logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecane filmy S-F od 2000 roku: Carpenter, Scott, Cameron i młodsi twórcy

zimny8 02 Sty 2012 10:21 23449 112
REKLAMA
  • #1 10336454
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    Proszę o tytuły, przez ostatnie kilkanaście lat w ogóle nie oglądałem, nawet w TV.
    Zaległości sięgają 2000 roku, albo i dalej, oczywiście "Avatara" widziałem kinie 3D.
    Z twórców preferuję nazwiska takie jak J. Carpenter, Ridley Scott czy James Cameron.
    Jeśli oglądaliście coś fajnego, może obrazy młodszych reżyserów, napiszcie.
  • REKLAMA
  • #2 10336973
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10338248
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Seria "Obcy" - szczególnie pierwszy i drugi, "Gwiezdne wojny" - niepowtarzalny klimat pierwszych 3 części (ep. 4,5 i 6), koniecznie w oryginale, no i oczywiście serial "Gwiezdne Wrota" . Oczywiście nie są to najnowsze produkcje, ale zawsze miło się to ogląda.
  • #5 10338589
    Daniel z Łowicza
    Poziom 2  
    Tonący brzytwy się chwyta, w akcie desperacji możesz obejrzeć serial "LEXX". Stary bo stary ale jeśli oglądając kolejny film sf stwierdzisz że "to już było" to zobacz. Mnie miejscami powalał na kolana, nie wiedziałem czy się śmiać czy co... Fabuła to... tu chyba nie ma czegoś takiego. Zresztą trochę o tym serialu: Link
  • #6 10338590
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Seria "Obcy"
    Seria "Predator"
    I komercyjnie: "Obcy kontra Predator". ;)

"Łowca Androidów"
    "Incepcja"
    "Wyścig z czasem" - jeszcze leci w kinach.

"Stargate" - film. Seriale też można sobie obejrzeć.
    Ostatnie, pełnometrażowe "Star Treki". Zupełnie coś innego niż seriale.

"Ghost in Shell" - Anime, ale świetnie. Warto zwróć uwagę na tła. Arcydzieło.
    "Akira" - j/w
    "Animatrix" - Rozwinięcie Matrixa, nakręcone przez fanów. Kilka historyjek animowanych, w różnych technikach.
    "Pitch Black", "Kroniki Riddica" i animowany "Kroniki Riddicka - Dark Fury".

A po wszystkim... obowiązkowo, największy klasyk kina SF:
    "Plan nr 9 z Kosmosu"... Żeby docenić wszystkie inne. :lol:
  • #7 10338780
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Podaję też trochę mniej znane i starsze, których nie można nie znać:

Matrix (wiadomo)
    Forbidden Planet (Leslie Nielsen w poważnej roli!)
    Sunshine
    Solaris (czy raczej Soljaris, radziecki z 1972, nie to "coś" z Clooneyem)
    Blade Runner
    Odyseja kosmiczna
    Event Horizon
    Powrót do przyszłości
    Gry wojenne
    O-bi O-ba Koniec Cywilizacji (polski)
    Soylent Green
    cały Star Trek (ale ten najnowszy moim skromnym zdaniem słaby)
    Akira (anime)
    Tron
    Mad Max
    Moon (2009, jeden z nielicznych dobrych filmów s-f z ostatnich lat)

Warto też rozejrzeć się po tej stronie: http://totalscifionline.com/features/3809-the-100-greatest-sci-fi-movies
  • #8 10339191
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Wszystkie długometrażówki Star Trek z kapitanem Jean-Luc Picard-em.

Polecam m.in. "Pierwszy kontakt" i "Pokolenia".

Dużo mądrości jest zawartych w tym futuryzmie.
  • #9 10341209
    zimny8
    Poziom 33  
    Dzięki za pomoc, co prawda większość tych starszych miałem przyjemność oglądać ale pojawiły się też nowe dla mnie tytuły jak choćby "Pokolenia", "Forbidden Planet (Leslie Nielsen w poważnej roli!)", "Sunshine", "Event Horizon", "Soylent Green", "Plan nr 9 z Kosmosu", serial "LEXX", sporo tego w linku z 2 postu.
    Myślę że na długie zimowe wieczory, do wiosny wystarczy :).
    Pierwszy film S-F jaki mi się spodobał to był "Obcy" na te lata rewelacja, za następny przełom uważam dopiero "Park Jurajski" gdzie wprowadzono nowe techniki animacji komputerowej no i niedawno "Avatar" 3D, dla mojego pokolenia to coś absolutnie niewiarygodnego, a podobno są plany na 2 część ?,
  • REKLAMA
  • #10 10345249
    Eliotas
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    W ostatnich latach sporo się kręci, przyzwoitych seriali S-F, różna tematyka, w różnych stylach: 4400, Heroes, Eleventh Hour, Eureka, Fringe, No Ordinary Family, Warehouse 13, Primeval itd. Dla każdego coś miłego.
    Na osobną wzmiankę zasługuje "Firefly" - jedyny jak dotąd kosmiczno-przygodowy na dobrym poziomie - polecam.

Star Trek ? Panowie, naprawdę wiele razy próbowałem.
    A do obejrzenia nadaje się ten ostatni, być może dlatego, że jest inny.

No i oczywiście zawsze warto obejrzeć sobie coś według Pratchett'a
  • #11 10345289
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Eliotas napisał:
    A do obejrzenia nadaje się ten ostatni, być może dlatego, że jest inny.

Być może dlatego, że świeci przede wszystkim efektami komputerowymi i to jest jego aktualny gwóźdź programu. Mi wcale nie wchodzi. Osobiście wolę treść merytoryczną od efektów.
  • #12 10345456
    Eliotas
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Krzysztof L. napisał:
    Być może dlatego, że świeci przede wszystkim efektami komputerowymi i to jest jego aktualny gwóźdź programu. Mi wcale nie wchodzi. Osobiście wolę treść merytoryczną od efektów.

O gustach podobno się nie dyskutuje. Tak samo jak nie wolno źle mówić o Star Treku, Apple'u i dobrze o Billu Gates'ie.

Widziałem wszystko z powyższej listy i dużo więcej; dużo więcej przeczytałem.
    Kocham S-F - ale nie trawię Star Treka i Anime (oczywiście są wyjątki).
  • #13 10345469
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ok. Po prostu diametralnie się różnimy.
  • REKLAMA
  • #14 10347602
    zimny8
    Poziom 33  
    Eliotas napisał:

Może i treściwy jak pisze kolega Krzysztof L. ale jakiś dla mnie za bardzo teatralny "angielski"
    Przydało by się jednak trochę więcej "fajerwerków" :).
    Nie w temacie, ale prosiłbym jeszcze o kilka tytułów dobrych horrorów dla żony, bo zapowiada bunt :).
    I jeszcze prośba o podpowiedź,- gdzie to wszystko można obejrzeć, bo nie mogę znaleźć wszystkich tytułów, albo b. słaba jakość (kopie). Pozdrawiam i dziękuje.
  • #15 10347650
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    zimny8 napisał:
    większość tych starszych miałem przyjemność oglądać

Podaj interesujący cię przedział czasowy. Na początek masz "Metropolis" Fritza Langa z 1927 roku.
  • #16 10347877
    zimny8
    Poziom 33  
    dybas napisał:
    Podaj interesujący cię przedział czasowy

Jak pisałem interesuje mnie okres między 1995 - dziś, oprócz wymienionych oglądanych, zwłaszcza młodych twórców, klasykę zwłaszcza literaturę, a i obraz, sprzed, dobrze znam :).
  • #17 10348083
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Podaj definicję "Dobrego horroru" wg twojej żony. Bo gatunek rozległy. Od pseudo horrorów komediowych, po czyste Gore.

Z takich ciekawszych:
    "Lśnienie"
    "Miasteczko Salem"
    "Sztorm Stulecia"
    "Mgła"
    "Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną" - tak stara wersja jak i jej remake.
    Seria "Piątek trzynastego"
    Seria "Koszmar z ulicy Wiązów"
    Crossover - "Jason vs Fredy"
    "Hostel"
    "Wzgórza mają oczy" - typowe gore - flaki latają w powietrzu.
    Klasyczne już "Blair Witch Project"
    "REC" w podobnej konwencji.
    seria "Ring".
    "Egzorcysta"
    "Paranormal Activity"
    Seria "Martwe Zło" - dla lubiących się pośmiać z horroru.
    "Descent"
    I na koniec cała seria "Żywych trupów".
    Jest jeszcze taki horrorek w stylu "REC", o ekipie telewizyjnej, która chce spędzić noc w starym, opuszczony szpitalu, żeby sprawdzić czy jest nawiedzony... Jest.
    Ale zapomniałem tytułu.

