logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Purmo - jak powinien być prawidłowo podłączony grzejnik

pawel_aa 20 Paź 2012 17:08 26424 18
REKLAMA
  • #1 11431670
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Sprawa absurdalna rodem z serialu "Usterka". Znajomy "szpecu hydraulik" podjął się podłączyć nowy grzejnik. Do tematu podchodzi czwarty raz i efekt jest taki, że po drugim razie grzejnik grzał w 2/3 wysokości (1/3 na dole nie grzała), a po ostatniej poprawce - nie grzeje wcale :D
    Sytuacja jest o tyle nieciekawa, że zima za pasem, a w domu jest malutkie dziecko.

Zdjęcie przedstawia aktualną kombinację podłączenia w wersji 4.0. Na błękitno, strzałką ze znakiem zapytania zaznaczyłem miejsce gdzie wg mnie powinno być podłączone wejście - tak wywnioskowałem z danych z katalogu Purmo.

Jeśli ktoś wie jak prawidłowo podłączyć ten grzejnik proszę o pomoc.

• REKLAMA
  • #2 11431721
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    Faktycznie obecne podłączenie jest bardzo nietypowe. Wlot ciepłej wody powinien w tym grzejniku być na dole od wewnątrz grzejnika, powrót na dole od zewnątrz. Tam gdzie masz teraz podłączony wlot z reguły montuje się zawór z głowicą termostatyczną.
  • #3 11431808
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    przy takiej konfiguracji też powinno działać ,ale jest to mniej estetyczne i trzeba więcej rury, po co taka gruba rura?, czy grzejnik został odpowietrzony?

P.S na wejściu powinien być jakiś regulator, bo tu go nie widzę
  • REKLAMA
  • #4 11431818
    Wodnik-W8
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam. Trochę za mało danych w tym pytaniu. [Jak zwykle bywa.] Podłączenie jest prawidłowe w obecnym układzie, przypuszczam że problem tkwi w odpowietrzeniu grzejnika. W górnym otworze grzejnika powinien być zamontowany odpowietrznik. Sam na pewno się nie odpowietrzy. i sprawdź pompkę obiegową.P.
  • REKLAMA
  • #5 11431830
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Ta konfiguracja zaznaczona strzałkami (połączenie krzyżowe - zasilanie u góry - powrót na dole na drugim końcu grzejnika) powoduje najlepszą pracę grzejnika. Niemniej jednak odpowietrznik jest konieczny, gdyż pion zasilania nie idzie ponad grzejnik.
  • #6 11431845
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Wodnik-W8 napisał:
    W górnym otworze grzejnika powinien być zamontowany odpowietrznik.

Jest zamontowany w prawym górnym rogu. Gość wczoraj pół dnia walczył i odpowietrzał grzejnik. Po przekręceniu zaworu leci z niego woda... zimna :)
    Wodnik-W8 napisał:
    sprawdź pompkę obiegową

Nie ma pompki. Grzejniki we wszystkich innych pomieszczeniach są gorące, tylko ten zimny jak lód.

Co ciekawsze, metalowa rura wychodząca ze ściany jest gorąca, idąca dalej plastikowa - już nie.
  • #7 11431907
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    pawel_aa napisał:
    Nie ma pompki. Grzejniki we wszystkich innych pomieszczeniach są gorące, tylko ten zimny jak lód.

Co ciekawsze, metalowe rury wychodzące ze ściany są gorące, idące dalej plastikowe - już nie.

Mógłbyś zamieścić zdjęcie montażu rur od pionu do grzejnika.
    Coś mi się wydaje, że wiem jak jest podłączony i ..... z tego względu grzać nie będzie :D .
  • #8 11431953
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    Mógłbyś zamieścić zdjęcie montażu rur od pionu do grzejnika.

Instalacja wygląda tak, że w trosce o Wasze zdrowie psychiczne raczej nie zdecyduje pokazać fotek, w życiu nie widzieliście tylu kolanek w jednym miejscu :)
    Postaram się opisać, a jak nie będzie jasno wykonam rysunek.
    Rura doprowadzająca wychodzi z rogu przeciwległej ściany - na wysokości metra, dalej idzie pionowo nad podłogę, skręca o 90 stopni i idzie jakieś 4 m wzdłuż ściany (na zdjęciu ściana ta byłaby po lewej stronie), skręca znowu o 90 stopni i dalej już widać na zdjęciu. Odprowadzenie podobnie, tyle że w ścianie rurka jest tuż nad podłogą.
  • #9 11431972
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Rada :
    1) Odbierz idiocie pieniądze które zapłaciłeś za montaż . Ten osioł na pewno nie jest hydraulikiem ;
    2) Każ mu zapłacić za wszystkie szkody ( łącznie z kosztami popsutych materiałów (rur i złączek) ;
    3) Jak odda pieniądze wykop go za drzwi ;
    4) Zatrudnij kogoś kto się na tym zna .
  • #10 11432053
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Tak to wygląda:

• #11 11432062
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    pawel_aa napisał:
    Tak to wygląda:

Moje rady nadal są aktualne. :D
    Ale ..... nada są tacy co uważają, że znam się tylko na głośniczkach i to też nie bardzo :D .
  • #12 11432068
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 807
    Nie ma prawa działać.
  • #13 11432076
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    andrefff napisał:
    Nie ma prawa działać.

Coś widzę, że hydraulików o hydraulice powinni nauczać "akustyk" i elektryk :D .
  • #14 11432094
    Wodnik-W8
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam ponownie. Problem, który dotyka prawie wszystkie posty. Brak danych, które uniemożliwiają prawidłową odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #15 11432106
    andrefff
    Poziom 36  
    A ta fotka powyżej nic koledze nie mówi ?
  • Pomocny post
    #16 11432130
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Wodnik-W8 napisał:
    Witam ponownie. Problem, który dotyka prawie wszystkie posty. Brak danych, które uniemożliwiają prawidłową odpowiedź.

Zastanowiłeś się skąd ja wiedziałem co może być powodem niedziałania tej instalacji ? Jasnowidzem nie jestem.
  • Pomocny post
    #17 11432148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #18 11432188
    andrefff
    Poziom 36  
    Tak to powinno wyglądać Purmo - jak powinien być prawidłowo podłączony grzejnik

Dodano po 36 [sekundy]:

O kurde spóźniłem się :)
  • #19 11432260
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Jerzykowski napisał:
    Rura powinna iść tak jak na moim obrazku, rysunek nie za bardzo artystyczny ale chyba wiadomo o co chodzi.

Czyli że tak jak na Alternatywy 4 w poprzek pokoju? ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc, jutro stary grzejnik wróci na swoje miejsce.
    Szczęście w nieszczęściu, że cała ta akcja nic nas nie kosztowała (może jedynie trochę nerwów).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podłączeniem grzejnika Purmo, który nie działa prawidłowo po czterech próbach montażu przez hydraulika. Grzejnik grzał tylko w 2/3 wysokości, a po ostatniej poprawce przestał grzać całkowicie. Użytkownik wskazuje na nietypowe podłączenie, sugerując, że wlot ciepłej wody powinien znajdować się na dole wewnątrz grzejnika, a powrót na dole zewnętrznie. W odpowiedziach podkreślono znaczenie odpowietrzenia grzejnika oraz prawidłowego układu rur, wskazując, że obecna konfiguracja może być przyczyną problemów z ogrzewaniem. Użytkownik planuje przywrócić grzejnik na miejsce zgodnie z zaleceniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA