logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani i sprawdzony router WiFi do kablówki Multimedia dla studenta na stancji?

Wisniowa 18 Paź 2012 20:35 5886 14
REKLAMA
  • #1 11425974
    Wisniowa
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Interesuje nas najtańszy dobry router wifi – siostra/studentka jest na stancji i żeby mieć neta ma sama kupic router do kablówki ( MULTIMEDIA)
  • REKLAMA
  • #2 11426013
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    TP link WR 740 N
  • #3 11426019
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    - WR740N - w razie potrzeby alternatywny soft dostępny na ten router.
  • REKLAMA
  • #4 11426039
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    np. dd-wrt
  • REKLAMA
  • #5 11426404
    HaPe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Tak jak Ci radzą, niech weźmie tego tplinka. Model z jakością adekwatną do ceny, będzie zadowolona.
  • #6 11426676
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Taaa, alternatywny firmware. Czy wy poważnie sądzicie, że dziewczyna to sama wgra?
  • #7 11427425
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    @freetz_master - czemu tak strasznie wątpisz w to, że gdy będzie trzeba wgrać alternatywny FW by ominąć jakieś przeszkody narzucone przez ISP na co nie pozwala OFW dziewczyna/ny nie będą potrafiły 3 razy kliknąć według podanej instrukcji - czasami brak twojej wiary w umiejętności logicznego myślenia userów mnie przeraża.

Mnie już nie jeden/jedna zaskoczył swoją determinacją i poprawnym wykonaniu konfiguracji bez jakichkolwiek umiejętności lub doświadczenia ze sprzętem.
  • #9 11488198
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    Witam
    Podepnę się pod temat
    Też muszę zakupić do znajomego router i chciałbym żeby miał dobry zasięg i pracował bez problemu obsługując przynajmniej 3 laptopy po WIFI. Nie koniecznie wgrywać alternatywne oprogramowanie i cena do ok 180zł. Dostawca to kablówka Promax. Zastanawiałem się na Tp-linkiem ale nie wiem jaki nr wybrać ja osobiście używam 1043ND z alternatywnym oprogramowaniem. Może ktoś polecić z tej strony co wybrać http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=212
  • #10 14242839
    glebor
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Hej, podepnę się pod temat. Szukam routera z mocnym wifi,
    mam aktualnie tp link wr340g. Ledwo przebija mi przez jedno piętro, z ograniczeniem do 2-3mbs, a na łączu mam 60. Telewizor nie chodzi, laptop a ni nic.

Potrzebuję jakiś porządny router, żeby przebijał mi przez 4 betonowe stropy (mieszkam w 4 kondygnacyjnym segmencie). Nie mam kabli w ścianie, więc 4 routery nie wchodzą w grę, najważniejsze, żeby na strychy była w miarę pełna prędkość.
    Myślałem o AIR LIVE npower, ustawić go na 33DBI na stałe, kupić porządną antenę i może jakoś będzie. Na ruterek góra 200zł mogę przeznaczyć.
    Proszę o pomoc co mógłbym kupić, żeby zasięg był w całym domu.
  • #11 14242844
    fido
    Poziom 26  
    Zamiast routera może kolega kupić jakiś repeater i może to rozwiąże sprawę.
  • #12 14242914
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Kolega @glebor ma taki pomysł na powiększenie zasięgu, że włosy stają na głowie. Kto zdrowo myślący ustawi router z mocą 33dBm? To moc 2W a więc 20 razy przekraczająca dopuszczalne prawem 20dBm( 100mW). Proponuję jeszcze wymienić karty WiFi w urządzeniach na jakieś chińskie WiFi Sky o podobnej mocy i będzie komplet. Wszak komunikacja odbywa się w obydwie strony. A co z innymi użytkownikami , sąsiadami i ich sieciami? bo o własne zdrowie pomysłodawca pewnie się nie martwi.Pomysł z pokryciem 4 kondygnacyjnego domu za pomocą jednego routera cokolwiek dziwny i nierealny. Kolego masz łącze 60Mb/s a używasz routera, który używa standardu G. Zacznij od zakupu routera z pełnym N. na tyle starczy ci budżetu. Jeśli chcesz mieć porządny zasięg kup na każdą kondygnację AP i połącz kablem lub transmiterami PLC po sieci energetycznej. Tanio nie będzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 14242970
    fido
    Poziom 26  
    Z routerów dobre to RT-N66U ale cena wysoka lub TP-Link TL-WDR4300 cena zbliżona ale wydaje mi się że i tak na 4 kondycje nie wiadomo jak będzie dobrym rozwiązaniem tak jak kolega pisał wyżej wykorzystać AP i rozgałęźniki np.

Jaki tani i sprawdzony router WiFi do kablówki Multimedia dla studenta na stancji?
  • #14 14244004
    glebor
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    To już wiem, że najlepszym wyjściem dla mnie będą 3 transmitery - 1 nadający i 2 odbiorniki.
    Chciałbym się dowiedzieć, bo mam na zewnątrz licznik taki elektroniczny na prąd 3 fazowy. Czy ten licznik ograniczy sygnał, żeby się nie okazało, że z mojego łącza korzysta cały cykl segmentów podłączony do jednego głównego licznika.

Dodano po 2 [minuty]:

powiedzmy, że komputery na tym tp linku jeszcze chodzą, ruter jest na 3 kondygnacji na 2 i 4 mam jeszcze internet, co prawda 10-15MB/s ale jakoś działa, gorzej z telewizorem, bo w samsung smart tv zawiesza się ipla, nie mogę w ogóle oglądać, pokazuje ciągle błąd sieci.
  • #15 14244028
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    glebor napisał:
    Czy ten licznik ograniczy sygna

Pewnie że ograniczy. Producent zapewnia pełną przepustowość na jednej fazie w przeciwnym wypadku może działać lub nie i nic na to nie poradzisz,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat zakupu taniego i dobrego routera WiFi dla studentki, która potrzebuje urządzenia do kablówki Multimedia. Najczęściej polecanym modelem jest TP-Link WR740N, który oferuje dobrą jakość w przystępnej cenie. Wspomniano również o możliwości wgrania alternatywnego oprogramowania DD-WRT, co może być przydatne, ale niekoniecznie dla mniej doświadczonych użytkowników. Inni użytkownicy sugerują, że dla lepszego zasięgu w większych domach warto rozważyć użycie punktów dostępowych (AP) lub repeaterów, zwłaszcza w przypadku trudnych warunków sygnałowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA