neszad wrote: Szukamy piekarnika elektrycznego do zabudowy. Przeglądam oferty i widzę, że te piekarniki mają od groma funkcji. Ciężko więc wybrać te które akurat są najważniejsze. Oczywiście wiadomo, że wazna jest klasa energetyczna, termoobieg i czyszczenie a co poza tym?
na co zwrócić uwagę?
na pewno na:
-zużycie energii
-funkcjonalność (grill, termoobieg itd.)
-pojemność piekarnika (mój ma 60l i spokojnie na 2 poziomach można swobodnie piec)
-sposób czyszczenia - unikałbym katalizy - trzeba wtedy czyścic piekarnik po każdorazowym pieczeniu, a to generuje koszty, najlepiej emalia łatwoczyszcząca i regularne sprzątanie w środku, można też zastanowić się nad pyrolizą, choć i ja sceptycznie do tego podchodzę,
- prowadnice teleskopowe - duża wygoda wkładania i wyciągania blachy
- pamiętaj, że gwarancja nie obemuje części plastikowych i szklanych, także zwróć uwagę przy zakupie na wykonanie elementów w plastiku (typu pokrętła, przyciski) i ze szkła (np. płyta gazowa, drzwiczki piekarnika)
- zimny front - bardzo przydatna funkcja przy małych dzieciach, (mój piec przy nagrzewie 200 stopni ma lekko ciepłą szybę w granicach 45 stopni , także nie jesteś w stanie sie oparzyć dotykając frontu
- minimum 2 szyby (najlepiej 3, aby w/w funkcja mogła się sprawdzić)
-wygląd - też ważny, więc design tez musi Tobie odpowiadać, no i zgrywać sie w miarę z resztą sprzętów.