logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dźwięki z gniazdek elektrycznych

edzio03 04 Paź 2012 11:50 35958 3
REKLAMA
  • #1 11376001
    edzio03
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Pod koniec sierpnia zauważyłem w swoim mieszkaniu dziwne zjawisko. Gdy w gniazdku położonym najdalej od puszki z bezpiecznikami (topikowe, dwie fazy) podłączone jest jakieś urządzenie o wysokim poborze prądu np komputer, to w puszce słychać tak jakby zwarcie ale nic sie nie dzieje, nie wybija. Jednak dlatego też tego gniazdka nie używam do komputera, nie wiem co by się stało gdyby to trwało przez kilka minut czy godzin. Natomiast jeśli chodzi o gniazdka położone bliżej bezpieczników to nie wywołują efektu chrobotania w bezpiecznikach, natomiast jest to słyszalne w samych gniazdkach. Zrobiłem też test i podłączyłem sam telefon z ładowarką, żeby wykluczyć wpływ innego urządzenia wszystko inne odłączyłem wraz z lodówką, a po paru sekundach i tak zaczęło się strzelanie w gniazdku z telefonem. Było już 2 elektryków, pomiary ok, puszka z bezpiecznikami wyczyszczona, gniazdka sprawdzone, nie widzą problemu. Zauważyłem jedną prawidłowość, mianowicie dzieje się to najczęściej w taki dzień jak dziś, ciepły i słoneczny, gdy jest chłodniej lub jest noc to jest raczej spokój. Co jest grane?
  • REKLAMA
  • #2 11376077
    otapi
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    jak coś brzęczy to najprawdopodobniej coś nie łączy, sprawdź połączenia w gniazdkach / puszkach... dokręć śruby, a jak połączenia kabli są na skrętkę(!) to je dokręć albo wymień na jakieś złączki. Dziwne tylko ze fachowcy tego nie wykryli.
  • REKLAMA
  • #3 11377490
    edzio03
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Brzęczeniem bym tego nie nazwał, to takie strzelanie paro sekundowe gdzieś w środku gniazdek - parę sekund postrzela, za chwile znowu przestanie na parę sekund i od nowa (oczywiście tylko wtedy gdy coś jest do niego wpięte). Zresztą same gniazdka były już sprawdzane od wewnątrz, dziwne zresztą żeby we wszystkich naraz coś padło jak na zawołanie. Tak samo puszka była rozkręcana i przeglądana dwa razy przez elektryków.
    Komputer potrafi chodzić na takim zgrzytającym gniazdku kilka godzin pod rząd i nic się nie dzieje, tj nie gaśnie, nic się nie zepsuło w ciągu tego miesiąca, bezpieczników też nie wybija.
    Dzieje się to gdy jest ciepło, np dziś to strzelanie już było nie do wytrzymania i stąd ten temat, przyjdzie ochłodzenie to jest spokój. Temperatura ma jakiś wpływ na to, na przewody w ścianach może? Instalacja jest gdzieś z lat 60-70.
    Sąsiad zza ściany miał parę miesięcy temu wymieniany licznik na ten nowego typu, co można go zdalnie odczytać. Ciekawe czemu, muszę go spytać przy okazji.

EDIT:
    Mimo, że temat zamknięty to dopiszę swoje. Po raz kolejny zostały sprawdzone i wymienione gniazdka a puszka zmieniona na nową z automatycznymi bezpiecznikami. Według elektryków wszystko jest ok, według mnie nadal nie bo temat powrócił jak tylko zrobiło się ostatnio gorąco. Moje doszukiwanie się więc prawidłowości związanych z temperaturą nadal uważam za właściwe. Pozdrawiam.

EDIT2:
    Problem chyba zażegnany, przyczyna widoczna na zdjęciu poniżej, końcówka przewodu i izolacja wyglądały podobnie.
    Dziwne dźwięki z gniazdek elektrycznych
REKLAMA