logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laney BC250 wzmacniacz basowy - Uszkodzeniu ulegają tranzystory wzmacniające

Kazek93 18 Paź 2012 20:29 1821 3
REKLAMA
  • #1 11425939
    Kazek93
    Poziom 10  
    Chodzi o piec basowy Laney BC 250. Problem tkwi w tym że palą się w nim tranzystory wzmacniające, jest ich 4(2x MJ15003 i 2x MJ15004) i za każdym razem pali się też kondensator lub rezystor. Historyjka powtórzyła mi się już dwa razy i nie chce psuć trzeciego kompletu tranzystorów. Elementy jakie ulegały zniszczeniu to wyżej wymienione tranzystory i takie elementy jak: C3, C19,C10,R22.
    W załączniku zamieszczam schemat.

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to jestem jego pierwszym właścicielem, mam go od 15 lat, nigdy nie było z nim problemów. Nigdy się nie grzał a nie raz grał po 13 godzin na weselach i nie było żadnych problemów.
    Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Schemat_BC250.pdf (236.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11426042
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Regulowałeś prąd spoczynkowy po wymianie tranzystorów?
  • REKLAMA
  • #3 11426176
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11481161
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Ten wzmacniacz wymaga trochę precyzyjniejszego uruchomienia niż wymiana tylko tranzystorów końcowych.

Sposób wysterowania tranzystorów jest w nim trochę odmienny, wzorowany na rozwiązaniach Leo Fendera mający zagwarantować odpowiednie brzmienie.

Precyzyjnie chodzi tu o elementy R22 oraz C10 sterowane przez tranzystoryTS5 oraz TS18, dlatego bardzo ważną sprawą jest w pełni symetryczna praca wzmacniacza,a co za tym idzie wyregulowanie napięcia niezrónoważenia na poziomie kilku mV potencjometrem PS2- podobnie jak to ma miejsce w konstrukcjach z mosfetami.
    Regulację należy przeprowadzić ponownie po "wygrzaniu " elementów.

Oddzielną sprawą jest kwestia nowo zakupionych MJ15003/04- te produkcji USA Motoroli są ciężko osiągalne, natomiast nie brakuje podróbek Made in China,które mają tendencję do nadmiernego grzania-niska f T, wzbudzania .
    Dobrą alternatywą jest zakup tranzystorów :

MJL 21194/21193 lub MJL1302/MJL3281

- ale uwaga występują również w innych obudowach niż TO-3.

Cytat:

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to jestem jego pierwszym właścicielem, mam go od 15 lat, nigdy nie było z nim problemów. Nigdy się nie grzał a nie raz grał po 13 godzin na weselach i nie było żadnych problemów.
    Proszę o pomoc.

Tu możemy się zastanowić nad przyczyną wyeksploatowania całego zestawu?
    czasem przychodzi pora na obciążenie - głośnik!
    Wszystko ma swój resurs...
    Miałam takie przypadki: wzmacniacz w serwisie pracował bezawaryjnie po 2 tygodnie na pełnym obciążeniu w cieplarce przy zachowanym 30 stopniach Celciusza,a u klienta wytrzymywał weekend...
REKLAMA