logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie trafo do 3 wzmacniaczy Nord Elektronika NE019 2x15W? Jak podłączyć?

GOOMISIEK 27 Sty 2005 23:11 1920 16
REKLAMA
  • #1 1174846
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam pytanie chce podłączyc 3 wzmacniacze z norda elektronika NE019 2x15W pod jedno trafko bo chce zrobic takie 6x15 no i jakie trafko do tego?? i jak to podłączyc te wzmacniacze do tego z trafka z plusa trzy wyprowadzenia i z minusem tak samo? i podłaczyc do wzmaka?? i jakie to trafko zeby wyciągnoć max z tych wzmacniaczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1174878
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Daj trafo około 120W,najlepiej sztywne.
    6x20W=120W, niech będzie z zapasem.
    Trafko nie ma "plusa " i "minusa", tylko daje napięcie przemienne. Podłącz do trafa blok prostowniczy, kondensatory i z takiego zasilacza zasilisz wszystkie wzmacniacze. Pamiętaj o dobraniu odpowiedniego bloku prostowniczego.
  • #3 1174889
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    no chodziło mi oto ze juz jak dam mostek to od mostka trzy wyprowadzenia do plusa i trzy do minusa??

Dodano po 3 [minuty]:

a jaki mostek prostowniczy moze poda mi ktos konkretne parametry i jakie kondensatory i ile ich?

Dodano po 1 [minuty]:

a i jeszcze jedno to trafko ma byc na ile V?? 24V??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1174953
    karlos79
    Poziom 33  
    Trafo ma mieć takie napięcia wyjściowe jak podają w opisie tych wzmacniaczy.
    Pojemnośc elektrolitów 4700uF minimum.
    Moc bloku prostowniczego policz sobie ze wzoru P=U*I. Po odpowiednim przekształceniu oblicz prąd i to będzie minimalny próg dla mostka.
    W góre tak, ale nie mniej.
    Do obliczeń podstawiasz za moc (P) 120W, za napięcie (U) napięcie wyprostowane czyli na wyjściu mostka prostowniczego.
    Pozdrawiam.
  • #5 1174963
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    no i jeszcze to podlonczenie tak jak pisałem wyzej 3 wyprowadzenia z plusa od mostka i 3 z minusa?? i to do wzmacniaczy??
  • #6 1175022
    karlos79
    Poziom 33  
    Możesz tak połączyć, ważne jest żeby masa trzech wzmacniaczy łączyła się w jednym punkcie.
  • #7 1175035
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    tzn. jak w jednym punkcie?
  • Pomocny post
    #8 1175645
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    to znaczy żeby np.nie łączyc najpierw masy z 2 wzmacniaczy potem dawać 10cm przewodu łączyc mase z trzeciego znowu dawac 10cm przewodu i dopiero do mostka!
    WSZYSTKIE MASY (z mostka i z wzmacniaczy)MAJĄ ŁĄCZYC SIE W JEDNYM PUNKCIE BEZ KOMBINACJI.bierzesz wszystkie kable naraz i lutujesz jednym lutem jednicześnie
  • #9 1176477
    AKUSTYK
    Poziom 13  
    dobrze było by zastosowac transfornator toroidalny

Dodano po 5 [minuty]:

poniewarza małe rozmiary i duze moce zajrzyj do TME
  • REKLAMA
  • #10 1178652
    wojbyl
    Poziom 11  
    Nie będę zakładał nowego posta a przy okazji może skorzystam. Przy wymianie transformatora który u mnie siedzi we wzmacniaczu 35VA 2x22V chciałbym go wymienić na toroidalny 100VA. Czy wymiana na trafo 2x24V nie zaszkodzi dla wzmacniacza czy lepiej zastosować takie jakie było czyli 2x22V. Niestety jestem zielony w temacie ale na chłobski rozum powinny być jakieś stabilizatory. Tranzystory wytrzymają jednak obawiam się o resztę ( filtr dolnoprzepustowy) wzmacniacz w SUBie.

Pzdr
    Wojciech B.
  • #11 1182435
    Jurekzgora
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dobrze myślisz transformator o więklszej mocy i napięciu o 2 V wyższym może być.

