Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammecia19943 napisał:Nie za gruby na 8 paneli ?
mecia19943 napisał:Przetwornica ECO Solar Boost MPPT-3000 3kW
rokbok napisał:prąd zwarciowy to 9,35 A, albo 9,46 A, firma ta dołącza w komplecie przewody solarne 6 mm2
matek-23 napisał:Prąd zwarciowy, to taki, którego NIGDY nie uzyskasz podczas pracy zestawu.
rokbok napisał:Nigdy nie mów nigdy, ja osobiście nie dałbym przewodu 1 mm2 czy 1.5 mm2 jak sugerujesz, ale cóż każdy robi jak mu pasuje.
rokbok napisał:matek-23 napisał:Tak jak pisałem. Natężenie prądu IMPP - 6,64 A.
Chyba mamy dane z różnych źródeł.
mecia19943 napisał:
mecia19943 napisał:to co radzicie jak to podłączyć dwa stringi czy jeden i gruby kabel ?
rokbok napisał:Nigdy nie mów nigdy, ja
matek-23 napisał:(wg. danych producenta - 2 x ok.7A)
rokbok napisał:Nie wiem jakie zapotrzebowanie na ciepłą wodę ma @mecia19943 i czego oczekuje, ale myślę że jak to ma być dla warunków domowych to prędzej czy później pomyśli o OffGrid lub nawet OnGrid, przy tym zestawie to marnie to widzę dla ciągłości posiadania ciepłej wody.
mecia19943 napisał:to badziej na wakacje robie zeby w piecu nie palic
rokbok napisał:Nie wiem jakie zapotrzebowanie na ciepłą wodę ma @mecia19943 i czego oczekuje
anaba255 napisał:Jeśli ma działać, to tylko wszystkie w jeden szereg. Jak podzielisz na dwa, napięcie wyniesie 125 V, lecz latem spadnie nawet do 100 V, a to dla tej przetwornicy dużo za mało.
anaba255 napisał:Druga sprawa, to przy 125 V grzałka 2 kW 230 V będzie pobierać moc z paneli z 500 W,
anaba255 napisał:
Co do przewodu, to sprawdź, jaki jest na panelach i daj taki, lub grubszy.
matek-23 napisał:anaba255 napisał:
Jeśli ma działać, to tylko wszystkie w jeden szereg. Jak podzielisz na dwa, napięcie wyniesie 125 V, lecz latem spadnie nawet do 100 V, a to dla tej przetwornicy dużo za mało.
Może rzeczywiście tak się zdarzyć..
Druga sprawa, to przy 125 V grzałka 2 kW 230 V będzie pobierać moc z paneli z 500 W,
Jak Tyś to policzył to naprawdę nie wiem. Przecież solary będą podłączone pod przetwornicę z MPPT, która zasili grzałkę. Więc jak panele mają sumaryczną moc ok. 2 kW to (uwzględniając 80% ich mocy) przetwornica da na grzałkę w szczycie 1,5 kW a nie 500W.
Co do przewodu, to sprawdź, jaki jest na panelach i daj taki, lub grubszy.
Można i tak do tego podejść. Jeśli łączy się wszystkie w szereg, przewodami nie popłynie większy prąd niż 10A (z zapasem). Więc kolega pytał czy 4 czy 6 mm2. Uważam, że 4 jest z duuużym zapasem (w elektryce przyjmuje się 1 mm2 na każde 10A) , a zastosowanie 6 mm2 jest niepotrzebną rozrzutnością. Ale oczywiście grubszy przewód niczemu nie szkodzi.