logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niepokojące dźwięki "pochodzenia elektrycznego" przy włączaniu kompute

Naprawiator 10 Mar 2019 14:13 1566 13
REKLAMA
  • #1 17832211
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam.
    Na wstępie wyjaśnię, że pod pojęciem "niepokojące dźwięki pochodzenia elektrycznego", mam na myśli te z poniższego filmu.

Coś jakby iskry strzelały, choć w ciemności nic takiego nie zaobserwowałem. Dodatkowo, zdarza się że odzywają się głośniki - tak jakby ktoś na pół sekundy wyciągnął wtyczkę i znowu podłączył.
    Ten dosyć niecodzienny problem pojawił się dobry miesiąc temu. Wcześniej na ten samej instalacji (ten sam dom/pokój) i na tym samym gniazdku ściennym, oraz takiej samej konfiguracji kabli podłączonych do komputera - długi czas (rok?) problemu nie było.

Niepokojące dźwięki pojawiają się głównie podczas włączania komputera, ale też i podczas pracy. Tu dodam iż u mnie "normalne włączenie komputera" wyglądała w ten sposób: wciskam przycisk na obudowie, komputer wydaje normalny dźwięk uruchomienia, tyle że aż 8 razy i dopiero wtedy rusza dalej. Taki efekt otrzymałem po wymianie karty graficznej (ponad 1,5roku temu) ale przez tyle czasu nie robiło to dodatkowych problemów.

Dalej. Problematyczne dźwięki narastały, aż skończyło się tym że komputer potrafił się nagle wyłączyć, a pod koniec to już podczas uruchamiania go wykrzaczało. Wymieniłem więc zasilacz z MaxCom-a (480W), na OCZ-a (500W) i problem na jakiś tydzień zniknął. Potem powtórka z rozrywki, co prawda już nie wyłączało komputera, ale nadal problematyczne dźwięki pojawiają się głównie podczas włączenia włączania maszyny, oraz okresowo podczas pracy - choć wtedy o wiele ciszej.
    Aktualnie sobie radzę poprzez wyłączenie monitora i głośników, ale nadal 3/10 razy, nadal są te problematyczne dźwięki przy uruchamianiu:(

Możliwy winowajca to porąbana instalacja w bloku. Oczywiście próbowałam uruchamiać komputer na innym gniazdku, ale z podobnym efektem. Zauważyłem, że niepokojące dźwięki przy włączaniu komputera, słychać również na głównej puszcze łączeniowej na korytarzu. Co się dało tam podokręcałem, ale też nie pomogło.
    Niepokojące dźwięki "pochodzenia elektrycznego" przy włączaniu kompute
    Potem się wziąłem za gniazdko, a tam... cyrk na kółkach. Cztery kable podłączone do jednego gniazdka - po dwa z obu stron. W trzech z nich była faza! Idąc za radą kolegi bardziej obeznanego ode mnie w temacie (pozdro Szoz!) zaizolowałem dwa z nich (te z "fazą" które wychodziły z wiązki 02, czyli B1 i B2) i porzuciłem je, a te z wiązki 01 (czyli faza A1 i zero) podłączyłem do gniazdka. Działać działa, ale problemu to nie rozwiązało.
    Niepokojące dźwięki "pochodzenia elektrycznego" przy włączaniu kompute

Konfiguracja maszyny:
    CPU: AMD Athlon 64 x2 DualCore 6000+ (3.00 GHz)
    GPU: AMD Radeon HD 5450
    płyta główna: Gigabyte GA-M57SLI-S4 (rev. 1.0)
    RAM 3,25GB z 4GB (bo 32bit system)
    32-bitowy windows 7
    zasilacz OCZ 500W
    Jak coś istotnego przegapiłem z konfiguracji, to dajcie znać.

Przyznam, że pomysły mi się skończyły. Strach podłączyć dwa dodatkowe dyski HDD:(
    Droga społeczności Elektrody, jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 17832526
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 17832546
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Dokładnie, coś zaczepia o łopatki wentylatora. Ostatnio termik wpadł mi w łopatki w nowym zasilaczu Silentumpc jak składałem pc i dźwięk był ten sam. Nie chcąc odsyłać wykręciłem wentylator i bez naruszania plomb poprawiłem producenta :>
  • REKLAMA
  • #4 17832593
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Hmmm, tylko czemu dokładnie te same dźwięki w OBU zasilaczach? Jakby się skubańce zmówiły przeciwko mnie! ( ͠° ͟ʖ ͠°)

Dodam też, że ten dźwięk nie występuje cały czas, a jedynie przy uruchamianiu komputera. Dlatego włożenie w wentylator czegoś nieprzewodzącego nie bardzo się chyba sprawdzi.

Aleee... jakiś czas temu czyściłem oba zasilacze poprzez ich pełne rozkręcenie, więc istnieje cień szansy, że to może być jakiś kabel. Zawsze to jakiś punkt zaczepienia. Jutro za dnia się tym zajmę i dam znać. Wstępne dzięki:)
  • REKLAMA
  • #5 17835121
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Co do komputera to obejrzałem sobie zasilacze od środka (nie dopatrzyłem się jakichś rażących problemów, czy wystających kabli) i od razu pomierzyłem napięcia multimetrem.

* MaxCom (480W) uruchomiony bez płyty głównej, obciążony jakimś starym wentylatorem od procka
    Zmierzono:
    3,20V - dla linii 3.3V
    11.87V - dla linii 12V zaś w 2pomiarze (po podpięciu dodatkowo jeszcze starego dysku 80gb PATA) podało 11.85V
    4.95V - dla linii 5V

* OCZ (500W) obciążony samą płytą główna (ale bez podłączonych dysków)
    Zmierzono:
    3,24V - dla linii 3.3V
    11.99V - dla linii 12V
    4.95V - dla linii 5V

Kolejną ciekawostką była ta, która pojawiła się jak testowałem gniazdko z innego pokoju. Podciągnąłem przedłużacz i podłączyłem (włączoną!) listwę - więc błysnęło (bo monitor, głośniki i komputer były podłączone) a komputer pierwszy raz wydał swoje niesławne "niepokojące dźwięki" gdy nie był włączony. Było to bardzo krótko, ale chyba się nie przesłyszałem.
  • #6 17835132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17835238
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Cytat:
    A o co ja Cię prosiłem żebyś zrobił?

Sprawdził czy przewód dotyka pracującego wentylatora.
    Jednego tylko nie rozumiem, skoro przewód dotykałby pracującego wentylatora, to czy ten "niepokojący dźwięk" nie były CAŁY czas słyszalny? Bo nie wiem czy dobrze się rozumiemy.

Przy okazji, fotki z inspekcji MaxCom-a:
    Niepokojące dźwięki "pochodzenia elektrycznego" przy włączaniu kompute Niepokojące dźwięki "pochodzenia elektrycznego" przy włączaniu kompute Niepokojące dźwięki "pochodzenia elektrycznego" przy włączaniu kompute
  • Pomocny post
    #8 17835343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17835637
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Hmmm, a czy takie "brutalne" zatrzymanie siłą wentylatora nie uszkodzi go? Nawet jeśli mówimy tu o zatrzymaniu go na kilka-kilkanaście sekund celem sprawdzenia?

Ewentualnie jest druga opcja - odłączenie każdego z wentylatorów i wtedy sprawdzenie czy "problematyczny dźwięk" wystąpi. Chyba osiągnę podobny efekt co zatrzymując siłą, co?

Dodam, że o ile pamiętam po odłączeniu dysku HDD ten "problematyczny dźwięk" nie występuje, ale musiałbym to sprawdzić i się upewnić, bo aktualnie mam za mało próbek/powtórzeń. Sprawdzę jutro.

Cytat:
    Niebezpieczne ale zapewne łatwe do usunięcia.

Ojjj, brzmi groźnie... ヽ(゚Д゚)ノ
  • Pomocny post
    #10 17835648
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Naprawiator napisał:
    czy takie "brutalne" zatrzymanie siłą wentylatora nie uszkodzi go?

Nie. Palców też ci nie pourywa :lol:

Naprawiator napisał:
    Ojjj, brzmi groźnie...

@Kraniec_Internetów mówił o ewentualnym uszkodzeniu natury elektrycznej w zasilaczu, gdzie naprawiając to musisz zachować ostrożność.
  • Pomocny post
    #11 17835657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 17835727
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Kraniec_Internetów napisał:
    palcem, to łopatka dotarła aż do kości

Bo zatrzymuje się nie za łopatki, tylko za środek :lol:
  • Pomocny post
    #13 17835775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17994258
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Nastąpiło SAMONAPRAWIENIE. :shocked!:

Niedługo się wezmę za generalne czyszczenie - ciekawe czy problem wróci. Jeśli wróci to i ja wrócę z nowym postem:)

Tak czy siak, dzięki wszystkim za sugestie (przynajmniej nauczyłem się jak zatrzymywać wiatraczek aby nie uwaliło palców:), a punkty wam lecą :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z "niepokojącymi dźwiękami pochodzenia elektrycznego" podczas włączania komputera, które przypominają strzały iskier. Dźwięki te występują sporadycznie, głównie przy uruchamianiu, a także podczas pracy komputera. Użytkownik podejrzewa, że mogą być one związane z wentylatorami lub zasilaczami, które były czyszczone. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie, czy przewody dotykają wentylatorów oraz pomiar napięć w zasilaczach. Użytkownik przeprowadził pomiary napięć w dwóch zasilaczach (MaxCom 480W i OCZ 500W) i zauważył, że dźwięki mogą być związane z podłączeniem do innego gniazdka. Ostatecznie użytkownik informuje o samonaprawieniu problemu, planując dalsze czyszczenie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA