logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Elemis - traci synchronizację, znika obraz i głos...

grze1234grze 28 Sty 2005 11:20 2106 11
REKLAMA
  • #1 1175774
    grze1234grze
    Poziom 11  
    mam problem bo telewizor traci synchronizacje i znika obraz i głos; gdy się go lekko udeży wszystko wraca do normy. Przypuszczam że to jakiś zimny lut ale przeszukując nawet lupą płytki nic nie znalazlem, w jaki sposób mogę namiezyć awarię.
  • REKLAMA
  • #2 1176133
    waleriank
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Jaki typ tego Elemisa, szukaj gdzieś w okolicy p.cz
  • #3 1177580
    ROBERT.Q
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    NAJLEPIEJ PRZELUTOWAC PODEJRZANE MIEJSCA
  • REKLAMA
  • #4 1178150
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    Podaj dokładnie model TV, pewnie będzie na tylnej obudowie TV.
    Na przykład zastanów się ile jest modeli Fiatów
    Bez tego nikt niejest ci w satnie powiedzieć coś sensownego
    Pozdrawiam Soniak
  • #5 1181327
    snajper555
    Poziom 11  
    nawet cudow nie ma - jezeli po uderzeniu zadczyna dzialac to jakas przerwa na plycie sie robi lub jakis element zaczyna stykac. najlepiej jest "poruszac" plytaw czasye dzialania telewizora, ew. podotykac z okreslona sila podejrzanych elementow jakims drewnianym narzedzien (np trzonkiem pedzelka) - oczywicie tez w czasie grania tv.
  • #6 1181372
    janjan
    Poziom 15  
    Nie mogę się powstrzymać aby nie zamieścić tego postu odnośnie podpowiedzi "snajper555". Jakkolwiek twoja podpowiedź jest słuszna i z całym szacunkiem dla Ciebie, to Twój sposób działania jest rzeczywiście "snajperski" w stosunku do tego nieszczęśliwego sprzętu.
  • #7 1181979
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Czesto przy takim sprzęcie występują zimne luty w okolicy złącz, i elementów na radiatorze. zawet jeśli czasem nie widać gołym okiem czy pod lupą, to warto przelutować te punkty. dotyczy to równierz kondensatorów MKSE w bloku HV. Owszem w TV SONY wystarczy czasem przelutować p.cz. i TV działa jak nowy.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 1218159
    grze1234grze
    Poziom 11  
    typ telewizora to elemis 7030st

Dodano po 23 [minuty]:

bardzo proszę o schemat bo sprawa dosłownie pali sie w rekach "dosłownie" Na płytce znajduje sie rezystor (R901) 10om 10W, który tak sie peknie grzeje ze wypalił w płytce dziure 2cm na 2 cm. (nie wspominając o takiej samej dziurze w obudowie )- poprostu mały pożar. Zrobiłem odpowiednie krosy na płytce i wlutowałem nowy z radiatorem (nawet wszystko działa) nie grzeje sie az tak mocno. Tylko mam jeszcze mały problem bo w obwodzie zasilania gdy wyłącze tv w stan czuwania to grzeje sie bardzo jeden triak a przecierz przez niego nie płyna (nie powinny płynąć)zadne dużę prądy bo zasilany jest tylko układ sterowania (z pilota) gdyby mi ktoś udostępnił schemat lub podał jakieś wskazuwki odnośnie do tego triaka to byłbym wdzieczny
  • #10 1227222
    grze1234grze
    Poziom 11  
    czy ten schemat który podałeś 6330st pasuje do mojego telewizora 7030st????????????????
  • REKLAMA
  • #11 1227369
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Triaka tam nie ma, a to na 3 nogach w zasilaczu to tranzystor MOSFET. Schemat raczej ten sam, a w ogóle to jest to Unimor Siesta z niewielkimi zmianami.
  • #12 1237951
    grze1234grze
    Poziom 11  
    sprawdzlem wszystkie elementy przed transformatorem ale ten mosfet (buz90) nadal się bardzo grzeje kiedy tv pracuje to o dziwo tak mocno nie dopiero w tedy kiedy jest na czuwaniu wydaje mi sie za to nie jest normalne??

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Elemis 7030st traci synchronizację, co objawia się zanikiem obrazu i dźwięku, a po lekkim uderzeniu urządzenie wraca do normalnej pracy. Podejrzenie pada na zimne luty, szczególnie w okolicach p.cz. i złącz, choć wizualna inspekcja nie wykazała uszkodzeń. Zalecane jest przelutowanie podejrzanych miejsc, w tym kondensatorów MKSE w bloku HV. W trakcie pracy telewizora warto delikatnie poruszać płytką i dotykać podejrzanych elementów drewnianym narzędziem, aby zlokalizować przerwę lub luźny styk. W zasilaniu pojawił się problem z rezystorem R901 (10Ω, 10W), który przegrzewał się i wypalił płytkę oraz obudowę; został wymieniony z zastosowaniem radiatora i odpowiednich krosów. Jednak triak w obwodzie zasilania nadal się mocno grzeje w stanie czuwania, co jest nietypowe. Schemat elektryczny znaleziono dla modelu 6330st, który jest podobny do 7030st, oba oparte na konstrukcji Unimor Siesta z niewielkimi zmianami. Element oznaczony jako triak to w rzeczywistości tranzystor MOSFET (BUZ90). Pomimo sprawdzenia elementów przed transformatorem, MOSFET nadal się przegrzewa w stanie czuwania, co wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA