karlos79 napisał:
    Wydaje mi się, że nic nie stoi na przeskodzie żeby poprosić o wyjaśnienie niektórych swormułowań podczas dyskusji :)

Witam ! ... i widzę że muszę się co nieco usprawiedliwić !
    Dyskusja czy też nasza rozmowa przebiegała w dość dziwny sposób ponieważ kolega K!lleR nie miał mikrofonu , a że rozmawialiśmy na Skype to ja mówiłem do mikrofonu , a kolega pisał więc nie można by mówić o tym jak o typowej rozmowie.
    Myślę że tymi słowami rozwiałem mgłę tajemnej rozmowy i wierzcie mi dziwnie mi się mówiło niczym bym sam że sobą rozmawiał. :not:
    Myśle że dziś kolega K!lleR stanie na wysokości zadania i zrobi sobie jak na elektronika przystało mikrofon za dwa zł. i będzie git . :spoko:
    Pozdrawiam brać lutującą ! :ok:

Ps. :sm28: Specjalne przeprosiny dla kolegi rafels za nie zamierzoną pomyłkę ! :spoko:
  • #7 1176242
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    To mała pomyłka.
    TONI_2003, nie rozmawiałeś ze mną, tylko z K!lleR.
    Ja dałem w tym temacie linka do słownika gwary elektroników.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono potrzebę stworzenia słowniczka terminów elektronicznych dla początkujących hobbystów, który ułatwiłby rozpoznawanie i lokalizowanie uszkodzonych elementów w urządzeniach elektronicznych, takich jak zasilacze komputerowe. Zwrócono uwagę, że oprócz samego słownika ważne jest zrozumienie działania elementów elektronicznych. Podano link do istniejącego słownika slangu elektroników, który zawiera wyjaśnienia popularnych skrótów i terminów. Zasugerowano również, że podczas dyskusji można prosić o wyjaśnienia nieznanych pojęć, a slang powstaje głównie przez skracanie nazw i jest stosunkowo łatwy do rozszyfrowania. Autor podkreślił potrzebę dodania ilustracji do słowniczka, aby ułatwić identyfikację części takich jak elektrolity (elka) czy radiator. W rozmowie pojawiła się także wzmianka o specyfice komunikacji podczas naprawy zasilacza 300W, gdzie używano terminów takich jak radiator, tranzystor i elektrolit.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA