logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wyłącznik zmierzchowy działa odwrotnie? Działa w dzień, gaśnie w nocy

Noplo 02 Paź 2012 17:59 5943 26
REKLAMA
  • #1 11370040
    Noplo
    Poziom 9  
    Witam mam taki oto problem wykonałem ten oto najprostszy wyłącznik zmierzchowy ,wszystko elegancko, lecz problemem jest to że działa "odwrotnie: (w dzień świeci w nocy gaśnie) co może być przyczyną ?
    zastosowane elementy, takie jak na schemacie
    Dlaczego wyłącznik zmierzchowy działa odwrotnie? Działa w dzień, gaśnie w nocy
  • REKLAMA
  • #2 11370091
    Zocha24
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Zamień miejscami fotorezystor z potencjometrem
  • REKLAMA
  • #3 11370182
    maroo123321
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Zocha24 napisał:
    Zamień miejscami fotorezystor z potencjometrem

Dlaczego ma zamienić - schemat jest przecież dobry.
  • #4 11370452
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Schemat jest ok, błąd musi być w montażu i rzeczywiście zamienione miejscami to może mieć teraz, a nie na schemacie, bo jeżeli jest tak jak na schemacie to ( R fotorezystora/(Rp+R fotorezystora)) * 6V = Ube tranzystora, więc o zmroku fotorezystor zwiększa opór i Ube rośnie powodując otwarcie tranzystora, a jakby je zamienił miejscami to wtedy LED świeciłaby się w dzień.
  • REKLAMA
  • #5 11370724
    maroo123321
    Poziom 14  
    A jak juz naprawdę nie potrafisz sobie poradzić to zamiast tego leda daj rezystor z 2k , porezystorze ( czyli do kolektora tego pierwsszwego tranzystora ) podłącz rezystor pod bazę drugiego i wtedy daj leda ( do tego drugiego tranzystora)
  • #6 11371431
    pindus1994
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zamień polaryzację zasilania, a problem zniknie.

Moderowany przez _PREDATOR_:

Szkodliwa porada!

• #7 11371489
    kbs
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    pindus1994 napisał:

Jak to zrobi to dioda nie będzie świecić wcale.
  • #8 11371532
    pindus1994
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    kbs napisał:
    pindus1994 napisał:

Będzie, będzie. Miałem kiedyś ten sam problem, zmiana polaryzacji pomogła.

Moderowany przez Mirek Z.:

Regulamin p.3.1.11.

• REKLAMA
  • #9 11371586
    mati211p
    kbs napisał:
    pindus1994 napisał:

Ewentualnie jak już pisałem wcześniej niech sprawdzi czy faktycznie ma między bazą a emiterem fotorezystor a między + zasilania a bazą potencjometr, kolega Zocha24 który wcześniej wspomniał o zamianie ich miejscami, miał pewnie na myśli zamianę ich w układzie a nie na schemacie bo z działania wynika że są odwrotnie założone. Załączenie odwrotnie napięcia zasilania spowoduje że tranzystor się nigdy nie otworzy( dodatnie napięcie Ueb), dioda led nigdy nie zaświeci i to z dwóch powodów itp. Można wykonać prosty pomiar napięcia Ube w dzień i w nocy ile ono wynosi.
  • #10 11371589
    kbs
    Poziom 18  
    Do pindus1994: Polecam zapoznanie się z zasadami działania półprzewodników.
    Ale nie o tym jest ten temat, kolego Noplo jeżeli układ jest zmontowany dokładnie tak jak na schemacie, to zmierz napięcia na oświetlonym i zasłoniętym fotorezystorze.
  • #11 11371621
    mati211p
    A może wszystko jest ok tylko opór na potencjometrze za mały? Wówczas gdy R fotorezystora rośnie spada napięcie Ucb poniżej Uf diody i gaśnie, pomimo otwarcia tranzystora dioda nie świeci, a gdy w dzień R fotorezystora spada, Ucb rośnie a Ube jest ponad 0,6V i świeci dioda, ale o tym się przekonamy jeżeli autor zamieści wyniki pomiarów dotyczące napięcia Ube w dzień i w nocy(zasłonięty fotorezystor w czasie pomiaru) lub napięcia na fotorezystorze w dzień i w nocy(zasłonięty fotorezystor w czasie pomiaru).
  • #12 11371674
    Noplo
    Poziom 9  
    mati211p napisał:
    Ewentualnie jak już pisałem wcześniej niech sprawdzi czy faktycznie ma między bazą a emiterem fotorezystor a między + zasilania a bazą potencjometr,

jest dokładnie tak jak piszesz, napięcia na fotorezystorze jutro podam bo dzisiaj już późno

p.s zmiana polaryzacji na pewno nie pomoże, już próbowałem
  • #13 11371681
    kbs
    Poziom 18  
    mati211p napisał:
    gdy R fotorezystora rośnie spada napięcie Ucb poniżej Uf diody i gaśnie, pomimo otwarcia tranzystora dioda nie świeci

Jeżeli tranzystor byłby otwarty dioda musiała by świecić, Ucb nie ma tu znaczenia.Poza tym na schemacie brakuje rezystora ograniczającego prąd diody.
  • #14 11371723
    mati211p
    kbs napisał:
    mati211p napisał:
    gdy R fotorezystora rośnie spada napięcie Ucb poniżej Uf diody i gaśnie, pomimo otwarcia tranzystora dioda nie świeci

Jeżeli tranzystor byłby otwarty dioda musiała by świecić, Ucb nie ma tu znaczenia.Poza tym na schemacie brakuje rezystora ograniczającego prąd diody.

Racja, już chyba zaspany jestem, swoją drogą ciekawe po co tam jest kondensator, układ zasilany ze stałego napięcia więc kondensator i tak stanowi przerwę, w zależności od tego jaka tam jest LED trzeba by było dać rezystor szregowo z diodą ograniczający jej prąd jak najbardziej.
  • #15 11371781
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Koledzy przecież ten schemat to jakiś żart, praktycznie to można by go nazwać blokowym. Źle narysowany, jest kondensator nie wiadomo po co, za to nie ma rezystora ograniczającego prąd LED-a, brak histerezy załączania i wyłączania - bubel.
    wpisz w "szukajkę" hasło wyłącznik zmierzchowy i znajdziesz coś co będzie działać.
    Np.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2061190.html
    lub
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic603381.html#3119616
  • #16 11372486
    Noplo
    Poziom 9  
    W sumie chyb macie rację, najlepiej zostawić to i zrobić coś co a 100% bedzie działało
  • #17 11373458
    maroo123321
    Poziom 14  
    Nie wiem co innego na 100 procent działało będzie skoro prosty wyłącznik zmierzchowy masz na swom schemacie - lepszego nie znajdziesz - moze zamiast tego potencjometra daj rezystor ?

Pozdrawiam
  • #18 11374172
    Noplo
    Poziom 9  
    Właśnie zaobserwowałem że działało gdy podpięty był + tam gdzie powinien być - wg schematu i to by się zgadzało że działa odwrotnie( człowiek głupi nie zwrucił uwagi :D) , lecz gdy podepnę to tak jak w 100% ma być pojawia się problem że dioda świeci cały czas, co może być przyczyną?
    Z góry dziękuję
  • #19 11374200
    kbs
    Poziom 18  
    Noplo napisał:
    , lecz gdy podepnę to tak jak w 100% ma być pojawia się problem że dioda świeci cały czas, co może być przyczyną?

Za mała wartość rezystancji ustawionej na potencjometrze.
  • #20 11374245
    Noplo
    Poziom 9  
    tylko problem jest w tym że nie mam jak ustawić większej, a wg schematu powinno działać na tym potencjometrze
  • #21 11374269
    kbs
    Poziom 18  
    To połącz potencjometr szeregowo z dodatkowym rezystorem. Przed chwilą zlutowałem ten układ według schematu i działa tak jak powinien.
  • #22 11374339
    mati211p
    Może dowiemy sie w końcu jakie są napięcia na potencjometrze i fotorezystorze gdy jest jasno i gdy jest zasłonięty?
  • #23 11376524
    Noplo
    Poziom 9  
    Kurcze kompletnie zapomniałem, już podaję:(1 jasno)
    Fotorezystor: U1= 0,1V U2= 5,8V
    Potencjimetr: U= 0.48V

Dzięki wszystkim za pomoc, lecz zdecydowałem się zrobić kolejny włącznik zmierzchowy ze schematu który podał kolega Robewit , a ten zostawć jako "wyłącznik zmierzchowy" a nóż się kiedyś przyda
  • #24 11376680
    mati211p
    Noplo napisał:
    Kurcze kompletnie zapomniałem, już podaję:(1 jasno)
    Fotorezystor: U1= 0,1V U2= 5,8V
    Potencjimetr: U= 0.48V

Dzięki wszystkim za pomoc, lecz zdecydowałem się zrobić kolejny włącznik zmierzchowy ze schematu który podał kolega Robewit , a ten zostawć jako "wyłącznik zmierzchowy" a nóż się kiedyś przyda

Jeżeli na fotorezystorze masz 0,1V to dioda nie powinna świecić a w momencie kiedy jest na nim 5,8V powinna świecić, nie wiem które napięcie odpowiada zasłoniętemu,teoretycznie 5,8V(i jeżeli można wiedzieć opisz U1 i U2) ale na potencjometrze jest tylko jeden pomiar, więc się sam totalnie pogubiłem.
  • #25 11376804
    Noplo
    Poziom 9  
    U1 - jasno U2- ciemno, a na potencjometrze występuje napięcie U1= 0.6V
    U2=0V
  • #26 11376894
    mati211p
    Dalej nie rozumiem, jeżeli masz zasilanie 6,4V to wtedy U potencjometru=0,6V a U fotorezystora 5,8V(sytuacja przy zasłoniętym fotorezystorze), gdy odsłonisz powinno być przy U fotorezystora 0,1V, że U potencjometru wynosi 6,3V, w przeciwnym razie coś jest źle podłączone. Na tym dzielniku potencjometr - fotorezystor musi być całe napięcie zasilania. pomiędzy początkiem potencjometru a końcem fotorezystora. Zmiana rezystancji fotorezystora powoduje zmianę napięcia na nim a tym samym otwarcie lub zatkanie złącza B-E tranzystora BC237.
  • #27 11377009
    Noplo
    Poziom 9  
    no i właśnie wydaje mi się że coś źle podłączyłem, lecz działa na tylko takiej konfiguracji :)
    zdecydowałem się zostawić to tak jak jest i stworzyć nowy na wyższe napięcie
    Dzięki za pomoc wszystkim zwłaszcza mati211p

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyłącznikiem zmierzchowym, który działa odwrotnie: świeci w dzień, a gaśnie w nocy. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym zamianę miejscami fotorezystora z potencjometrem oraz sprawdzenie polaryzacji zasilania. Użytkownik zauważył, że przy podłączeniu zgodnym z schematem dioda świeci cały czas, co może być spowodowane zbyt małą wartością rezystancji na potencjometrze. Wskazano również na brak rezystora ograniczającego prąd diody w schemacie oraz na konieczność pomiaru napięć na fotorezystorze i potencjometrze w różnych warunkach oświetleniowych. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na budowę nowego wyłącznika zmierzchowego, korzystając z innego schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA