logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP SV-2153CN - brak obrazu i dźwięku, kineskop nie żarzy, co sprawdzić?

snajper555 30 Sty 2005 12:02 2854 13
REKLAMA
  • #1 1181503
    snajper555
    Poziom 11  
    sluchajcie. jest taka sprawa. w sharpie po wlaczeniu przycisku sieciowego wlacza sie kontrolka czywania, ale nie ma ani obrazu ani glowu. przemierzylem polprzewodniki i rezostory w zasilaczu i odchylkaniu poziomym, wszystko ok. odlaczylem tranzystor z odchylania poziomego, wpialem zamiast kolektora i emitera zarowke 40w i swiecila, co by swiadczylo o tym, ze przetwornica dziala poprawnie. natomiast kineskop wogule nie zarzy. aha, kondensatory po pierwotnej stronie przetwornicy rowniez ok. doradzcie co teraz z tym zrobic, bo juz mi koncepcji zaczyna brakowac;)
  • REKLAMA
  • #2 1181535
    tuszyn1
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Sprawdź elementy w sterowaniu BU oraz czy są impulsy zwrotne z odchylania H do generatora H.
  • REKLAMA
  • #3 1182184
    snajper555
    Poziom 11  
    ok, zaraz sprawdze elementy aplikacyjne bu. tylko jak moge sprawdzic obecnosc tych impulsow, skoro nie posiadam oscyloskopu?

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

sprawa odchylania chyba juz zostala zamknieta - uszkodzone byly 2 kondensatoru 10uf filtrujace +12v. ale pojawil sie nowy problem: po wlaczeniu tv teraz nie swieci kontrolka "standby", tylko jest calkowita cisza. po wlaczeniu na elektrolicie zasilajacym (po pierwotnej stronie prztwornicy) pojawia sie 311V, po wylaczeniu to napiecie pozostaje na kondensatorze. na moje oko powinna byc jakas przerwa w przetwornicy. niestey wszystko jest ok, zarowno elementy maja swoje wartosci jak i nie ma zimnych lutow. w tym momencie nie wiem co mogloby byc... please help:)
  • REKLAMA
  • #4 1184201
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Jeśli nie działa zasilacz to skąd wiadomo że z odchylaniem jest OK.W Sharpie zawsze się wymieniało C723 w zasilaczu 3,3uF/50V (NP).Jak na 12V to el. 10uF wydają mi się troszkę małe.Jeśli przed wymianą przetwornica działała to może coś się przywarło .Sprawdż czy masz 12V i 5V(C1014).
  • #5 1189201
    snajper555
    Poziom 11  
    oczywiscie, mialo byc 100uf a nie 10. literowka. natomiast co do 5 i 12v to nie ma, bo, na moje oko, przetwornica nie jest jakby sterowana (po wylaczeniu odbiornika z pradu napiecie 311V na kondensatorze elektrolitycznym zasilajacym stale sie utrzymuje i nie spada. dlatego szukalem jakiejs przerwy w przetwornicy (spalony opor, przerwana dioda itd), ale niestety nic nie znalazlem, choc wszystkie elementy po pierwotnej stronie przetwornicy przemierzylem... teraz nie wiem, czy szukam dobrze, czy zle...
  • REKLAMA
  • #6 1189314
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    W pierwszym poście podałeś że stby dioda świeci żarówka również a teraz jest martwy, wróć do sytuacji wyjściowej.Może przy sprawdzaniu wszystkich elementów coś wlutowałeś żle .Nie piszesz czy ten 3,3uF jest dobry.Jak zadziała zabezpieczenie przeciązenia to też tak może być.
  • #7 1189759
    snajper555
    Poziom 11  
    ok, to jeszcze raz... rzeczywiscie, na poczatku przetwornica pracowala itd, jak wpialem zarowke 40W pomiedzy kolektorem a emiterem BU (przy wyjetym tym tranzystorze), to zarowka swiecila. kontrolka standby rowniez. po wymianie dwoch kondensatorow w sterowaniu BU (2x100uF) przetwornica padla: kontrolka standby przestala swiecic, elektrolit "glowny" wogole sie nie rozladowuje, w zasilaczu jest tylko i wylacznie napiecie 311V i zadne inne. tak jak mowilem, przemierzylem wszystkie elementy po pierwotnej stronie przetwornicy, usunalem wszystkie watpliwe miejsca (zimne luty itd), wrzucilem spowrotem te 2 kondensatory uszkodzone, ktore stracily pojemnosc (te 2x100uF). kondensator, o ktorym piszesz (3,3uF) jest rowniez dobry (miernik sredniej klasy wskazuje 2,8uF). to, ze kondensator "glowny" sie nie rozladowuje moim zdaniem w sposob szczegolny swiadczy o tym, ze jest jakas przerwa po pierwotnej stronie przetwornicy. ale kurcze, przemierzylem wszystko 2 razy i jest ok. a kontrolka standby dalej nie swieci, nie ma ZADNEGO innego napiecia niz 311V. to jest dla mnie jakies dziwne, ale hobbistycznie postawilem sobie za cel wykonanie naprawy, wiec jak by ktos mial jaies pomysly to bardzoprosze o pomoc:)
  • #8 1190444
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Jeśli zbierasz SE to w numerze 8/01 na str46-47 jest ładnie opisane o problemach tych zasilaczy.Trudno jest nie widząc odbiornika podać za każdym razem wymień R(nr) i po problemie.Domyślam się że schematem dysponujesz?
  • #9 1195074
    snajper555
    Poziom 11  
    tak, schemat posiadam. moze ew. jakos przeslac mailem, bys rzucil okiem;)?
  • #10 1195432
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Mam schemat od 2152 sądze że nie odbiega od 2153.Na moim są podane napięcia na IC701.Może uszkodziły się R705,706,707 i nie ma masy.Sprawdż R711,712,714.Jeśli chcesz to podaj email to wyślę ci poradę z SE.
  • #11 1224133
    snajper555
    Poziom 11  
    moj email to snajper666(_at_)o2.pl w przetwornicy jest scalak STRD5441, chcialem go kupic zeby sprawdzic czy on nie jest padniety (wszystie inne elementy w przetwornicy sa ok, masa tez jest), ale nigdzie nie moge go dostac :( . na bodajze 2 nodze STRD5441 jest 311V i nigdzie poza tym...
  • #12 1224200
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Układ ten mają w cybor-tech.com.pl 14zl.Masz jakieś napięcia na Q701,702?Czy schemat który masz jest z podanymi napięciami?
  • #13 1229084
    snajper555
    Poziom 11  
    nie, napiec nie ma zadnych. mam schemat, na ktorym sa powypisywane napiecia (troche nieczytelnie, ale sa). JEDYNE napiecie jakie pojawia sie w przetwornicy (oczywiscie po pierwotnej stronie) to jest 311V (i pozostaje po wylaczeniu odbiornika z sieci), dlatego z takim uporem maniaka podkreslam, ze na moj rozum i z doswiadczenia powinienem znalezc jakas przerwe w obwodzie po pierwotnej stronie przetwornicy. przemierzylem juz wszystkie elementy w zasilaczu i widocznie albo ta przetwornica jest madrzejsza ode mnie albo usterka jest gdzies po stronie wtornej. uklad zakupie, tylko wczesniej prosze o porade: czy w takiej sytuacji istnieje mozliwosc uszkodzenia tego STRD-a? przetwornica WOGOLE nie pracuje. nawet w ramach desperacji podpialem zarowe 40W do odchylania poziomego i zgodnie z przypuszczeniami nic sie nie zaswiecilo. juz dawno bym to olal, ale mi ten TV wjechal na ambicje i bardzo chcial bym go naprawic:)

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SHARP SV-2153CN po włączeniu zasilania świeci kontrolka standby, jednak brak jest obrazu i dźwięku, a kineskop nie żarzy. Sprawdzono półprzewodniki i rezystory w zasilaczu oraz odchylaniu poziomym, które wydają się sprawne. Po odłączeniu tranzystora BU i podłączeniu żarówki 40W między kolektor a emiter, żarówka świeci, co wskazuje na działanie przetwornicy. Uszkodzone okazały się dwa kondensatory filtrujące +12V (2x100µF), których wymiana spowodowała całkowitą utratę pracy przetwornicy – kontrolka standby przestała się świecić, a na kondensatorze po pierwotnej stronie zasilacza utrzymuje się napięcie 311V, które nie spada po wyłączeniu odbiornika. Pomimo dokładnego pomiaru i kontroli elementów po stronie pierwotnej przetwornicy, nie wykryto przerw ani uszkodzeń. Podejrzewa się uszkodzenie scalaka STRD5441 w przetwornicy, który jest trudno dostępny. Wskazano na konieczność sprawdzenia elementów sterowania BU, impulsów zwrotnych z odchylania poziomego do generatora H, rezystorów R705, R706, R707, R711, R712, R714 oraz kondensatora C723 (3,3µF/50V). Schemat posiadany przez użytkownika zawiera napięcia referencyjne, jednak brak jest napięć 5V i 12V, co potwierdza brak pracy przetwornicy. Wskazano również na literaturę i artykuły opisujące typowe problemy z zasilaczami w modelach Sharp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA