logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o analizę dysku - po konwersji na dynamiczny

batk 11 Paź 2012 15:09 2124 17
  • #1 11400613
    batk
    Poziom 10  
    Witam

Mam gorącą prośbę o pomoc w odzyskaniu danych z dysku.
    Wiem, że ma on jakieś bad-sectory, jednak ogólnie działał prawidłowo.
    Problem pojawił się po skonwertowaniu na dysk dynamiczny (połączenie 2 partycji w jedną) a następnie po wykonaniu chkdsk /f.
    Wtedy partycja przestała być widoczna.

System: Windows 7 x64 Pro

W załącznikach obrazki i sektory - na wszelki wypadek podałem 0-100 i 0-2048.

Dane, które chciałbym odzyskać znajdują się w woluminie ARCHIWUM (ExxF).
    Pojedyncze pliki można prawidłowo odzyskać, jednak byłbym wdzięczny za pomoc w odzyskaniu całej partycji.

Pozdrawiam
    Bartek

Załączniki:
    • sec_0_2048.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sec_0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 11400652
    batk
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Problem w tym, że to duży dysk i nie mam gdzie zrobić jego kopii :(

Doskonale jestem świadomy, że ryzykuję utratę danych, ale w tej sytuacji chyba nie mam wyjścia i zdaję się na łaskę-niełaskę oraz ogromne doświadczenie ekspertów od odzyskiwania danych :)
  • #5 11400705
    batk
    Poziom 10  
    Profesjonalne podejście do sprawy - rozumiem.
    Jednak nie mam możliwości wykonania kopii zapasowej.

Z uwagi na to, że dane na tym dysku nie są jakieś krytyczne, w ramach edukacji :) chciałbym jednak spróbować odzyskać niewidoczną partycję.

Jeśli ktoś zechciałby mi w tym pomóc - będę wdzięczny.
  • #7 11401091
    batk
    Poziom 10  
    Ok, dzięki. Zabieram się za lekturę.

Przy okazji pytanie: czy wgrywanie odpowiedniego sektora w sektor 63 działa również w Win7? W którymś z poradników przeczytałem, że w przypadku Win7 istotne są sektory od 0-2048 (w XP 0-63).
  • #8 11404173
    batk
    Poziom 10  
    Po przestudiowaniu materiału z podanych linków udało mi się przywrócić stan dysku - tak jak na obrazku w załączniku.
    Bardzo dziękuję wszystkim, którzy poświęcają swój cenny czas na dzielenie się swoją wiedzą.

• #9 11405871
    batk
    Poziom 10  
    Zaobserwowałem przy okazji ciekawostkę:
    Przy wyzerowanej tablicy partycji system (Windows) otwiera się bez problemu, dostęp do dysku jest szybki, w aplikacji DMDE można swobodnie edytować dysk.
    Natomiast po uaktywnieniu partycji ARCHIWUM, pomimo tego że nie znajduje się ona na błędnych sektorach (nawet zmniejszałem ją "ręcznie" poprzez edycję tablicy partycji i boot sectora), po uruchomieniu systemu, dysk non-stop pracuje i próbuje odczytać coś, co niestety znajduje się w bad sektorach. Uniemożliwia to praktycznie pracę i dostęp do dysku jest niemożliwy.

Na to już pewnie nie ma lekarstwa i pewnie i tak będę musiał kupić nowy dysk, ale ile się przy okazji nauczyłem.... :)

Pozdrawiam serdecznie.
  • #11 11465309
    batk
    Poziom 10  
    W zeszły piątek, 19 października podłączyłem drugi, identyczny dysk i rozpocząłem kopię posektorową. Kopia leci non-stop już 11 dzień i mam 99%.....
    A nie kopiuję całego dysku, tylko jedną partycję.
    Dysk 1,5TB.
    Program DMDE jak super, ale chyba jeszcze wymaga dopracowania.

Pytanie do fachowców: jak już skończy się kopiowanie, to co oprócz zerowania dysku powinienem jeszcze zrobić, aby móc ponownie go używać? Format? Chkdsk /f ?
    Chciałbym w jakiś sposób zaznaczyć uszkodzone sektory, aby w tych miejscach dane nie były zapisywane.
  • #12 11465345
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Po zerowaniu dysk będzie pusty. Zobacz jak SMART po zerowaniu wygląda. Jeżeli ok to używaj dysku normalnie tylko od czasu do czasu SMART sprawdzaj.Trzeba oczywiście utworzyć Tablicę partycji i partycje.
    Kopię posektorową najszybciej robi linuksowy ddrescue. Zerowanie przez ddrescue też szybko idzie.
  • #13 11465473
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Ten HDD jest już przynajmniej podejrzany;
    01, C5, C6, C8.
    Daj nowy obrazek z CDI po zerowaniu i remapie, i sprawdź na stronie WDC czy ma gwarancję... ;-)
  • #14 11496885
    batk
    Poziom 10  
    Dysku niestety nie dało się uratować - kilka razy go zerowałem, remapowałem, ustawiłem nawet HPA, żeby zmniejszyć fizyczną pojemność i wykluczyć uszkodzony obszar - bezskutecznie :(
    Po utworzeniu na dysku jakiejkolwiek partycji Windows nie chce się uruchamiać.

ALE na moje szczęście - za podpowiedzią kolegi artaa sprawdziłem i... bingo! Dysk jest na gwarancji do lutego 2013!
    Dzisiaj zawiozłem do serwisu, mam nadzieję, że wymienią na nowy, albo zwrócą kasę :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #15 11610547
    batk
    Poziom 10  
    Witam po przerwie.

Dysk został wymieniony na nowy (data produkcji 22.11.2012r), przed chwilą go zamontowałem i tak dla zasady uruchomiłem HD Tune. Niestety - test nie został ukończony, pojawił się komunikat: READ ERROR.
    Uruchomiłem skan powierzchni i oczywiście wykryte zostały bad sectory....
    Ręce opadają....
    A do tego otrzymałem z serwisu (Proline w Katowicach) informację, że ten nowy dysk ma "kontynuację gwarancji", czyli, że gwarancji zostało mi raptem 2 miesiące.
    Czy ktoś może to potwierdzić, że po wymianie towaru na nowy gwarancja nie leci od początku, tylko jest kontynuowana?

Jutro oddaję ten dysk, bo nie chce mi się bawić w remapowania, itd. Może do lutego trafię na jakiś sprawny egzemplarz....

• #17 11612338
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    kiko80 napisał:
    Dysk ma 12 badów, kiedy dadzą ci nowy u nich w cdi zobacz stan dysku

Niby gdzie te bady ma??
    HDD jest uszkodzony, ale bad sektorów jeszcze nie widać (05).

kiko80 napisał:

Nowy dysk nowa gwarancja

Niezupełnie, jeśli korzysta z gwarancji to otrzymuje naprawiany fabrycznie HDD z gwarancją ~ długości jaka była na stary HDD.
    Tylko w przypadku oddania do sklepu na podstawie ustawy i ponownym wzięciu nowego HDD będzie nowa GW.
  • #18 11616592
    batk
    Poziom 10  
    Sprawa gwarancji została wyjaśniona. Wymieniony dysk jest na gwarancji producenta przez 1 rok (czyli do grudnia 2013), tyle że sklep w którym go kupowałem ponosi odpowiedzialność tylko w ramach pierwotnej gwarancji - czyli w moim przypadku do lutego 2013. Potem już nic ich nie interesuje i w razie awarii dysk mogę wysłać do serwisu WD na własną rękę. Ponoć jest nawet szybciej niż przez sklep, ale jak przejrzałem instrukcje w jaki sposób należy zabezpieczyć dysk na czas transportu, to.... jednak na razie skorzystam z usług sklepu :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odzyskaniem danych z dysku po jego konwersji na dynamiczny oraz po wykonaniu polecenia chkdsk /f, co spowodowało, że partycja przestała być widoczna. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie kopii posektorowej oraz użycie narzędzi takich jak Testdisk, DMDE i Photorec do odzyskiwania danych. Użytkownik podjął próbę przywrócenia stanu dysku, a po kilku próbach zerowania i remapowania, okazało się, że dysk jest na gwarancji, co umożliwiło jego wymianę. Po wymianie nowy dysk również wykazał problemy z bad sektorami, co skłoniło użytkownika do dalszego poszukiwania rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA