logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compit SolarCamp 971, Grundfos UPM3 25-75 - PWM 11,4V, zanik pracy?

kucharz_86 31 Maj 2026 15:24 222 5
REKLAMA
  • #1 21913048
    kucharz_86
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam problem z solarami wodnymi. Sterowniki firmy Compit - SolarCamp 971.
    Problem wygląda tak, że zanika czuwanie na pompce grudfos upm3 solar 25-75. Kolektory się przegrzewają alarmy piszczą itd. Z tego co zauważyłem żadna dioda w tedy nie świeci na pompce. Na wyświetlaczu pompka się kręci a pompa nie działa. Ostatnio udało mi się złapać ten moment i zmierzyłem napięcie na PWM było 11.4V. Gdy instrukcja mówi o maksymalnym napięciu 9v. Coś nie gra. Odpiołem wtyczkę PWM od pomki napięcie było. Po wpięcie zero reakcji nawet na ręcznym sterowaniu. Po odpięciu zasilania i PWM i wpięciu potem wszystko ruszyło i napięcie dalej było 11.4 V na PWM i działa już 2 dzień bez zarzutu. Czy ktoś może pomóc.
    To już mam któryś przypadek z rzędu w różnych odstępach czasowych.
    Oczywiście glikol uzupełniłem itd.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21925011
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Zawieszanie się sterownika.
  • REKLAMA
  • #3 21925142
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Pompa pracuje w glikolu, patrzyłeś, czy coś nie blokuje wirnika.
  • REKLAMA
  • #4 21925785
    kucharz_86
    Poziom 12  
    Nie patrzyłem.
    Tyle lat działał bez zarzutów to by przez ten czas napewno coś się ujawniło.
  • REKLAMA
  • #5 21927499
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1077
    Jarek Pi. napisał:
    Zawieszanie się sterownika.

kucharz_86 napisał:
    Problem wygląda tak, że zanika czuwanie na pompce grudfos upm3 solar 25-75. Kolektory się przegrzewają alarmy piszczą itd. Z tego co zauważyłem żadna dioda w tedy nie świeci na pompce.
    Na podstawie tego obstawiałbym problem z pompą, a nie ze sterownikiem.
    W tych sterownikach zasilanie 230 V~ pompy solarnej jest dołączone na stałe, a pompa jest sterowana jedynie sygnałem PWM.
    kucharz_86 napisał:
    Odpiołem wtyczkę PWM od pomki napięcie było.
    Czy w tym momencie pompa zaczęła pracować? Te pompy jeśli mają tylko zasilanie 230 V~, a PWM nie jest podłączony, to pracują na MAX.
    Sprawdzić jeszcze, czy pompa dostaje zasilanie 230 V~.
    kucharz_86 napisał:
    Po odpięciu zasilania i PWM i wpięciu potem wszystko ruszyło
    Odłączałeś zasilanie tylko pompy (np. wtyczka zasilającea pompę), czy wyłączałeś wszystko razem ze sterownikiem.
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Pompa pracuje w glikolu, patrzyłeś, czy coś nie blokuje wirnika.
    W takiej sytuacji pompa powinna zgłaszać błąd, a wiemy, że nic nie sygnalizuje.
  • #6 21932564
    kucharz_86
    Poziom 12  
    Odpiołem wtyczkę PWM i tam było napięcie 11v. W instrukcji pisze, że max 9v. W etyczne 230v prąd był. A na pompce zero oznak życia. Dopiero po kilku minutach po wpięciu powróciło życie.
REKLAMA