Na razie tyle. Horror to nie jest akurat mój ulubiony gatunek filmowy.
  • #18 10348485
    jan1996
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Z tych nowszych fajne są:
    - "Incepcja"
    - "Ja, Robot"
    - "Raport mniejszości"
    - "Jestem Legendą"
    - "Dejavu"
    - "Iron Man 1 i 2" (na podstawie komiksu)
    i oczywiście do tych "starszych" tez warto wracać :D
    Jako fan Gwiezdnych Wrót polecam filmy i seriale (Też nowiutka produkcja Stargate Universe).
  • #19 10349016
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Generalnie interesuje cie typowe S-F czy Fantazy typu: "Uczeń czarnoksiężnika" także?

Stargate Universe <-- Dlaczego oni zakończyli produkcję to tego nie rozumie... naprawdę jak nienawidzę seriali to cała saga Stargate mi się strasznie podoba.

Będę pisał z pamięci więc przepraszam za literówki itp. (coś się na pewno powtórzy)

1. Pitch Black
    1.1/2. Kroniki Riddicka - Dark Fury ale jest to film animowany pełnometrażowy dokładnie uzupełnienie czasu miedzy filmami.
    2. Kroniki Riddick'a

3. Gwiezdne wojny. Całość.
    4. Matrix
    5. Ja Robot
    6. 2012
    7. In Time <- porusza ciekawy temat wartości ludzkiego czasu...Link
    8. Raport mniejszości <- Link
    9. Dzień w którym zatrzymała się ziemia.
    10. Trzej muszkieterowie (ale ze względu na efekty... mniej niż fabuła)
    11. Żołnierze kosmosu.
    12. Johny 5. Stary ale jary.
    13. Avatar
    14. Diuna
    15. Dystrykt 9
    16. Dzień niepodległości
    17. Equilibrium
    18. Immortal
    19. Repo Men
    20. Wehikuł Czasu <-- bardzo fajny film
    21. Wojna Światów - ta nowa
    22. Zagubieni w kosmosie - hmm warty oglądnięcia ale nie jakiś specjalny.
    ...
    Było tego więcej... ale niestety nie pamiętam...

Osobiście oglądam głównie S-F, Kung fu (Ong Bak itp), Komedie, Fantasy (Eragorn...)

Pozdrawiam
  • #20 10349668
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    Madrik napisał:
    Podaj definicję "Dobrego horroru" wg twojej żony. Bo gatunek rozległy. Od pseudo horrorów komediowych, po czyste Gore.

Z takich ciekawszych:...

Można dopisać jeszcze "Cannibal Holocaust", stary ale wart obejrzenia.
  • #21 10350127
    kisiel20
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Z takich ciekawszych:...
    Duduś74 napisał:

Film w starym klimacie i do tego zakazany z wielu krajach - coś w tym jest :D
  • #22 10351099
    zimny8
    Poziom 33  
    Madrik napisał:
    Podaj definicję "Dobrego horroru" wg twojej żony.

Też nie jest to mój ulubiony gatunek, ale czasem dla towarzystwa, często zresztą S-F ma elementy horroru.
    Co do gustów żony, na pewno nie lubi takich, gdzie blondynka (bo jest) ucieka przed maniakalnym mordercą/zombie/potworem itp. w górę po schodach, a tam ?.
    Podobały jej się : "Lśnienie", "Koszmar z ulicy Wiązów", "Egzorcysta", "Oszukać przeznaczenie", "Opowieści z krypty", zaś o wampirach, wilkołakach, zombie nie bardzo.
    A widział ktoś "Nosferatu – symfonia grozy" pierwszy film o wampirach (reż. Friedrich Wilhelm Murnau) haha.
    pyton napisał:
    Generalnie interesuje cie typowe S-F

Oprócz wcześniej wymienionych, lubię jeszcze takie jak ; "Łowca androidów", "Otchłań", "Duchy Marsa", "Coś", "Terminator 1", "2001: Odyseja kosmiczna Stanleya Kubricka", ogólnie kino które bardzo dba o szczegóły dając w ten sposób jakąś wiarygodność.
    Natomiast nie znam młodych twórców S-F.
    Duduś74 napisał:

Tego nie widziałem, dziś go obejrzę :).
    kisiel20 napisał:
    Film w starym klimacie i do tego zakazany z wielu krajach - coś w tym jest :D

Chyba skojarzenia związane z tytułem ?, po obejrzeniu dowiem się czy coś więcej :).
  • #23 10361063
    pheonix999
    Poziom 10  
    Oczywiście wszystkie serie:
    Star Gate
    Star Trek

