logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kotła gazowego do domu 110m2 - ogrzewanie i ciepła woda, moc grzejników?

katherin 18 Paź 2012 17:22 2286 14
  • #1 11425080
    katherin
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, szukam porady, jaki piec, kocioł byłby odpowiedni do mojego domu. Powierzchnia 110m2, bliźniak, piwnica nie ogrzewana, parter i piętro, stare budownictwo, dom docieplony. Chodzi mi o kocioł do ogrzewania i ciepłej wody. Piec będzie umieszczony w piwnicy. Dodatkowo proszę o poradę jak fachowo obliczyć jak duże mają być grzejniki, jaka moc grzejników?
  • #3 11428252
    katherin
    Poziom 9  
    A jakieś szczegóły? Jakiej firmy kotły są dobre?
  • #4 11428712
    murza
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Polecam ecocondens 1 funkcyjny plus zasobnik na ciepłą wodę. Termet dobra jakość w rozsądnej cenie /3 lata gwarancji/, a do tego jeden z najtańszych serwisów.
  • #5 11431063
    katherin
    Poziom 9  
    Skłaniamy się do kotła kondensacyjnego, dwufunkcyjnego zamontowanego jednak w łazience a nie w piwnicy (oszczednosć wody)? Do tego wymiana grzejników na odpowiednio większe. Dobra decyzja?
  • #6 11431165
    hektor111
    Poziom 10  
    Zależy ile chcesz wydać. Ale podstawą jest: jak największa wydajność za tą kwotę jaką posiadasz (w % np. 97, 103.itd), servis autoryzowany jak najbliżej( naprawa w zimie do 12 godzin a w lecie 24), na tą kubaturę to wystarczy 17 ale nie wiem czy jeszcze produkują - w sklepach widzę 24 ale to ci servis ograniczy w komputerze, Ja mam vaillanta z kotłem 150 l. na 3 osoby w domu, patrz na decybele pracy pieca bo to jest ważne. Jak wyliczyć znajdziesz w necie albo ci wyliczą w sklepie ale uważaj!!!! KUPUJĄC GRZEJNIKI NIECH CI WYLICZAJĄ Z TEMPERATURY WYCHODZĄCEJ Z PIECA. Grzejniki mają pewną temperaturę przy której osiągają wyliczoną moc. 65,75,95 stopni C. Im mniejsza temperatura wyjściowa tym więcej paneli - więc zebyś nie założył za małych grzejników. Zdoświadczenia to przy gazie temp 75 stopni to norma i nie zaoszczędzisz ustawiając mniejszą. Ja mam 83. Na grzejnikach pisze przy jakiej temp. jaką mają moc. Polecam ci Vaillanta - servis ci wszystko wyliczy bo do urochumienia musisz ich wezwać.
    siemka
  • #7 11431693
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    hektor111 napisał:
    servis ci wszystko wyliczy bo do urochumienia musisz ich wezwać.

Serwis (nawet Vaillant`a) raczej nie wykona doboru grzejników. Natomiast uruchomi kocioł nawet przy 1 jak to nazwałeś "panelu".
  • #8 11435947
    hektor111
    Poziom 10  
    Jak zawł tak zwał. Wiadomo o co chodzi. Mnie wyliczyli w sklepie firmowym jak byłem pytać o kocioł. Też byłem niewiedzący. Jak ekipa je zakladała to potwierdzili prawidłowy dobór grzejników. Chyba że trafisz na jakiegoś buraka to wtedy idź do innej firmy.
  • #9 11446280
    katherin
    Poziom 9  
    Witajcie, mam takie "szczęście", że w trakcie robót wyniknęły pewne komplikacje; a więc:
    1) w pierwszej wersji kocioł miał być umieszczony w łazience a wylot przez ścianę, z powodu wielkich przeróbek i mnóstwem rurek zdecydowaliśmy się na drugą wersję
    2) miejsce kotła łazienka - wylot przez komin, jednak w Vaillandzie powiedzieli że kocioł obsolutnie nie może być umieszczony nad wanną;
    więc pozostaje wersja 3) piwnica, kocioł z wyrzutem spalin do komina;
    Jednak problem jest o tyle, że kocioł jest już zakupiony, tj. Kocioł kondensacyjny, dwufunkcyjny bez zasobnika : Vaillant ecoTEC VCW pro 226/3-3.
    Moje pytanie jest nastepujące: czy w takiej sytuacji nie byłoby lepiej wymienić powyższego pieca na model kondensacyjny, jednofunkcyjny z zasobnikiem? I czy ktoś może miał taką sytuację, czy w ogóle można taki piec wymienić???
  • #10 11446719
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Powinno się udać. Chyba , że był już rozpakowany i zawieszony. Ale i tak powinno się udać. musisz po prostu udać się do firmy lub sklepu gdzie go nabyłaś i zapytac.
  • #11 11446757
    katherin
    Poziom 9  
    Rozpakowany jeszcze nie był, na szczęście:)
  • #12 11446862
    serwisant73
    To nie powinno być problemu z wymianą.
  • #13 11448674
    hektor111
    Poziom 10  
    Dokładnie tak. Ale dlaczego nie zostaniesz przy tym co już masz? co to za różnica gdzie wisi? W drugiej wersji będziesz musiał kupić zbiornik i inny komputer sterujący.
  • #14 11449864
    serwisant73
    Chodzi o zapewnienie komfortu CWU. Odległość z piwnicy do ostatniego punktu pewnie jest znaczna. Dlatego jednofunkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacja. A różnica w cenie jest do przełknięcia.
  • #15 11451071
    hektor111
    Poziom 10  
    To kilka tysięcy złotych. No ale cóż.... A odległość ile większa? 1,5-2 m w pionie max, to nastawi na piecu 80 zamiast 75. W gazie to niewiele. Chociaż wątpię bo jak ma pokoje na piętrze to ciepło i tak z dołu pójdzie. Ile teraz taki zbiornik a-propo?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej wyboru kotła gazowego do ogrzewania i ciepłej wody w domu o powierzchni 110 m². Wskazano na preferencje dotyczące kotła kondensacyjnego, z sugestiami dotyczącymi modeli, takich jak Vaillant ecoTEC VCW pro 226/3-3 oraz Termet. Dyskutowano również o lokalizacji kotła (w piwnicy vs. łazience) oraz o konieczności wymiany grzejników na większe, aby zapewnić odpowiednią moc grzewczą. Użytkownicy podkreślili znaczenie serwisu oraz wydajności kotła, a także zwrócili uwagę na obliczenia dotyczące mocy grzejników w zależności od temperatury wody. Pojawiły się pytania o możliwość wymiany kotła na model jednofunkcyjny z zasobnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA