logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AsRock K8Upgrade-1689 - system nie widzi napędu optycznego ASUS DRW-24B5ST

krynol1712 17 Paź 2012 21:03 2658 16
REKLAMA
  • #1 11422467
    krynol1712
    Poziom 10  
    Witam.
    Wymieniłem uszkodzony dysk i przy instalacji XP nie startuje kreator więc padło podejrzenie na napęd optyczny bo szwankował już wcześniej.wymieniłem na ASUS DRW-24B5ST (stary był na ATA). Skutek wymiany żaden ale przynajmniej dioda mruga otwiera się i zamyka, płyta startuje na chwile (w starym napędzie tylko mrugała). Wpadłem na pomysł i podłączyłem twardy dysk do innego kompa. Tam zainstalowałem system i wszystko działało. Po podłączeniu go do mojego komputera wszystko działa tylko nie wiem dla czego nie widzi napędu optycznego. W managerze urządzeń też nie figuruje żaden dysk optyczny. Po lekturze w gogle grzebałem w rejestrze według zaleceń Bila i nic to nie dało. Wyjęcie baterii też. Powrót do ustawień optymalnych też kicha. Podczas startu systemu na drugiej tablicy wyświetla się że pod Sata1 jest widoczny ASUS DRW...

I CO WY NA TO.
    K8Upgrade1689
    dysk 80GB ATA
    AMD Sempron 3100+
    RAM 1,25 GB
  • REKLAMA
  • #2 11422715
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Radzę wymienić przewód SATA. Starszy napęd mógł być uszkodzony, teraz to być może wina kabelka, był nowy ?
  • #3 11422915
    krynol1712
    Poziom 10  
    Nowy ale dali gratis w kompu ...(sklepie)
  • #4 11423241
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A zasilacz ten komputer posiada? Marka i model.
  • REKLAMA
  • #5 11423294
    krynol1712
    Poziom 10  
    DR-B400-ATX Deer.Klawiature i mysz monitor.
  • #6 11423453
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    BIOS: Advanced / IDE Configuration / SATA Operation Mode [non-RAID]

(jeśli nie masz opcji SATA Operation Mode to masz bardzo stary BIOS)
  • #7 11424007
    Robert B
    Poziom 43  
    krynol1712 napisał:
    DR-B400-ATX Deer

To atrapa zasilacza.
    Zmierz napięcia na Molexie z podłączonymi napędami. Zobacz czy nie skacze +5 i +12.
    Zresztą na całym wtyku ATX też.
  • #8 11424147
    krynol1712
    Poziom 10  
    Jest tylko OnBoard SATA Controler ustawiony na Enabled.
    Czyli mam zaktualizować bios tylko do której wersji.Patrzyłem na stronie producenta i oczopląsu dostałem od ilości możliwych pomyłek. Jedyne co tam znalazłem z nazwą SATA to wersja biosu 1.6 a mam 1.3 .Tylko czy jeszcze kupi się dyskietkę? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
  • #9 11425780
    WojtasJD
    Poziom 43  
    W załączniku obraz dyskietki.

Jeśli jej nie masz to to będzie to nieco złożone:

-> http://sourceforge.net/projects/grub4dos/file.../grub4dos%200.4.4/grub4dos-0.4.4.zip/download
    wypakuj plik grldr na partycję z ntldr (który jest ukryty)
    -> Start -> Uruchom: sysdm.cpl [enter] -> zakładka |Zaawansowane| Pole: Uruchamianie i odzyskiwanie, przycisk [Ustawienia] -> Pole: Uruchamianie systemu, przycisk [Edytuj] - na dole dopisz:

C:\grldr="GRUB4DOS"

Zapisz.
    Można od razu skorygować czasy wyświetlania

-> w notatniku wklej
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

i zapisz jako menu.lst - 'obok' grldr
    -> plik z załącznika rozpakuj i zapisz na dysk - może być 'obok' grldr

Uruchom ponownie komputer i wybierz z menu GRUB4DOS -> K8U1689 BIOS update disk
    Załączniki:
    • k8u1689.zip (548 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 11427289
    krynol1712
    Poziom 10  
    Mam dyskietkę. Wczoraj próbowałem z ASRFLASH i bios K8U16892,40 i nic z tego Error 103 w połowie roboty.
  • #11 11427789
    Robert B
    Poziom 43  
    Według mnie przy opisanych w pierwszym poście objawach, aktualizacja oprogramowania płyty czyli Biosu powinna być ostatnią rzeczą. Ja najpierw przyjrzałbym się sprzętowi - czyli kondensatorom na płycie i napięciom z tej atrapy zasilacza.
    krynol1712 napisał:
    Wymieniłem uszkodzony dysk

W jakich okolicznościach uległ uszkodzeniu?
  • #12 11428823
    krynol1712
    Poziom 10  
    Robert B napisał:
    Według mnie przy opisanych w pierwszym poście objawach, aktualizacja oprogramowania płyty czyli Biosu powinna być ostatnią rzeczą. Ja najpierw przyjrzałbym się sprzętowi - czyli kondensatorom na płycie i napięciom z tej atrapy zasilacza.
    krynol1712 napisał:
    Wymieniłem uszkodzony dysk

W jakich okolicznościach uległ uszkodzeniu?

Pewnego dnia : Start komputera- xp ładuje się -przerywa tryb awaryjny-każda opcja trybu awaryjnego nie działa.Ponowny start i tak bez końca.
    Dysk ma siedem lat nagrywarka też. W poniedziałek będę miał od kumpla starą sprawną nagrywarkę dla testów.Do pomiarów mam jedynie marketowy "multimetr".
  • REKLAMA
  • #13 11428936
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Musiałbym widzieć ten komunikat 'Error 103' - tam pewnie jest jeszcze jakiś tekst a tak to:
    - dyskietki są bardzo niepewne
    - wyżej masz alternatywną metodę
  • #14 11430072
    Robert B
    Poziom 43  
    :arrow: WojtasJD
    I tak widzę, że kolega krynol1712 robi po swojemu, więc chyba nasze rady są bezcelowe.
    Robert B napisał:
    Ja najpierw przyjrzałbym się sprzętowi - czyli kondensatorom na płycie i napięciom z tej atrapy zasilacza.

Robert B napisał:
    Zmierz napięcia na Molexie z podłączonymi napędami. Zobacz czy nie skacze +5 i +12.

WojtasJD napisał:

Po sprawdzeniu sprzętu zalecałbym test pamięci Memtestem, ale pewnie to również nie zostanie zrobione. Update Biosu przecież można też zrobić z bootowalnego pena.
  • #15 11433496
    krynol1712
    Poziom 10  
    Robert B napisał:
    :arrow: WojtasJD
    I tak widzę, że kolega krynol1712 robi po swojemu, więc chyba nasze rady są bezcelowe.
    Robert B napisał:
    Ja najpierw przyjrzałbym się sprzętowi - czyli kondensatorom na płycie i napięciom z tej atrapy zasilacza.

Robert B napisał:

WojtasJD napisał:

Po sprawdzeniu sprzętu zalecałbym test pamięci Memtestem, ale pewnie to również nie zostanie zrobione. Update Biosu przecież można też zrobić z bootowalnego pena.

Witam.
    Płyta czysta brak nadpaleń okopceń czy też śladów przegrzania.
    +5v od 5,11-5,13 +12 od 11,85-11,97
    Co do grubdos instrukcja jest dla mnie skomplikowana.Próbowałem to zrobić ale nie
    byłem pewny dalszych kroków i zatrzymałem sie po wpisie w notatniku. Nie jestem informatykiem ja tylko próbuje uruchomić nagrywarkę na którą wydałem pieniądze.
    Błąd przy biosie to error 3 a a nie jak pisałem 103 a brzmi on:error3-File does not exist
    Testu nie mogę zrobić jakiś byk. Jak prze z polskiego instrukcje na nasze to coś napisze.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Dziś też idę na noc do pracy udanej Niedzieli.
  • #16 11434422
    Robert B
    Poziom 43  
    krynol1712 napisał:
    error3-File does not exist

Najprawdopodobniej źle wpisana nazwa pliku biosu lub rozszerzenie.
    krynol1712 napisał:
    Testu nie mogę zrobić jakiś byk

Więc masz jakiś problem. Odpowiadam dokładnie w taki sposób, w jaki kolega udziela informacji.
  • #17 11604076
    krynol1712
    Poziom 10  
    Witam. Serwis stwierdził uszkodzenie kondensatorów w zasilaczu i na płycie głównej (+5V). Naprawili zasilacz i zaktualizowali BIOS. Zalecili wymianę płyty głównej.Komputer działa na starej, starsze gry też.Jeszcze recykling go nie dopadnie.
    Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił uszkodzony napęd optyczny na ASUS DRW-24B5ST, jednak komputer nie rozpoznaje nowego napędu podczas instalacji systemu Windows XP. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabla SATA, zasilacza (marka Deer DR-B400-ATX), oraz ustawień BIOS, w tym trybu SATA. Użytkownik miał problemy z aktualizacją BIOS-u, co prowadziło do błędów. Ostatecznie serwis zdiagnozował uszkodzenie kondensatorów w zasilaczu i na płycie głównej, co zostało naprawione, a BIOS zaktualizowano. Komputer działa, ale zalecana jest wymiana płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA