logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak powstają Wasze opowiadania i powieści umieszczone tutaj?

bitflip 03 Lip 2020 19:40 993 5
REKLAMA
  • #1 18797546
    bitflip
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cześć!

W dziale pojawiło się kilka opowiadań o różnej tematyce, są to zarówno opowiadania rozrywkowe o fikcyjnych wydarzeniach, jak również relacje z prawdziwych wydarzeń. Namierzyłem takich autorów: @Madrik @bazaz @yego666 którzy umieścili swoje opowiadania fantastyczne w tym dziale https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum506.html

Jestem ciekawy jak tworzycie swoje opowiadania, jak wygląda taki proces i ile trwa?

Czy wiecie od początku jak zakończy się opowiadanie,
    czy całość piszecie chronologicznie,
    ja np. swoje amatorskie teksty oparłem głównie o dyskusje i rozmowy, które miałem okazję kiedyś prowadzić,
    pomysły jakie wtedy się pojawiły osadziłem w wymyślonej fabule i akcję rozegrali bohaterowie.
    Bohaterowie często wzorowani na ludziach, których miałem okazję spotkać.
    Gdy zacząłem pisać tekst miałem kilka głównych założeń, wokół których kręci się opowieść,
    jednak podczas pisania pojawiają się nowe wątki, można powiedzieć że bohaterowie zaczynają "żyć" w opowiadaniu i je kształtować.
    Czas w jakim pojawiły się pomysły jest bardzo długi, to efekty przypadkowych spotkań i rozmów z osobami o "filozoficznej" naturze,
    natomiast sam proces przeniesienia do tekstu sumarycznie jest dość krótki, lecz dość mocno rozwleczony w czasie, pisałem wtedy gdy miałem na to ochotę i czas. Całość napisana chronologicznie od początku do końca.

Jestem bardzo ciekawy jak wygląda taki proces u kogoś innego, jestem też bardzo ciekawy co myślicie o tych różnych amatorskich próbach jakie pojawiły się w dziale https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum506.html
    Jeżeli ktoś chce spróbować napisać coś swojego, lub ma coś napisane "do szuflady" to zachęcam do umieszczenia,
    to ciekawa sprawa dla piszącego i mam nadzieję, że choć trochę ciekawa dla odbiorcy ;)
  • REKLAMA
  • #2 18797650
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7833
    Ja zrobiłem takie piękne drzewo z rozpisanymi bohaterami i wątkami oraz ich powiązaniami z wątkiem głównym. Zacząłem pisać w 2016 roku, na razie jest pierwszy rozdział (mam nadzieję że nie zaginął) pisany ręcznie w zeszycie :D Być może doczeka się dalszego ciągu. Lubię fantastykę naukową, i powieść (nowela?) jest ściśle związana z tą tematyką. W pewnym momencie wątek mi się urwał, i jakoś nie czuję weny twórczej. Najbardziej z publikowanych tu wciągneła mnie "Iteracja" Mariusza "@yego666. Chyba jako jeden z nielicznych miałem tą przyjemność przeczytania całości. Mimo drobnych potknięć literackich, ogólnie jest "poczytna". Nie lubię narracji w pierwszej osobie, potrafi zmylić czytelnika. Zbyt długie opisy miejsc i sytuacji też po pewnym czasie potrafią zmęczyć czytelnika. Ze względu na chorobę, muszę cały czas być w ruchu i dłuższe posiadywki przy komputerze nie są dla mnie wskazane. Dlatego czytam teraz o wiele wolniej, a pisanie to już wyzwanie :D Jak znajdę rękopis, to spróbuję przepisać i zaprezentować.
  • REKLAMA
  • #3 18797741
    bitflip
    Poziom 9  
    Analityczne podejście, spójny scenariusz powstanie dzięki takiemu drzewu zależności, czekam na możliwość przeczytania.

Jeżeli jest to czytelne to można skan rękopisu umieścić :) aby nie przepisywać.
    Niestety OCR pisma ręcznego jest raczej słaby, lepiej wychodzi rozpoznawanie mowy.

Co do czytania jeżeli akceptujesz książki w wersji audio to takie coś może być powiązaniem ruchu i zapoznania się z treścią wybranej książki.
  • REKLAMA
  • #4 18797849
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7833
    bitflip napisał:
    Jeżeli jest to czytelne

Raczej moje pismo odręczne do OCR się nie nadaje.
    bitflip napisał:
    Co do czytania jeżeli akceptujesz książki w wersji audio to takie coś może być powiązaniem ruchu i zapoznania się z treścią wybranej książki

Za bardzo mnie rozprasza, a przy moim niedowładzie część mózgu odpowiedzialna za ruch jest uszkodzona. Prawa strona ok. , ale lewą muszę na siłę ćwiczyć aby zaniku mięśni nie było.
    Zresztą nawet napisanie postu, jedną ręką (dłonią) zajmuje mi dużo czasu. Audiobooków nie lubię, zasypiam przy tym. Nie jest to te odczucie, jak się tekst pisany czyta.
  • REKLAMA
  • #5 18798184
    bazaz
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    Jak tak czytam to dochodzę do wniosku, że nie doceniamy zdrowia i wydaje się nam, że jest nam ono dane na zawsze...
    Pisząc ten tekst widzę, że w prawej części pola tekstowego jest symbol mikrofonu, nie testowałem jeszcze, ale wygląda na to że tekst można dyktować.

Gdy mam pomysł na opowiadanie to zwykle jest to kilka jakoś połączonych wątków, zwykle widzę takie sceny dość dokładnie w wyobraźni i zwyczajnie je opisuję. Później uzupełniam luki na linii czasu przemieszczając się dość swobodnie po linii czasowej wydarzeń. Dużą rolę odgrywa "graficzna" obrazowa forma pomysłu i przebiegu wydarzeń, staram się to jakoś przenieść na tekst aby nie był zbyt długi lub zbyt ubogi. Na początku tekstu umieszczam zdjęcie wyszukane w internecie pasujące do tekstu, gdyż właśnie wyobrażenie graficzne ma dla mnie duże znaczenie. Hobbystyczny tekst odkładam na tydzień lub dwa i w wolnej chwili czytam w całości poprawiając odnalezione błędy. Na koniec umieszczam i jestem ciekawy interpretacji przez odbiorcę, to też interesujący etap.

W umieszczonych tekstach wplatałem wątki elektroniczne i starałem się to zrobić tak aby elektronik to zauważył a zwykły czytelnik nie był tymi szczegółami znużony, czy się udało? to już nie mnie oceniać.
  • #6 18968555
    bitflip
    Poziom 9  
    Dostałem link do takiego fragmentu:

tego audiobooka:
    https://audioteka.com/pl/audiobook/teoria-ems

Więc się się zastanawiam czy autor nie pojawił się już w tym dziale, albo przynajmniej nie ma jakiegoś związku z elektroda.pl ;)
    podejrzanie dużo wątków związanych z ukierunkowanym przepływem elektronów :D
REKLAMA