logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki ZZR 600 - alternator nie ładuje, niskie napięcie na pinach

piotergra 18 Paź 2012 20:11 3921 3
REKLAMA
  • #1 11425827
    piotergra
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Od pewnego czasu zauważyłem że gdy jeździłem na światłach przy obrotach niższych niż 5tyś. to po postoju motor ciężko palił. Po zmierzeniu lądowania na stykach akumulatora przy obrotach 5tyś i wyżej ładowanie pokazywało 12.9- 13.2, a na biegu jałowym spadało do do 11.8 czyli zerowego. Odkręciłem pokrywę alternatora i na 2 "płatkach" alternatora od zewnętrznej strony był nalot w podobnie do rdzę, a kolejne trzy inne miały taki jasno bursztynowy osad na całości. Niewiele myśląc wyczyściłem papierem"rdzę" od zewnątrz (tam gdzie reaguje z magnesem). Po złożeniu ładowania brak, tak jak i na wysokich jak i na niskich obrotach. Wyczytałem gdzieś na forum że bezpośrednio z wtyczki alternatora pomiędzy pinami 1-2 2-3 1-3 powinno być od 60 do 90V u mnie na niskich jest 28 a na bardzo wysokich dochodzi do 50-55. Dodam jeszcze że między każdym pinem z wtyczki alternatora a masą motoru jest przejście. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11426217
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2611
    piotergra napisał:
    Dodam jeszcze że między każdym pinem z wtyczki alternatora a masą motoru jest przejście.

To wskazuje na uszkodzenie statora (zwarcie do masy). Niestety awaria taka powoduje w następstwie także uszkodzenie regulatora napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 11427239
    piotergra
    Poziom 10  
    uszkodzenie regulatora już jest przesądzone? da się go jakoś przebadać ? spróbuje podmienić może najpierw sam alternator.
  • #4 11446531
    piotergra
    Poziom 10  
    Dziś założyłem nowy alternator i ładowanie wróciło do normy. Dodam jeszcze że jak tylko odpaliłem motor po pierwszym remoncie i gdy zobaczyłem że ładowania brak to żeby zjechać do domu od szwagra odpiąłem wtyczkę z regulatora i to go chyba uratowało. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Piotrek.
REKLAMA