kali07 napisał: Witaj viruss24,
A więc po kolei, na bank masz coś nie halo... Używam systemu solarnego od ponad trzech lat w połączeniu ze sterownikiem SolarComp 911, nie zbyt długi okres aby się wymądrzać ale wystarczający aby uzyskać sporo doświadczenia i informacji i poprawiać po "fachowcach". Jestem zadowolony z niego na 100%!! Postaram się opisać swój i podzielić się z Tobą tym co ja wiem z doświadczenia, nie z opisu w internecie i od ludzi.
Sądząc po zdjęciu na 99% masz uszkodzony lub nie pracujący na 100% panel. Nigdy nie spotkałem czegoś podobnego, aczkolwiek dużo obserwuje tych systemów.
Ja również uważam że jest coś nie halo z tym układem. Rozmawiałem dzisiaj z serwisem i jak to oni... o wymianie paneli na razie nie było mowy. Ale wpierw zrobię tak jak mi kazali i wtedy porobię zdjęcia i wyśle im to. Za chwilę opisze co mi kazali zrobić.
kali07 napisał: Parametry są do przyjęcia, aczkolwiek można by trochę zmienić aby "wydusić" najwięcej jak tylko można. Na pewno nie są powodem tak słabych osiągów, instalacja ok więc zostają tylko panele, nie podałeś ile używasz ciepłej wody, ale nie sądzę, że tak dużo.
Pierwszy rok używałem dwa panele, tylko próżniowe (40 rur) nie jak Ty masz płaskie a różnią się one wydajnością, zbiornik 300l, rodzina 4 osoby. W lecie miałem zbiornik full 85°C i późnym popołudniem system zwalniał i nie pracował już na 100%, na noc musiałem włączyć tryb urlopowy aby sie pozbyć ciepła i mieć miejsce na następny dzień.
Parametry jakie kazali mi teraz ustawić to
ZTZ na 85 °
ZΔ1 na 8°
ZΔ2 na 4°
oraz co najważniejsze zmniejszyć przepływ. Czyli wejść w tryb MANUAL aby pompa pracowała na full i śrubką ustawić przepływ na 2-3 l/min. Tak tez uczyniłem.
Co do zbiornika to tak jak Ty mam 300l i układ pod 4 osoby. Używam dużo wody bo jeszcze nie dorobiłem się zmywarki i żona zmywa pod bieżącą wodą. Ale jak pisałem wcześniej nigdy nie zdarzyło mi się aby w największe upały zasobnik był nagrzany do zadanej temperatury ZTZ!!! Nigdy. Ile by nie zużyła wody w ciągu dnia to powinno nagrzać jak jest lampa przez cały dzień, nie prawda ?
kali07 napisał: Nie byłem zadowolony z tego ponieważ nie zakupiłem go po to aby pracował na "pół gwizdka" Od następnego roku rozbudowałem system do trzech paneli (60 rur) zbiornik 300l, który był, plus bufor 300l, wszystko to w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym w 2 łazienkach i piecem dwufunkcyjnym, oczywiście sterownik SolarComp 911 pracujący w schemacie numer 5. Efekt, przez ostatnie dwa tygodnie a były dość słoneczne zadowalający w 100% czyli woda w każdy dzień 85°C, bufor 60°C reszta ciepła wędruje w podłogi w łazienkach i tak w każdy słoneczny dzień, plus do tego przez 4-5 miesięcy w lecie zmywarka i pralka pracuje tylko na ciepłej wodzie (oszczędność prądu na grzałkach). W przypadku kilku dni zupełnie bez słońca, po wykorzystaniu wody w głównym zasobniku ciepła woda z bufora wędruje do głównego zbiornika. Połączenie z piecem dwufunkcyjnym w celu podgrzania wody w zimie, kiedy nie jest wystarczająco ciepła do mycia np z temp 20-35°C z zbiorniku do ok 38°C przez piec a nie z temp ok 5°C z rurociągu do ok 38°C (spora oszczędność gazu), wszystko w pełni zautomatyzowane bez obsługi. Ktoś np przeciwnicy zielonej energii mogą powiedzieć po co taka inwestycja??? Więc odpowiem: mój całkowity koszt za ciepłą wodę użytkową, ogrzewanie w zimie całego domu tylko gazem i kuchenka gazowa za cały 2015 (od stycznia do grudnia) rok to niespełna 1800 zł, tak, tylko tyle, plus oszczędności na energii elektrycznej z pralki i zmywarki. Moc uzyskana z solarów od początku to 23800 kWh. Inwestycja po trzech latach całkowicie zwrócona, teraz tylko zarabia na siebie. Rozpędziłem się trochę, ale może się komuś coś przyda.
Super to rozwiązałeś. Ja nie mam gdzie tego zrobić. Mam bardzo mało miejsca w tym pomieszczeniu gdzie stoi zasobnik. Dogrzewanie wody mam z kotła ewentualnie bo zasobnik ma 2 wężownice. Jak nie ma słońca to muszę zapalić w piecu. Ale z tym drugim buforowym zasobnikiem super rozwiazanie. Jeszcze piecyk na gaz dogrzewający wodę w zimie. Naprawdę super. Gratuluję kolego rozwiązania. martwi mnie tylko to co piszesz że masz próżniowe te panele a ja te zwykłe. No zapewniali mnie że spokojnie dadząradę ogrzać 300l dla 4 osób...
kali07 napisał:
Viruss24, moje zdanie, zareklamuj panele jeśli możesz, a lepsza opcja to dopłać trochę i wymień na próżniowe, na pewno to Ci się wróci, może przy reklamacji dostaniesz taką możliwość, za dopłatą raczej na pewno, chyba że już po gwarancji. Jeśli konsultant powiedział, że "nie powinno" mieć wpływu na wydajność to na pewno ma!! Co do parametrów możesz spokojnie ustawić:
ZTZ 85°C jest to bezpieczna temperatura dla wody, powyżej niej system zwalnia
ZΔ1 12°C ok
ZΔ2 3°C możesz zmniejszyć w celu zgromadzenia ciepła w zasobniku a nie w rurach
OBM 50 ok
KMX może zostać, nie zbyt ważna, ja mam 99°C
KOF może również zostać, ja mam 185°C przy próżniowych
KMI OFF ok
ZOF 95°C również bezpieczna temp dla wody, powyżej system się zatrzymuje
L023800 kWh parametr informacyjny
To tyle na dziś, jeśli masz pytania to pytaj, na ile mogę to pomogę...
Pozdrawiam
Ustawiłem na razie tak jak kazali i czekam na słoneczny dzień aby to protestować. na pewno im tego nie popuszczę bo dopiero używam ich 4 lata ale widzę że to nie dają rady albo są uszkodzone. To zaszronienie występuje w upalne jak i zacienione dni.
Dziękuję za obszerną odpowiedź. Bardzo mi się podoba twoje rozwiązanie ale kurde u mnie nie mam na to miejsca.