logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe powieści, opowiadania science fiction, co byście polecili.

zimny8 20 Paź 2012 15:18 1977 10
REKLAMA
  • #1 11431370
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Kiedyś czytałem wszystko co się pojawiało w księgarniach, po latach przerwy mając więcej czasu chętnie powróciłbym do takich lektur.
    Na rynku jest tyle nowych pozycji młodych autorów, że nie wiadomo co wziąć do ręki żeby nie marnować pieniędzy, czasu i oczu, a ciekawi mnie właśnie jak i co nowi twórcy gatunku piszą.
    Wczoraj przeczytałem drugi raz po latach "Formy chaosu" Colina Kappa, bo wpadły mi akurat w ręce stare numery "Fantastyki", i powiem że dobre jak kiedyś, czy był na tym film?.
    Jeśli któryś z kolegów czytał ostatnio coś dobrego z nowości to proszę o podpowiedzi.
    Póki co zamówiłem kilka "nowszych" nieczytanych przeze mnie książek klasyków gatunku.
  • REKLAMA
  • #2 11431426
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2658
    Może nie nowe i nie SF, ale polecam wszystko co napisał Haruki Murakami. Nie czyta się łatwo i można się pogubić, ale warto.
  • #3 11437296
    zimny8
    Poziom 33  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Może nie nowe i nie SF, ale polecam wszystko co napisał Haruki Murakami. Nie czyta się łatwo i można się pogubić, ale warto.

Jak widać niewielu tu czytających, cokolwiek.
    Później się ludzie dziwią że niektórzy pisać nie potrafią ani czytać ze zrozumieniem.

Marcin dzięki za namiar, jak do tej pory nic w rękach tego autora nie miałem, chętnie coś przeczytam :).
  • REKLAMA
  • #4 11437572
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 89
    Ja polecam cykl "Dziedzictwo Aldenata" Johna Ringo ale to nie jest nowe.
  • #5 11438059
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Wspomaganie (David Brin) - heksalogia dzielona na dwie części - o galaktycznej kulturze opartej na feudalnych zasadach wasala - seniora. Cała galaktyka opanowana jest przez system "wspomagania" - kreowania swoich wasali porzez wspomaganie cywilizacyjne nowoodkrytych ras na odpowiednim poziomie intelektualnym. Istnieją potężne klany skupiające dziesiątki wspomożonych ras służących czasem po kilkaset tysięcy lat swoim seniorom (w zamian za zaszczyt wspomożenia) - te wszystkie klany źle patrzą na nowoodkrytą rasę ziemian - która wbrew wszelkim zapewnieniom galaktycznej biblioteki - "wspomogła się samorodnie" - ale ponieważ biblioteka nie miała na to żadnej odpowiedzi - przyjęto ten status quo. Ludzie stają się nowym klanem terragenów i dzięki pomocy nielicznych przyjaciół wspomagają szympansy i delfiny - sprawa żaczyna obracać niepomyślny obrót jak statek poszukiwaczy delfinów odnajduje w kosmosie miejsce spoczynku ogromnej armady okrętów wojennych - pochodzących z czasów tak starożytnych, że nawet sama biblioteka opowiada o nich legendy - rozpoczyna się wojna, delfiny uciekają przez ogromnymi flotami ścigających ich wrogów, ziemia jest oblegana przez większość klanów, trzyma się dzieki nowoczesnemu systemowi obrony orbitalnej - szympansy mają swój udział wykluczając z wojny bardzo silnego przeciwnika na jednej z ziemskich kolonii, dzięki dywersjom i sabotażom wielkie siły ekspedycyjne wrogów muszą wracać do domu - wojna dla nich była zbyt kosztowna, na tej samej planecie inny bardzo silny klan przyłącza się do terragenów (ludzie+szympansy+delfiny) w zamian za wspomożenie ukrywanych przed światem goryli. Losy wojny powoli się odwracają.
    W kolejnych trzech częściach mamy odludną planetę gdzie od setek lat istnieje pokojowa społeczność złożona w większosci z walczących w kosmosie klanów - wybrali ucieczkę od rzeczywistości by tam ulec samozapomnieniu i recesji (odwrotny proces do wspomagania) - na ich nieszczęście ląduje tam po serii spektakularnych ucieczek statek delfinów - feralnych odkrywców - próbujący ukryć się w oceanach planety - na orbicie pojawia się statek jednego z najstraszniejszych klanów - jodhpurów - na półbarbarzyńskie społeczności lokalne wierzą że spotka je kara za złamanie prawa przeciw wspomaganiu, ale podejmują walkę...
  • #6 11440138
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1190
    Zimny8 - A może podrzucisz kilka swoich, ulubionych tytułów, to określi twoje preferencje czytelnicze.

Inaczej ktoś ci poleci np. Pratchetta, a ty powiesz, że ci g... wciska. ;)

Jakie konkretnie pozycje ci pasowały?
  • REKLAMA
  • #7 11440718
    zimny8
    Poziom 33  
    Może wymienię autorów najbardziej wbitych w pamięć, których kiedyś czytałem, głównie ze względu na dostępność, ale to było dobre, krótka lista: St Lem, J Żyławski, J Sawaszkiewicz, J Zajdel, I Asimov, bracia Strugaccy, G Orwell, J Verne, AC Clarke, R A Heinlein, W Gibson itp.
    W latach 70-85 czytałem wszystko co można było w księgarniach zdobyć, nawet fantasy choć nie lubię bo to bajki a wizje/fantazje naukowe traktuje raczej poważnie, i takie najbardziej mi się podobają.
  • #8 11440793
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Terry Pratchett jest genialny przynajmniej dla mnie, podobny temat juz był
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1686502.html
    Z nowych pisarzy polskich mogę polecić Tomasza Kołodziejczaka.
    Najlepsza space opera jaką czytałem od lat (z polskich).
  • #9 11441373
    zimny8
    Poziom 33  
    Czytał ktoś coś Jacka Dukaja, Andrzeja Ziemiańskiego, Rafała Ziemkiewicza, znalazłem wiele pochlebnych opinii.
  • REKLAMA
  • #10 11441829
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Czytałem, ale nie doczytałem do końca "Walc Stulecia" Ziemkiewicza, zwyczajnie mnie zanudził, chociaż z "technicznego" punktu widzenia historia wydaje się być dobrze skonstruowana. Moim bardzo skromnym i subiektywnym zdaniem styl zbliżony do powieści Larry'ego Nivena, które również mnie zanudzają.

Dorzucę więcej staroci, bo te łatwo umykają. James White z cyklem "Szpital kosmiczny", aż ciężko uwierzyć, że pierwsza część jest tak stara patrząc w treść. "Ostatni statek z planety Ziemia" Johna Boyda, może niezbyt oryginalna antyutopia i trochę love story, ale fabuła wciąga. Arthur C. Clarke, już wspominany, ale jeszcze ze trzy razy wypada wspomnieć o nim, moim zdaniem najlepszy pisarz S-F wszechczasów.

Za nowościami nie przepadam, jakoś nie przyciągają mnie już same opisy, a nawet jak już otworzę i przekartkuję, to wieje nudą.
  • #11 14695730
    zimny8
    Poziom 33  
    Kiedyś coś przeczytałem, i taka historia tam była:
    "W czasach dinozaurów żyły też na nich wielkie pasożyty, przekonał się o tym pewien myśliwy główny bohater powieści s-f, który przeniósł się tam maszyną czasu, na "safari". Kiedy odstrzelił Brachiozaura, wnet wszystkie przerzuciły się na nowego żywiciela, z wiadomym skutkiem".
    Może ktoś też czytał, pamięta tytuł?, może było to w "Młodym techniku" albo w "Fantastyce", lata 80'.
    Potrzebuję tytuł, historyjkę opowiedziałem wnukowi też takie lubi i teraz mnie molestuje :).

Już mam, dobrzy ludzie pomogli, było to opowiadanie opublikowane w "fantastyce" Brian Aldis "Poor, little warrior", albo po prostu "Biedny, mały wojowniku".
    Polecam :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat nowych powieści i opowiadań science fiction, z naciskiem na rekomendacje od uczestników. Użytkownicy dzielili się swoimi ulubionymi autorami i tytułami, wskazując na klasyków jak Stanisław Lem, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke oraz współczesnych pisarzy, takich jak Tomasz Kołodziejczak. Wspomniano również o cyklach literackich, takich jak "Dziedzictwo Aldenata" Johna Ringo oraz "Wspomaganie" Davida Brina. Uczestnicy dyskusji podkreślali różnorodność stylów i tematów w literaturze SF oraz wyrażali swoje preferencje czytelnicze, co pomogło w znalezieniu interesujących pozycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA