logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie płyty indukcyjnej - czy szary kabel jest poprawnie użyty?

grant1200 12 Paź 2012 19:24 18123 24
REKLAMA
  • #1 11404771
    grant1200
    Poziom 10  
    W załączniku jest zdjęcie. Będę wdzięczny za opinię czy płyta jest poprawnie podłączoną i czy taka kostka nie narusza gwarancji? Podłączenie płyty indukcyjnej - czy szary kabel jest poprawnie użyty?

dodaje drugie zdjęcie, połączenie przygotowane przez elektryka, zastanawia mnie tylko czemu szary kabel od kuchni jest połączony z brązowym od siły. A szary od siły został pominięty
    Podłączenie płyty indukcyjnej - czy szary kabel jest poprawnie użyty?
  • REKLAMA
  • #2 11404821
    szymonaviko
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Gwarancja zostaje naruszona już w przypadku gdy płyta zostaje podłączona przez osobę nie posiadającą uprawnień! Pierwsze pytanie jakie zadaje producent, to czy płyta została podłączona przez osobę wykwalifikowaną i uprawnioną do tego.
  • #3 11404835
    Chasmo
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Widzę, że Mastercook ... Niby ok. Ja taką podłączałem ale na kostce, niby ok, polski producent... choć jakość tej kostki tragiczna (mocniejsze przykręcenie i przekręcasz tandetną prostokątną nakrętkę, zamieniałem na zwykłe) i następnym razem zrobię na łączówkach jak Ty.

Na wszelki wypadek sprawdź napięcia - by nie było problemu jak ktoś pomylił kolory...
  • #4 11405205
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Z tego co widzę to jest błędne podłączenie. Rys 1 230V dwa przewody N zmostkowane oraz L1 zmostkowane a niżej w przypadku 400V dwie fazy Mostki L powinny być usunięte a tu masz dwa przewody N tylko do jednego wyjścia, zamiast dwóch. Zakładam, że zasilanie masz 400V a nie 230V.
  • #5 11405507
    Chasmo
    Poziom 13  
    Gregory_bg napisał:
    Z tego co widzę to jest błędne podłączenie. Rys 1 230V dwa przewody N zmostkowane oraz L1 zmostkowane a niżej w przypadku 400V dwie fazy Mostki L powinny być usunięte a tu masz dwa przewody N tylko do jednego wyjścia, zamiast dwóch. Zakładam, że zasilanie masz 400V a nie 230V.

Hmmmm nadal nie widzę w tym błędu. Producent zaleca zmostkowanie NN i tak jest, a L1 i L2 kolega dał osobno.....
  • REKLAMA
  • #6 11405888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11406625
    Francelektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    grant1200 napisał:
    nie narusza gwarancji?

Po co jest ta kostka? Przewód czyżby był za krótki? Martwisz się o gwarancję a może powinieneś troszczyć się o użytkowników. Gwarancja dopóki nic się nie wydarzy będzie niby"ok" ale gdy na kostce przewody się upalą to zastanów się dlaczego to się stało i ile będziesz musiał wyłożyć na naprawę i jeżeli tylko na naprawę. Mam taką zasadę - likwidować pośredników do minimum - najlepiej do zera. Tworzysz nowe schematy podłączeń i to jest bardzo niebezpieczne a jak jest faktycznie podłączona kuchnia to z tego zdjęcia nic nie widać.
    Szukasz potwierdzenia własnej "partyzantki".
  • #8 11407161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 11407251
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    Instrukcja jest poprawna i czytelna Kolego Bronek22, nie ma co filozofować na ten temat.
    Podłączenie wykonane przez autora wątku oczywiście jest prawidłowe a uwagi można mieć dwie. Marnej jakości listwa połączeniowa no i gdzie jest puszka, w której to podłączenie powinno się znaleźć?
    Sprawę podbicia gwarancji przez podłączającego pomijam bo o to autor wątku nie pytał.
  • #10 11407533
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Kolego Francelektryk - to co piszesz to dla mnie kompletna abstrakcja. Kostka jest po to, żeby podłączyć płytę na 230 lub 400V, a nie dlatego, że przewód za krótki. Moje zdanie - dokładnie jak napisał Kolega mar_cik. Tyle w temacie.

Pozdrawiam
  • #11 11407747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11407776
    Francelektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    adamkol45 napisał:
    Kostka jest po to, żeby podłączyć płytę na 230 lub 400V

Teraz wiem po co są kostki!
    adamkol45 napisał:
    dokładnie jak napisał Kolega mar_cik

mar_cik napisał:
    Marnej jakości listwa połączeniowa no i gdzie jest puszka, w której to podłączenie powinno się znaleźć?

A czy ta kuchnia nie ma własnych zacisków śrubowych gdzie są nawet "mostki"?
  • #13 11407790
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    .sk napisał:
    Wyrzuć te kostki i daj jakieś porządne. Te co najwyżej nadają się do łączenia halogenów na 12V...

A to niby dlaczego? Napięcie izolacji napewno jest odpowiednie a prąd..? porównywalny z prądem pobieranym i przez żarówki halogenowe na napiecie 12 V i przez płyte indukcyjną.
  • #14 11407992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 11408012
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    .sk napisał:
    nie zakładał bym gorszej od tej:

Gorsza, lepsza.... akurat ta z fotki do dobrych nie należy. Mocniejsze dokręcenie i blaszki spod srubki się wyginają.
  • #16 11408162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 11408361
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 11408418
    Chasmo
    Poziom 13  
    .sk: podałeś przykład kostki, na którą właśnie narzekałem - badziew jakich mało, choć na pierwszy rzut oka nie wyglądała. Wymieniłem 3 czy 4 te badziewne prostokątne podkładko/nakrętki na normalne (jakoś weszły) bo dokręcając normalną siłą przewód 2.5mm2 przekręcały się... Następnym razem jakbym musiał na niej robić to od razu na spokojnie powymieniałbym nakrętki, albo po prostu użył zwykłej łączeniówki jak autor wątku, ale może nieco mocniejszej.
  • #19 11408659
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    To kolego podaj przykład kostki mocnej dobrej na którą nie narzekasz :D Mogę prosić o link, fotkę.
    Stosuję te badziewia czarne i nie narzekam w końcu ma łączyć a nie przenosić siły rozciągające dwa odcinki przewodu. Przy przewodach linkach obowiązkowo zaciśnięte tulejki.Co do zwykłych kostek to co mam do nich nie tak: potrafi pęknąć korpus lub śrubka potrafi tak wciąć się w żyłę że `` robi z niej bezpiecznik topik `` i albo upali się żyła lub nastąpi grzanie i się usmaży ale to moje spostrzeżenia.
  • #20 11409319
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Francelektryk napisał:
    A czy ta kuchnia nie ma własnych zacisków śrubowych gdzie są nawet "mostki"?

Nie, ta kuchnia nie ma własnych zacisków śrubowych ani żadnych innych. Wyprowadzone gołe przewody. Stąd kostka
  • #22 11409454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 11410336
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Popraw też, bądź wprowadź do końca odizolowane części przewodów, bo widać że obierane niezbyt precyzyjnie i wystają poza części przewodzące kostki, co może prowadzić do porażenia.

Poza tym, nie zaznaczyłeś który przewód z której strony przychodzi, ale ok, idzie się domyślić.

Są profesjonalne puszki instalatorskie, kosztują około 5 czy 6 złotych, mają skręcane połączenia, do dostania w każdej hurtowni, najważniejsze że są zamknięte.
    Zakładam że zamkniesz to łączenie w puszce, ale wolę powiedzieć.
  • #24 11431544
    grant1200
    Poziom 10  
    dodaje drugie zdjęcie, połączenie przygotowane przez elektryka, zastanawia mnie tylko czemu szary kabel od kuchni jest połączony z brązowym od siły. A szary od siły został pominięty. Nic nie wspominał, że kable nie odpowiadają kolorom
    Podłączenie płyty indukcyjnej - czy szary kabel jest poprawnie użyty?[/quote]
  • #25 11431621
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 806
    Bo nie ma żadnej różnicy między brązowym,szarym i czarnym przewodem. Dla kuchenki oczywiście. :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności podłączenia płyty indukcyjnej, w szczególności użycia szarego kabla oraz jakości kostki łączeniowej. Użytkownicy zwracają uwagę na potencjalne naruszenie gwarancji w przypadku nieprawidłowego podłączenia przez osobę nieuprawnioną. Wskazują na błędy w mostkowaniu przewodów oraz na ryzyko związane z używaniem niskiej jakości kostek, które mogą prowadzić do awarii. Pojawiają się również pytania o kolorystykę przewodów i ich odpowiednie podłączenie. Użytkownicy zalecają stosowanie profesjonalnych rozwiązań oraz dokładne sprawdzenie połączeń, aby uniknąć problemów w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA