logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD - Dysk dynamiczny nieprawidłowy po reinstalacji Windowsa, format RAW, dane na HDD

ppaaawwell 04 Gru 2015 22:26 2277 3
REKLAMA
  • #1 15211498
    ppaaawwell
    Poziom 8  
    Witam.
    Dzisiaj instalowałem od nowa Windowsa. Mam 2 dyski, SSD na którym instalowałem system i HDD na dane. Po zainstalowaniu windowsa okazało sie że HDD wogóle nie jest widoczny w eksploratorze plików, a w manadżeże dysków jest widoczny jako dynamiczny nieprawidłowy. Próbowałem zrobić to co na tym filmie:

Dysk był widoczny w manedżerze plików ale nie pokazywał ile jest miejsca wolnego/zajętego i wyskakiwał błąd że jest nieznany typ plików czy jakoś tak.
    W zarządzaniu dyskami widać że ten dysk jest w formacie RAW.
    Ponieważ nadal dysk nie działa poprawnie, zrobiłem tak jak było wcześniej - Boot flag 00 i system ID 42.
    Format nie wchodzi w grę, ponieważ na dysku mam wszystkie moje dane.

W załaczniku jest raport tego dysku z programu S.M.A.R.T. Vision.
    Raport zrobiłem po ustawieniu spowrotem boot flag na 00 i system id na 42, czyi tak jak było po instalacji windowsa.
    Temperatura która jest w raporcie oczywiście nie jest prawdziwa :D
    Załączniki:
    • SMART_Vision_report.txt (28.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15211530
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Dysk nadaje się tylko do utylizacji. Ponad 1000 realokowanych sektorów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15212397
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jeśli tak jak piszesz masz ważne dane, zacznij od wykonania kopii posektorowej najlepiej bezpośrednio na nowy, sprawny dysk(musi być pusty, bo inaczej utracisz wszystkie dane co na nim miałeś). Następnie pokaż na kopii widok okna partycje w DMDE, bo coś pomyliłeś zmieniając w trybie edycji. Należy zmienić typy partycji wszystkich jakie są na danym dysku oznaczone jako 42 i to na odpowiednie, bo tam mogą być i rozszerzone, oraz zapewne usunąć partycję LDM 42 1,02 MB, jeśli takowa jest na dysku, by odczytany został prawidłowo. Przykładowo u mnie uszkodzenie jakie sam spreparowałem:
    Przykładowo:
    Naprawa dysku, dysk dynamiczny, nieodczytywalny (jednakże pokrywają się sektory początkowe i końcowe partycji, bądź początkowy sektor partycji jest przesunięty np. i w 99% przypadków o 63 sektory (partycje rozszerzone, nie mylić z przesunięciem partycji początkowej o 63 sektory względem sektora 0 na dysku):
    1. Dysk z uszkodzeniem spreparowanym:
    WD - Dysk dynamiczny nieprawidłowy po reinstalacji Windowsa, format RAW, dane na HDD
    Widok w DMDE:
    2. Zamykamy okno partycje:
    3. Wchodzimy w tryb edycji:
    4. Zmieniamy typy partycji z 42 na 07 dla NTFS i z 42 na 0F dla rozszerzonych.
    5. Po zedytowaniu wybieramy z menu dysk-->wybierz dysk. Program zapyta o zapisanie zmian, zgadzamy się a potem wybieramy nasz dysk, ja sobie mogę odznaczyć wycofywanie zmian a niedoświadczeni lepiej niech zostawią:
    6. Po wybraniu naszego dysku naprawianego w DMDE, wszystko ok, jak widać:
    7. Jeszcze widok po restarcie PC z tego samego dysku naprawianego z zarządzania dyskami:
  • #4 15234024
    ppaaawwell
    Poziom 8  
    Prawie wszystkie dane udało się odzyskać programem DMDE, dziekuję za pomoc.
REKLAMA