perlon napisał: Pokaż schemat jak to mierzysz i co do tej ATMegi jest wgrane.
http://hobby.abxyz.bplaced.net/img/art001_schemat1.png schemat jest taki jak tu tylko bez kondesatorów filtrujących, jest to układ podłączony na płytce stykowej i myślę ich brak chyba nie może powodować takiego poboru prądu. Wgrany w nią jest prosty program, który ustawia PORTD jako wyjścia a PC0 jako wejscie, 1 lub 0 na PC0 ma powodować zmiane stanu na pinach portu D.
Dodano po 5 [minuty]:
tmf napisał: Przyczyn może być wiele - przede wszystkim przekroczenie dopuszczalnego napięcia zasilania. Pamiętaj, że nie powinieneś przekraczeć 5 V - sprawdź czy masz tyle. Sprawdź ile pobiera po odłączeniu programatora. Wymuś (po odłączeniu programatora) stan aktywny na pinie RESET - wtedy też tyle bierze prądu?
Tak jest 5,05V z zasilacza stabilizowanego, zresztą z tego zasilacza korzystałem już przy kliku programach i działało bez zarzutu fakt, że nie sprawdzałem wtedy poboru prądu tylko dopiero teraz kiedy zaczęły się jakieś dziwne rzeczy dziać sprawdziłem. Teraz zmierzyłem i pobiera już nie 85 mA a 68mA bez programatora także . W trakcie resetu tez tyle bierze.
Dodano po 1 [minuty]:
A i mierze to po prostu podając zasilanie na uC przez amperomierz.