Pozdrawiam
  • #12 1182519
    karlos79
    Poziom 33  
    Kolego wijbyl napisz co to za wzmacniacz, na jakich kostkach itd.Im więcej detali tym lepiej.
    Pomoge Ci dobrać odpowiednie trafo.
    Pozdrawiam

P.S
    Kolego Jurekzgora, bez urazy, jak możesz pisać taką porade skoro nie ma najmniejszej wzmianki na temat właściwości, i zastosowanych elementów we wzmacniaczu kolegi wojbyl ??
  • #13 1185850
    wojbyl
    Poziom 11  
    Witam
    A więc wzmacniacz oparty jest na tranzystorach BDW83C i BDW84C w mostku siedzą diody 1N5401 są kondensatory 2x6800uF po za tym tranzystory BC546B całość połączona jest z filtrem dolnoprzepustowym na którym są dwie diody 1N4001 i trzy scalaki TL084CN , MC14106BCP i jednego którego nie mogłem znaleźć to (4558DD JRC 3001C). Po za tym kupa rezystorów. Załącze zdjęcia może po nich można będzie coś powiedzieć. Chciałbym wycisnąć z tego wzmacniacza trochę więcej niż on oferuje. Producent podał że jest to wzmacniacz 70W ale z tyłu przy zasilaniu napisane jest że trafo ma 35W. Więc nie wiem jak można uzyskać z 35W 70W. Chciałbym jednak podnieść mu napięcie jeżeli to wogóle możliwe. Co jeszcze proponujecie wymienić, może diody na mostku?

Pzdr
    Wojciech B.
    Załączniki:
    • IMG_0192.JPG (98.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_0224.JPG (75.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_0223.JPG (89.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1186605
    karlos79
    Poziom 33  
    Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to przypalony rezystor R31.
    Czy aby przypadkiem nie próbowałeś już dać mu wiekszego napięcia?
    Diody Z1 i Z2 podają napięcie na filtry Jakiego są typu i jakiej mocy?
    Po podniesieniu napięcia zasilania może zajść potrzepa wymiany ich na mocniejsze. Z resztą rezystor R31 też przydał by się większej mocy.
    Spróbuj rozrysować schemat zasilacza i końcówki, albo jak masz schemat tego wzmaka to walnij go na elke.
    Zrób też fotke tabliczki znamionowej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 1187266
    wojbyl
    Poziom 11  
    Tak żeczywiście rezystor R31 jest trochę przyczerniony ale jest sprawny był wylutowany i sprawdzony miernikiem jest OK. Na pewno przydało by się go wymienić. A przysmaliłem go przez własną nieuwagę. Wartość jego rezystancji to 100Ohms +/-5%. Diody Z1 i Z2 to BZX55-C15 kondensatory C22 i C23 to 470uF i 25V. Fotki tabliczki jako takiej nie ma ale zrobiłem nadruk. Co do schematu z tym będzie trudno za bardzo nie wiem jak sie za to zabrać ale poproszę może kogoś o pomoc na pewno to trochę potrwa.
    Załączniki:
    • IMG_0228.JPG (69.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1187612
    karlos79
    Poziom 33  
    W takich sprawach to nie ma pośpiechu.
    Poczekam na ten schemat.
    Pozdrawiam.
  • #17 1193921
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4228
    Trafo 120W do wzmacniaczy, które w sumie mają dać na wyjściu 90W (6x15) to trochę mało;
    dopóki nie dasz pełnego wysterowania, albo dasz sygnał o małym wypełnieniu, to będzie
    działać; jak dasz sinusoidę z generatora, to szybko spalisz transformator - pociągnie ze 200W.

Podsumowanie tematu

✨ Do zasilenia trzech wzmacniaczy Nord Elektronika NE019 2x15W pod jednym transformatorem, zaleca się zastosowanie transformatora o mocy około 120W z zapasem, najlepiej typu toroidalnego ze względu na małe rozmiary i dużą moc. Transformator powinien mieć napięcie wyjściowe zgodne z danymi wzmacniaczy (około 2x24V jest akceptowalne). Napięcie z transformatora należy podłączyć do mostka prostowniczego o odpowiedniej mocy, obliczonej na podstawie wzoru P=U*I, gdzie P to moc transformatora, a U to napięcie wyprostowane na wyjściu mostka. Kondensatory elektrolityczne o pojemności minimum 4700µF są rekomendowane do filtracji. Przy podłączaniu zasilania do wzmacniaczy ważne jest, aby wszystkie masy (minusy) łączyły się w jednym punkcie bez rozgałęzień, co zapobiega powstawaniu pętli masy i zakłóceń. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wymiany transformatora w innych wzmacniaczach, gdzie podniesienie napięcia zasilania o kilka woltów jest możliwe, ale wymaga uwagi na elementy takie jak diody prostownicze, rezystory i filtry dolnoprzepustowe. Wzmacniacz NE019 nie posiada oznaczeń plusa i minusa na transformatorze, gdyż transformator dostarcza napięcie przemienne, które musi być wyprostowane i filtrowane przed zasilaniem wzmacniaczy.
REKLAMA