Cała saga:
    Star Wars
    Władca Pieścieni
  • REKLAMA
  • #24 10365126
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 729
    A ja proponuję Ci :
    1. Bitwa o L.A. - trochę skopany jeżeli chodzi o temat " ratujmy cywili, a my to ch.."
    2. Aeon Flux
    3. Daybreakes- to nawet dla żony, bo horrorowaty
    4. Gamer
    5. Surrogates
    6. The Book of Eli
    7. Priest -też dla żony
    8. Source code.
    9. Zielona Latarnia
    No i podpisuję się pod Gwiezdnymi Wrotami : SG-1, SG Atlantis i Uniwerse /choć ten ostatni troszkę cienki.
  • #27 10385424
    zimny8
    Poziom 33  
    Wczoraj oglądałem coś takiego : "Oni żyją / They Live (1988)"
    Trudno mi się pogodzić że to dzieło J. Carpentera, scenariusz, aktorzy bardzo to słabo, choć pomysł i fabuła niezła.
    Ale jednak coś mi się skojarzyło i bardzo spodobało - takie okularki to by się dziś wszystkim przydały :).
    Może ktoś wie jak dzisiaj wygląda sprawa stosowania podprogowych apeli do pod/świadomości w reklamie ?.
    Wydaje mi się że zabronione, i tylko wolno, tłuc to samo w kółko 20 razy dziennie, tudzież w internecie, na które niby nie zwracamy uwagi.
  • #28 10385538
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 10385706
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Proctor napisał:
    Zapodaj żonie Human Centipede i sequel-a.

Nie obrażaj proszę gatunku s-f takim czymś jak Human Centipede. Ten "film" wywołuje jedynie wymioty.
  • #30 10385793
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2636
    AVE...

Patrząc na to, co koledzy wymieniacie dochodzę do wniosku, iż większość z was ma gust na poziomie amerykańskiego nastolatka, który spalił o jednego jointa za dużo...

Wszystkie ostatnie filmy na podstawie amerykańskiej pop-papki (Green Lantern, Thor, Captain America, seria Transformers) to przykład na wykorzystanie efektów specjalnych i plastikowego CGI jako protezy dla braku sensownej fabuły i słabej gry aktorskiej. Seria Transformers zawiniła kiepskimi żartami (ciekawie zwieszone kule burzące w drugim filmie serii na przykład) i istnieniem czegoś takiego, jak wątek "rhomantyczny", który sprawił, iż te filmy były za długie i zbyt nudne. Reszta zawiniła zbyt dużym naciskiem na CGI, przy czym Kapitana Amerykę dało się obejrzeć, choć niektóre dziury w fabule były monstrualne. Gamer i Surrogates to przykład, jak z dobrego pomysłu zrobić kiepski film. Słaba gra aktorów, nadmiar efekciarstwa, i średnio wciągająca fabuła. 2012 to najgorszy film katastroficzny tego reżysera: cała fabuła sprowadza się do tego, że zginęła większa część ludzkości po to, by dziewczynka nie moczyła się w nocy. Dziękuję, postoję. Avatar - fabularnie rzecz biorąc to Pocahontas zgwałcona przez Smerfy. W 3D. Incepcja - smalec zawinięty w prosiaka, zawiniętego w pieróg wsadzony w kurczaka umieszczonego w foliowym worku. Fajnie się ogląda, ale znów tylko z powodów efektów. No i fabuła wygląda tak, jakby scenarzysta przemieszał kartki scenariusza. Plus rozczarowujący koniec...

Ogólnie każdy film zrobiony z myślą o kinach 3D będzie cierpiał na nadmiar efektów i niedomiar całej reszty. Tylko dlatego, iż durna, amerykańska gawiedź to kupi, a wy jako naśladowcy amerykanów też to kupujecie. Smutne...

BTW, jak ktoś zainteresowany jest poznaniem naprawdę kiepskich filmów, niech wejdzie na stronę The Cinema Snob. Jest tam też recenzja Cannibal Holocaust...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono rekomendacje filmów science fiction od 2000 roku, z naciskiem na twórczość reżyserów takich jak John Carpenter, Ridley Scott i James Cameron. Użytkownicy wymienili wiele tytułów, w tym "Incepcja", "Obcy", "Matrix", "Blade Runner", "Avatar", "Transformers", "Ghost in the Shell", "Pitch Black", "Moon", "Dzień Niepodległości", "Solaris", "Gattaca", "Interstellar" oraz różne seriale, takie jak "Stargate" i "Firefly". Wiele osób podkreśliło znaczenie fabuły w filmach SF, krytykując nadmiar efektów specjalnych w nowoczesnych produkcjach. Użytkownicy dzielili się także swoimi preferencjami dotyczącymi horrorów oraz klasyki gatunku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA